Sevgililer Günü'nde 'Seni Seviyorum' demenin 5 tatlı tarifi
14 Şubat Sevgililer Günü'nde sevgilinize tatlı bir şölen yaşatmak, ona ellerinizle aşk kokan lezzetli tatlılar hazırlamaya ne dersiniz? Öyleyse takın önlükleri, onun için harika bir sürpriz hazırlamak için mutfağa doğru yol alıyoruz.
Gülşah Karaman
14 Şubat Sevgililer Günü söz konusu olduğunda birçok kişinin aklına kalp şekli verilmiş kırmızı kurabiye, farklı çeşitlerde süslenmiş pasta ve keklerden oluşan tarifler geliyor. Sevgililer Gününe özel bir hediye arayışındaysanız, sizin için paylaştığımız 5 tatlı tarifinden birini sevgilinize yapmaya ne dersiniz? İşte Sevgiler Günü'nde 'Seni Seviyorum' demenin 5 tatlı tarifi...
İçi sürprizli kalpli kurabiye
Malzemeler:
-2 adet yumurta
-125 gram tereyağı
-1 su bardağı pudra şekeri
-1/2 su bardağı yoğurt
-2,5 su bardağı un
-6 yemek kaşığı kakao
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
-1 paket bitter çikolata
Nasıl yapılır?
-Tereyağı, şeker, yumurta ve yoğurdu derin bir kapta mikserle çırpın.
-Un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu ayrı bir kapta karıştırın.
-Un karışımını eleyerek sıvı karışıma ekleyin ve orta yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
-Hamuru pişirme kağıdının arasına koyarak merdane yardımıyla ince bir şekilde açın ve kurabiye kalıbı ile keserek 48 parça hamur elde edin.
-Kestiğiniz parçalardan 24 tanesinin ortasına çikolata parçaları yerleştirin, kalan 24 parça ile üzerlerini kapatın ve hafifçe bastırarak birleştirin.
-Şekil verdiğiniz kurabiyeleri 10 dakika buzdolabında bekletin.
-Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin ve afiyetle tüketin.
Vişne soslu yoğurt keki
Malzemeler:
İç dolgusu için:
-1 kilogram süzme yoğurt
-5 adet yumurta
-1 paket vanilyalı puding (toz halinde marketlerde satılan)
-150 gram şeker
-1/2 su bardağı sıvı yağ
Tabanı için:
-175 gram un
-2 yemek kaşığı tereyağı (oda ısısında bekletilmiş)
-1 adet yumurta
-100 gram toz şeker
-1 çay kaşığı kabartma tozu
Vişne sosu için:
-400 gram vişne (dondurulmuş ürün de kullanabilirsiniz)
-5 yemek kaşığı toz şeker
-1 yemek kaşığı nişasta
Nasıl yapılır?
-Bir kasede un, tereyağ, yumurta, toz şeker ve kabartma tozunu karıştırarak yoğurun.
-Yoğurulan hamurun üçte ikisini merdane yardımıyla açın ve altına pişirme kağıdı yerleştirdiğiniz kelepçeli kek kalıbına yerleştirin.
-Kalan hamuru ikiye bölüp, iki adet ince uzun rulo yapın ve merdane ile açarak kek kalıbının kenarlarını elinizle hafifçe bastırarak kaplayın.
-Çatal ile bastırarak üzerine çizikler atın ve üst malzemeyi hazırlayana kadar buz dolabında bekletin.
-Üst malzemesi için bir kapta yumurta, şeker ve sıvı yağı iyice karıştırın.
-Üzerine bir paket hazır toz vanilyayı ekleyip, karışıma iyice yedirin.
-Toz pudingi iyice yedirdikten sonra süzme yoğurdu ekleyin ve iyice karıştırın.
-Kek kalıbını buzdolabından çıkarın ve karışımı hamurun üzerine döküp üzerini spatula yardımıyla düzeltin.
-Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kapağını hiç açmadan 1 saat pişirin.
-1 saat piştikten sonra fırını kapatın ve kapağını hiç açmadan keki 10 dakika bu şekilde bekletin.
