Yaprak sarması lokum gibi oluyor ve asla dağılmıyor! Sert yaprakları yumuşacık yapan taktik
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında hiç şüphesiz yaprak sarma geliyor. Ancak sarmanız sert ise bu taktiği deneyin. Yaprakları lokum gibi yapıyor.
Zeytinyağlı yaprak sarması, hem lezzetiyle hem de hazırlanışındaki incelikle sofraların vazgeçilmezi olmuş bir yemektir. Yaprak sarmasının iç harcı, sarım şekli ve pişirme süreci, biraz maharet gerektiren ancak sonuçlarıyla herkesi memnun eden bir lezzet şöleni sunan bir tarife sahiptir. İşte, dağılmayan ve lezzetini artıran lokum gibi zeytinyağlı yaprak sarmasının püf noktası…
YARIM BARDAK MADEN SUYU
Yaprak sarmaları hazırlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat bekletmeyi unutmayın. Eğer zamanınız kısıtlıysa, kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu sayede sert yapraklar da yumuşayacaktır.
Yaprakları iyice sardıktan sonra tencereye güzelce dizin ve üzerine yarım maden suyunu ekleyin. Bu yöntemle yaprak sarmalarınız daha güzel pişecek ve lokum gibi olacaktır.
YAPRAK SARMASI TARİFİ
Malzemeler:
Taze asma yaprağı (yaklaşık 40-50 adet)
1 su bardağı pirinç
1 büyük soğan (ince doğranmış)
2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
2 su bardağı sıcak su
Yarım maden suyu
Limon dilimleri (isteğe bağlı)
Yoğurt (servis için)
Hazırlık:
Asma yapraklarını temizlemek için, tuzlu suyla iyice yıkayın ve damarlarını çıkarın. Sonrasında yaprakları kaynar suda 2-3 dakika haşlayarak yumuşatın. Haşlama işlemi, yaprakların daha iyi sarılmasını sağlar. Ardından yaprakları süzün ve soğumalarını bekleyin.
Pirinci bol suyla yıkayın ve süzün.
Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
Kavrulan soğana pirinci ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana kadar karıştırarak kavurun.
Domates salçasını ve biber salçasını ekleyin (isteğe bağlı) ve birkaç dakika daha kavurun.
Tuz, karabiber ve pul biberi (isteğe bağlı) ekleyin, karıştırın.
Hazırlanan iç harcı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Her bir asma yaprağının alt kısmına, iç harçtan bir miktar koyun. Kenarları içe doğru katlayarak yaprakları rulo şeklinde sarın.
Sarmaları kalın tabanlı bir tencereye dizin. Üzerine dilimlenmiş limon ekleyebilirsiniz.
Sıcak su ve maden suyunu ekleyin. Sarmaların üzerini hafifçe bastırarak kapatın.
Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin, suyunu çekene kadar pişirme süresini uzatabilirsiniz.
Pişen sarmaları ocaktan alın ve kapağını açmadan ılıması için bekletin.
Servis öncesi sarmaların soğumasını sağlayın. Soğuduktan sonra üzerine yoğurt ekleyerek servis yapabilirsiniz.