Düzce"Türkiye'de Herkesin İhracat Düşünmesi Gerekiyor"

"Türkiye'de Herkesin İhracat Düşünmesi Gerekiyor"

10.12.2017 - 11:07 | Son Güncellenme:

İGEME Genel Müdürü Işık:"Türkiye'deki herkes bugün her ne iş yapıyorsa dünyaya satmayı düşünmelidir""Şu an Türkiye'nin ana gündemi ihracat olmalı, biz tamamen ihracat ve ekonomi konuşmalıyız. Bununla ilgili birçok destek, program ve teşvik var. Burada özellikle üniversitelerin bu konuda daha çok çalışması gerekiyor"

DÜZCE (AA) - TAYYİB HOŞBAŞ - İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME) Genel Müdürü Murat Işık, Türkiye'deki KOBİ'lerin ve genç girişimcilerin hazırladıkları markaları dünyaya tanıtmaları için ihracat yapması gerektiğini belirterek, "Türkiye'deki herkes bugün her ne iş yapıyorsa dünyaya satmayı düşünmelidir." dedi.

Haberin Devamı

Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ihracatın en önemli konu olduğunu söyledi.

Geçen yılki büyüme rakamlarının istikrarlı bir artışla devam ettiğini anlatan Işık, bu yıl da artışı süren ihracatın 150 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirtti.

"Türkiye'de herkesin ihracat düşünmesi gerekiyor." diyen Işık, "2023 yılındaki ihracat hedefi 500 milyar dolar. Türkiye'de üretilen mal ve hizmetlerin daha çok satılması lazım. O yüzden her ile gidip iş adamlarımıza bu konuyu anlatıyoruz, 'Daha fazla ne yapabiliriz, ne satabiliriz ve bu büyüme sayılarını 5,7'lerden 6 ve 6,5'e nasıl çıkarırız' bunları tartışıp, bunları konuşuyoruz." diye konuştu.

Işık, Türkiye'de ihracatın artırılması ve işletmecilerin markalarını dünya pazarına açması için birçok çalışmanın yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Hem Cumhurbaşkanımız hem Ekonomi Bakanlığımız, sürekli bu konudaki teşviklerle bu çalışmaları destekliyor. Başbakanımız da her gün bir ülkeye ziyarette bulunuyor, orada da ihracat konuşuluyor. Şu an Türkiye'nin ana gündemi ihracat olmalı, biz tamamen ihracat ve ekonomi konuşmalıyız. Bununla ilgili bir çok destek, program ve teşvik var. Burada özellikle üniversitelerin bu konuda daha çok çalışması gerekiyor. Yerelde bu işi daha çok yapmamız lazım, 'Neden Düzce'nin, İzmit'in, Ankara'nın, İstanbul'un ihracat hedefinin 2-3 katı olmuyor?' bunu tartışmamız lazım."

- "Siz malınızı satın diye devlet her konuda teşvik veriyor"

Türkiye'deki iş adamları ve girişimcilerin, yurt dışına açılabilmeleri için birçok destek programının Ekonomi Bakanlığı bünyesinde desteği olduğunu kaydeden Işık, şunları söyledi:

"Siz malınızı satın diye devlet her konuda teşvik veriyor. Bununla ilgili de artık sistem eskisinden daha hızlı ilerliyor. Burada ya iş adamlarımız bu teşvikleri bilmiyor, ya da bu prosedürleri takip etme konusunda yavaş davranıyor. Bu alanda da yapılacak çok iş var. Ekonomi Bakanlığı da bizler de il il dolaşıp bu konuda bilgilendirme yapıyoruz. İş adamlarımızın bu konuya biraz daha dahil olması ve ihracatı geliştirmek için, kendi vizyonlarını geliştirmeleri için bu fırsatları kullanmaları lazım."

Haberin Devamı

Işık, Türkiye'nin ürününü satmak için gece gündüz çalışmaya hazır bürokratlarının olduğuna işaret ederek, "Burada mesele asıl bizlerde. Biz Düzce'de, İstanbul'da, Ankara, İzmir ya da Ardahan'da işletme olarak ihracat vizyonuna sahip miyiz? Bunu yapmak için istek ve bilgimiz var mı? Eğer bunları yaparsak 500 milyar dolar hedefi yakalanabilir bir sayıdır. Türkiye'deki herkes bugün her ne iş yapıyorsa dünyaya satmayı düşünmelidir." ifadesini kullandı.