-Buzdolabında 2 saat bekletin.
-Bu sırada bir sos tavasında vişne ve şekeri, şeker eriyene kadar pişirin.
-2 yemek kaşığı su ile sulandırılmış nişastayı üzerine dökün ve tekrar karıştırın.
-Koyulaşmaya başlayınca altını kapatın ve ocaktan alın.
-Kek soğuduktan sonra vişne sosunu üzerine dökün ve servis edin.
Sevgililer günü pastası: Kırmızı kadife pasta
Malzemeler:
Kek için:
-2,5 su bardağı un
-2 yemek kaşığı kakao
-1 fiske tuz
-125 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
-1,5 su bardağı toz şeker (300 gr.)
-3 adet orta boy yumurta
-1 paket vanilya veya 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi
-1 su bardağı süt (1 yemek kaşığı limon suyu ile kesilecek)
-2 yemek kaşığı kırmızı sıvı gıda boyası veya 1/2 çay kaşığı toz gıda boyası
-1 tatlı kaşığı kabartma tozu
-1 çay kaşığı sirke
-1 çay kaşığı karbonat
Krema için:
-1 kutu krema (200 ml.)
-1 kutu labne peynir (200 gr. içim)
-1 paket toz krem şanti (kaymak tadında krem şanti)
-4 yemek kaşığı pudra şekeri
-1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket toz vanilya
-1 kahve fincanı süt
Nasıl yapılır?
Kremanın yapılışı:
-Kremayı mikser ile çırpın, kabarsın.
-Krem şantiyi ekleyin, 1 dk. sonra sütü ekleyip iyice çırpın.
-Peynirin suyunu olabildiğince süzün. Peyniri 10 dk. kadar ince süzgeçte bırakabilirsiniz.
-Peyniri mikser ile çırpın, kabarsın.
-Peynire pudra şekeri ve vanilyayı karıştırın.
-Kremayı, peynirli karışıma ekleyip karıştırın. Peynirli kremayı buzdolabında bekletin.
-Kek hazır olunca kullanın.
Pastanın yapılışı:
-Fırını 170 C'de ısıtın. Un, kakao ve tuzu eleyin; bir kenarda bekletin.
-Sütü ılıtın ve içine limon suyunu ekleyin; 15 dk. kesilmesi için bekletin.
-Kek için, tereyağını mikser ile çırpın, beyazlasın. İçine şekeri ekleyin ve çırpın.
-Yumurtaları teker teker ekleyin. Her bir yumurta eklediğinizde karıştırın, yumurta karıştıktan sonra diğerini ekleyin.
-Vanilya ekstresi ve kabartma tozunu da karışıma ekleyin, karışıncaya kadar çırpın.
-Sütün içine kırmızı gıda boyasını karıştırın. Kek karışımı eklemeleri için mikseri orta hıza getirin.
-Kırmızı boyalı sütü ve elenmiş un karışımını 3 bölümde kek karışımına ekleyin.
-Yani 1/3 süt karışımı ve 1/3 un karışımını kek karışımı ile karıştırın.
-Sonra tekrar süt ve un karışımını kek karışımına ekleyin, karıştırın. En son kalan süt ve un karışımını da kek karışımına ekleyip karıştırın.
-Karbonatın üzerine sirkeyi dökün, kabarınca hızlıca kek karışımına ekleyin ve spatula veya tahta kaşık ile karıştırıp hamuru, yağlanmış ve unlanmış kalp şeklindeki kelepçeli kalıba veya 22 cm. çapındaki kelepçeli kalıba dökün.
-Keki fırında alt-üst, orta rafta, 1 saat pişirin. Kürdan testi yapın. Gerekirse 5-10 dk. daha pişirin.
-Kek soğuduktan sonra kalıbından çıkarın. Pastanın çapından 20 cm. uzun olacak şekilde 4 kat dikiş ipliğini bir araya getirin ve iki ucunu düğümleyin.
