Tavuk pişirirken dikkat!
İngiliz sağlık ve beslenme uzmanları, çiğ tavuğu pişirmeden önce yıkamanın gıda zehirlenmesi riskini arttırdığını açıkladı
İngiltere Gıda Standartları Dairesi(FSA), 4 bin 500 İngiliz vatandaşın katılımıyla yaptığı ankette katılımcıların yüzde 44’ünün tavuğu pişirmeden önce yıkadığını ortaya koydu. FSA uzmanları, tavuğun üzerinde ‘kampilobakter’ bakterisinin bulunduğunu belirterek “Yıkama sırasında içinde bu bakterinin bulunduğu su zerrecikleri etrafa sıçrar. Mutfak tezgahındaki bulunan her şeye bulaşır. Bunu önlemek için tavuğu yıkamadan pişirmek daha akıllıca olacaktır” dedi. İngiltere’de her yıl yaklaşık 280 bin kişinin kampilobakter enfeksiyonuna yakalandığı belirtildi. Zehirlenmenin belirtileri, ishal, mide krampları ve mide bulantıları, ateş ve halsizlik olarak ortaya çıkıyor. Çoğu hastanın rahatsızlığı yalnızca birkaç gün sürüyor fakat gıda zehirlenmesi uzun vadede, bağırsak sendromu ve sinir sistemini etkileyen Guillain-Barre sendromu gibi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. En büyük risk grubu beş yaş altı çocuklar ve ileri yaştaki yetişkinler. İngiltere Gıda Standartları Dairesi FSA Başkanı Catherine Brown, “Çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerin yıkanması ve iyi pişirilmesini tavsiye ediyoruz” dedi.