01.10.2020 - 14:20 | Son Güncellenme:
Türkiye’nin en çok eve giren markalarından Finish, Yarının Suyu girişimi kapsamında yeni bir adım daha atıyor. Ülkemizdeki gerçek zamanlı kullanılabilir su miktarını ortaya koyan ve su sıkıntısı olasılığına karşı duyarlılık oluşturmayı hedefleyen Finish Su Endeksi, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) uzmanlarından oluşan bir ekiple gerçekleştirilen ortak çalışmanın ürünü.
Finish’in su konusundaki sosyal sorumluluk girişimleri arasındaki yerini alan Finish Su Endeksi, suyun sınırlı bir kaynak olması nedeniyle olası su sıkıntısı riskine dikkat çekerken, konuyu gündemde tutmayı da amaçlıyor. Endeksin haftalık olarak güncellenmesiyle de bu sınırlı kaynak konusunda ölçülebilir bir gösterge oluşturulması hedefleniyor.
Haftalık olarak güncellenen Finish Su Endeksi, ülkemizdeki su varlığı ile su tüketimi arasındaki olumlu ya da olumsuz durumu sayısal olarak ifade ediyor. Dünya ve Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen ve Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreniyle kamuoyuyla paylaşılan endeks, kamu kuruluşlarına ait veri tabanlarıyla, küresel ve akademik kaynaklardan alınan verilerin işlenmesi sonucunda oluşturuluyor.
Finish Su Endeksi; tarım, sanayi, hizmetler, barajların doluluk oranı ve hane tüketim verilerinden yararlanarak her bir alan için ayrı referans oluştururken, iklim değişikliği gibi etkenlerin su kaynaklarına etkisi ve Türkiye’deki su sıkıntısı ile ilgili farkındalığın durumunu da sayısal olarak ifade edecek. Benzer şekilde, evlerde bulaşık makinesi kullanımı gibi hane tüketimini etkileyen faktörler de Finish Su Endeksi’nin ortaya koyduğu verilerde projeksiyon olarak yer alacak.
Finish Su Endeksi’nin bu yıl içerisindeki en önemli başlıkları olduğunu vurgulayan Reckitt Benckiser Ev ve Hijyen Pazarlama Direktörü Tarık Bayar şunları söyledi: “Marka iletişimimize yeni bir boyut getirdik, artık yalnızca ürünü değil ürünümüzün en önemli bileşeni suyun küresel boyuttaki değerini de konuşmak zorundayız. Su artık ekonominin kalbinde. Yarının Suyu kampanyamızla suyun tasarrufundan kaybolan su kaynaklarına dek pek çok detaydaki sosyal sorumluluk çalışmaları ile duyarlılığı artırma ve tutum değişikliği sağlamak istedik. Sadece bulaşık makinesine yerleştirmeden önce sudan geçirme işlemi bırakıldığında 57 litre su tasarruf ediliyor ve bu toplamda Türkiye’nin bir yıllık içme suyu ihtiyacına denk düşüyor. Bu küçük değişiklikle yılda 204 milyon litre suyu korumak mümkün. Ürünümüzün performansının sudan geçirme işlemine ihtiyacı kaldırdığını da tüketicilerimize aktardık. Son bir yılda su konusunda yaptıklarımızı var olduğumuz her platformda dile getirdik, yenilikçi uygulamalarla tüm paydaşlarımıza aktarmaya çalıştık. Ortak hedeflerimiz olması gerektiğini her zaman söyledik ve bu hedefler için çok paydaşlı çözümler üretmek üzere harekete geçtik. TSKB ile gerçekleştirdiğimiz çalışma, işimizdeki herkesin su ayak izini azalttığı, hep birlikte çözüme odaklandığımız bir manifestonun parçalarından biri. Finish Su Endeksi ile ülkemizdeki suyun değer olarak ifade edilmesini hedefledik. Bu endeksle Türkiye’nin gelecekteki suyunu korumamın önemini, geleceğin en büyük ekonomik değeri suyu herkese anlatmak istiyoruz. Böylece nasıl her gün döviz ve borsa verilerini takip ediyorsak, ülkemizin en önemli kaynaklarından suyun durumunu da Finish Su Endeksi aracılığıyla öğreneceğiz.”
TSKB Genel Müdürü Ece Börü de şu değerlendirmelerde bulundu: “Reckitt Benckiser’in su farkındalığına yönelik yaptığı çalışmalardaki iş birliğimiz TSKB Danışmanlık Hizmetleri’nin Stratejik Danışman olarak yer almasıyla devam ediyor.
2020-2021 dönemini kapsayan bu iş birliğimiz dahilinde TSKB olarak Türkiye’deki su riskini sayısallaştırıyor ve haftalık olarak gelişimini gösteriyoruz. Finish Su Endeksi isimli bu çalışmada hem ulusal hem uluslararası veri tabanları ve akademik çalışmalardan faydalanıyoruz. İktisadi Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, Avrupa Çevre Ajansı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü gibi küresel veri kaynaklarının yanı sıra kamu kuruluşlarına ait veri tabanlarından da akış sağlıyoruz. Sonra da belirli ekonometrik yöntemler ve kabuller çerçevesinde yenilenebilir su miktarını, tarım, hane halkı ve sanayi tüketimlerini dikkate alarak hesaplıyor, Türkiye’nin su ile ilgili riskini sayısallaştırıyoruz. Ülkemizdeki su stresinin şiddetini gösteren “Finish Su Endeksi”, “Su Varlığı” ve “Su Tüketimi” bileşenlerinden oluşuyor. “Su Varlığı” bileşeni ülkemizdeki toplam yenilenebilir su kaynağını gösterirken, “Su Tüketimi” her bir sektörde tüketilen su miktarını dikkate alıyor. Endeks ayrıca her bir tüketim kalemi için ayrı bir tahmin ve an görü çalışması içeriyor. Böylece haftalık frekansta tarımda, sanayide ve hanelerdeki su tüketimi trend raporlamalarını ayrı ayrı yapabiliyoruz.
Endeksin diğer bir özelliği kendisinin uzun vadeli eğilimi, alt bileşenlerin ise kısa vadeli eğilimleri gözler önüne sermesi. Tüm bunlar Finish Su Endeksi’ni, mevcut tabloyu ortaya koyması ve alınması gereken önlemlerin hızlıca hayata geçirilmesi konusunda oldukça kıymetli bir rehber haline getiriyor.”