02.06.2022 - 15:43 | Son Güncellenme:
DHA
İSTANBUL, (DHA) - Geçtiğimiz hafta kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası’nın ardından düzenlenen ‘Sosyal Güvenlik Bilincinin Arttırılması’ konulu seminerde konuşan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Sosyal Güvenlik Yasasının bir devrim niteliğinde olduğunu ifade ederek, “Bizim bir emekli sandığımız vardı, bizim SSK’mız vardı. Bu üçü apayrı işleyişe sahipti. Bunun ötesinde 17 tane sandığımız vardı. Hepsinin ayrı işleyişi vardı. Ben Kartal’da büyüdüm, çok iyi hatırlıyorum. SSK Hastanesi en büyük binaydı. İki güne muayene oluyordunuz, iki güne ilaç alıyordunuz” dedi.
Tuzla Belediyesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu iş birliği ile düzenlenen ‘Sosyal Güvenlik Bilincinin Artırılması’ semineri Tuzlalı vatandaşların katılımı ile gerçekleştirildi. Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminere Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da katıldı. Seminerde Sosyal Güvenlik Kurumu Tuzla İlçe Müdürü Adem Koç, Genel Sağlık Sigortası ile alakalı sunum gerçekleştirdi.
“SGK YASASI DEVRİM NİTELİĞİNDEDİR VE TÜM TOPLUMA ANLATMALIYIZ”
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Değişimi hisset, dönüşüme hazır ol. Bu çok önemli bir şey. Şu açıdan söylemek istiyorum, 2006 ve 2008 yılı değişim açısından çok önemli. Ben o zaman ilçe başkanıydım, bir devrim denmişti. Sosyal Güvenlik Kurumu olmuştu. Bizim bir emekli sandığımız vardı, bizim SSK’mız vardı. Apayrı işleyişe sahipti. Bunun ötesinde 17 tane sandığımız vardı. Hepsinin ayrı işleyişi vardı. Çok iyi hatırlıyorum. SSK Hastanesi en büyük binaydı. Kuyrukların hepsini görüyorduk, ilaç kuyruğu vardı. O zaman iki güne muayene oluyordunuz, iki güne ilaç alıyordunuz. Ama hemen yukarıda Devlet Demiryolu Hastanesi vardı. Doktor bekliyor. Polis Hastanesi var, öğretmenler hastanesi var. Her sandığın bir hastanesi vardı. SSK’nın da hastaneleri vardı. SSK hastane kuruyordu.” dedi.
“GENEL SAĞLIK SİGORTASINDA ABD'DEN İYİ DURUMDAYIZ"
Başkan Yazıcı, ”Ben özellikle şunu merak ediyordum. Bu Genel Sağlık Sigortası’nda ne kadar iyiyiz. Biz Amerika’dan çok iyiyiz. Avrupa ülkeleriniz yüzde 90’ından iyiyiz. 7-8 milyonluk İsviçre, 30 milyonluk Hollanda ki gelir fazlası olan yerlerle belki yarışabiliriz ama diğerlerinden çok daha iyiyiz. Şu anda e-Nabız sistemi ve e-Devlet kapısı üzerinden sosyal güvenlik hizmetlerine ulaşan dünyadaki ender ülkelerden birisiyiz. Genel Sağlık Sigortası’nda geçmişte bir yeşil kart kaosu vardı. İşte Bağkur, Emekli Sandığı, SSK hepsi birbiriyle kaos içerisindeydi. Bunlar tek çatı altında toplandı. Bütün sağlık sistemindeki hastaneleri de Sayın Cumhurbaşkanımız o zaman Başbakandı tek çatı altında topladı” şeklinde ifade etti.
“BİR YABANCI HASTALANDIĞINDA BAKILMASI İNSANİ BİR GÖREVDİR”
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, ”Primsiz sistem eskiden de var. Şu durum çok yanlış anlaşılıyor. Sağlık sisteminde özellikle Suriyeliler üzerinden çok laf ediliyor. 90’lı yıllarda da yabancıların sağlık hizmetini verme vardı. 2006 yılında çıkan yasa ile devam etti. Yabancı bir insan Türkiye’ye geldiğinde bunun sağlık hizmetini vermek bizim yasalarımızda zaten vardı. Sanki Suriyelilere özel bir şey çıkarmış gibi yanlış bir imaj var. Bu geçmişten beri gelen bir şey. Bir yabancının hastalandığında bakılması insani bir görevdir” dedi.