ŞırnakŞırnak Zengin Bir Kültürü Barındırıyor

Şırnak Zengin Bir Kültürü Barındırıyor

05.01.2018 - 12:27 | Son Güncellenme:

.

Şırnak Zengin Bir Kültürü Barındırıyor

Şırnak’ın somut kültürel varlıkları haritası çıkartıldı. Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu tarafından çıkarılan harita, yerli ve yabancı turistlerin ilgisine sunuldu.
Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, İdil ilçesinden başlayarak, Cizre, Güçlükonak, Silopi, Şırnak merkez, Uludere ve Beytüşşebap ilçesinde sona eren, “Şırnak Kültürel Varlıklar Rotası” adlı bir harita çıkardı. Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sedat Çelik, ilk defa bu sene öğrenci aldıklarını söyleyerek, akademisyenlerle birlikte Şırnak için neler yapabiliriz gayreti içinde olduklarını belirtti. Attıkları adımın önemli olduğunu belirten Çelik, “Şırnak Kültür Rotasının oluşturulması, özellikle somut varlıkların, geçmişten günümüze gelen tarihi yapıların nerede olduklarını harita üzerinde belirledik. Bu önemli bir adımdı. Çünkü bölgemizi bilen rehber pek olmadığından ve ilimizin bilinirliği ve farkındalığı olmamasından dolayı, en azından dışarıdan gelenlerin ilimize giriş yapıldığında bir insan haritaya baktığında nerde ne olduğunu bilmesi ve gezip görmesi açısından önemlidir. Önümüzdeki süreçte bunu bir proje ile navigasyon ve cep telefonlarındaki uygulamalarla desteklenip, daha teknolojik ve daha somut bir şekle getirilmesini düşünüyoruz. Ayrıca var olan soyut kültürel unsurlar ve doğal yapılarda bir rota haline getirilecektir. Özellikle Şırnak’ın insanlığın ikinci doğuş yeri olarak bilinmektedir. Her ne kadar bununla ilgili ulusal ve uluslararası alanda bilgi eksikliği olsa bile 10’larca kanıtla bu ispatlanmış durumdadır” dedi.

“Şırnak zengin bir kültürü barındırıyor”
Hazırladıkları haritaya bakıldığında Şırnak’ın zengin bir kültürü barındırdığını ifade eden Çelik, “Mardin tarafından ilimize giriş yaptığımızda mağara köy var. Burası Ezidi köyüdür. Sonraki üç köye baktığımızda Süryani köyü olduğunu görmekteyiz. Süryaniler burada kendi kültürlerini yaşıyorlar, kendi inançlarını yaşıyorlar. Aynı şekilde geldiğimizde Cizre Ulu Cami, Hz. Nuh Nebi camisini görmekteyiz. Müslümanlar için, dünya için, insanlık için oldukça önemli bir yerdir. Ayrıca devam ettiğimizde birçok höyük ve kilise, cami, köprü, kasır ve benzeri birçok somut kültürel varlığın olduğunu görmekteyiz. Araştırmalarımızda şimdiye kadar bulduğumuz, gördüğümüz bunlar, bundan sonraki süreçlerde yeni kültürel varlıklar keşfedildikçe rota haritası daha da genişletilecektir. Şimdi bu kadar önemli değerlerimiz varken olumsuz imajla anılmamız Şırnak için oldukça üzücü bir durumdur. Var olan bir potansiyel var ve bunun ortaya çıkarılması gerekiyor. Ortaya çıkarmakla birlikte bunun tanıtılması ve pazarlanması gerekiyor. Bu da yetmiyor turistlerin buraya gelmesi gerekiyor. Turistin gelmesi ekonomik, çevresel, sosyal ve kültürel anlamda gelişim sağlanacaktır. Ayrıca insanlar buraya geldikçe önyargıların azalacak ve toplumsal barışın sağlanmasına katkı sağlayacaktır. Nitekim turizmin en önemli etkisi kültürlerarası etkileşimi sağlaması ve iletişim engellerini kaldırmasıdır. Turizmin önyargıları azaltması içinde Şırnak olarak her alanda kaliteli hizmet sunmamız gerekmektedir” diye konuştu.
Çelik, genç nüfusun yüksek, işsizliğin ülke ortalamasının üzerinde olduğu bir yerde var olan turizm potansiyelin değerlendirilememesinin üzücü olduğunu anlatarak, “Bunun öne çıkarılması ve tanıtılması için biz yüksekokul olarak gerekli adımları atıyoruz. Bundan sonraki adımlarda da projelerimiz devam edecek. Ancak turizm bir bütündür ve ilin bütün paydaşları elini taşın altına koymalıdır. Bunun içinde Şırnak Turizm Konseyi’nin kurulması elzem bir konudur. Son olarak yaptığımız çalışmalarda bizlere destek olan Üniversitemize, Şırnak halkına, Şırnak seyahat acentelerine ve otel işletmelerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Akademik ve idari personelimizle önemli fikirlerle, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimizi devam ettireceğiz. Umarım Şırnak için ve bölge için hayırlı olur” ifadelerinde bulundu.