-Üzerindeki tümsek kısmı bir bıçak ile kenarlarından belirleyip ipi bir kenarından geçirin. İki taraftan elinizle ipi gerin. Yavaş hareketler ile ipi ileri doğru yürütün. Keki düzgün şekilde kesmiş olursunuz.
-Kekin diğer katları için aynı yöntemi uygulayın. Kekin ilk tümsek olan dışında 3 kat kek elde etmiş oluyoruz. İlk kesilen tümsek şeklindeki katı rondodan geçirip ufalayın.
-Peynirli kremanın 1/4' ünü ilk kek katına yayın; ikinci keki üzerine yerleştirip 1/4 krema yayın.
-Üçüncü kek katını yerleştirin. Kalan kremanın 1 çay bardağı kadarını süsleme için ayırıp diğerini pastanın kenarlarına ve üzerine sürün.
-Ufalanan kek parçalarını pastanın kenarlarına yapıştırın. Pastanın ortasına bir kalp kalıp yerleştirip, içine kek parçalarından doldurun.
-Kalıbı alınca ortada kırmızı bir kalp oluşacaktır.
-Ayırdığınız kremayı yıldız uclu sıkma torbasına alın. Ortadaki kalp şeklinin kenarlarına ve pastanın kenarlarına krema sıkın.
-Pastayı buzdolabında 3-4 saat kadar bekletin. Daha sonra servis edebilirsiniz.
Kalpli çikolatalı lav kek
Malzemeler:
-Tereyağı (110 gram)
-Bitter çikolata (220 gram)
-Un (3 yemek Kaşığı)
-Pudra şekeri (3 yemek kaşığı)
-Yumurta (2 adet)
-Yumurta sarısı (1 adet)
-Vanilya özütü (1 çay kaşığı)
Kek kalıplarını yağlamak için;
-Tereyağı (1 yemek kaşığı)
-Kakao (1 yemek kaşığı)
Nasıl yapılır?
-Bitter çikolatalarınızı küçük parçalara böldükten sonra erimesi için kaynayan suyun olduğu tencere üzerine benmari usulü cam bir kap ile koyun.
-Çikolatalarınız eridikten sonra oda sıcaklığındaki tereyağını da içerisine ekleyin ve karıştırın.
-Tereyağı da çikolataların içerisinde eridikten sonra yumurtaları ve yumurta sarısını karışıma ilave edin.
-Oluşan kek harcını bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın ve içerisine sırayla pudra şekerini, unu ve vanilyayı ekleyin.
-Bu sırada kek kalıplarınızı da oda sıcaklığında olan tereyağıyla yağlayın. Yağladıktan sonra kek kalıplarının taban ve kenar kısımlarını kakaoyla kaplayın.
-Hazırlamış olduğunuz kek kalıplarına kek harcınızı eşit olacak şekilde paylaştırın.
-Daha öncesinde ısıttığınız 180 derecelik fırında 12-15 dakika pişirdikten sonra kekinizi fırından çıkartın.
-Kekinizi kek kalıplarından ters çevirip çıkartın ve bekletmeden sıcak şekilde servis edin.
Sevdiğinize şans getirecek şans kurabiyesi
Malzemeler:
-1 çay bardağı un
-1 çay bardağı pudra şekeri
-3 adet yumurta
-Yarım çay bardağı eritilmiş tereyağı
-Yağlı kağıt
Yapılışı:
-Tarifi uygulamaya başlamadan önce fırınınızı 180 derece ısıtın.
-Fırın ısınırken bir kabın içerisine yumurtalarınızın akını alın. (Yumurta sarılarını kullanmayacağız.) Kullanacağınız kabın derin olmasına özen gösterin.
-Kap içerisindeki yumurta beyazlarını iyice çırpın. Mikser veya çırpma teli kullanabilirsiniz.
-Çırpılan yumurta akları köpürüp kar kıvamına geldikten sonra içerisine elenmiş ununuzu ve akabinde pudra şekerinizi ekleyip karıştırın.
-İyice karıştırdıktan sonra karışıma eritilmiş tereyağınızı ilave edin ve iyice özleşmelerini sağlayın.
Afiyet olsun.