Patlıcan dolması tarifi
İster soğuk ister sıcak tüketebileceğiniz; en güzel yöresel sebzelerden olan kuru patlıcan, kuru sebze dolmalarının da en gözdesi. Gaziantep Mutfağına ait bu lezzetli tarifle sofralarınız bayram edecek, misafirleriniz de çok beğenecek. Patlıcan dolması nasıl yapılır diye meraklanıyorsanız, size vereceğimiz püf noktaları ile çok kolay bir şekilde patlıcan dolması yapabilirsiniz. İşte Gaziantep mutfağının en meşhur yemeklerinden olan patlıcan dolması tarifi:
Malzemeler
Kuru patlıcan
250 gram kıyma
Yarım çay bardağı pirinç
1 adet domates
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 demet taze nane
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz - karabiber
Patlıcan dolması sosu için:
1 bardak sıcak su
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım limon suyu
Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?
1. Kuru patlıcanları kaynar suda 10 dakika haşlayın. Bu yumuşamasını sağlayacak ve içlerinin doldurulmasını kolaylaştıracak.
2. Sosu için bir su bardağı sıcak su, domates salçası, biber salçası, yarım limon suyu ekleyip karıştırın.
3. Kıyma ve soğanla birlikte pirinci ve tüm baharatları ekleyin.
4. Domatesi ve sarımsağı rondodan geçirip kıymalı karışımın içine ekleyin ve her şeyi iyice karıştırın
5. Taze naneleri yıkayıp tencerenin en altına yerleştirin
6. Patlıcanların içine kıymayı doldurun ve tencereye yerleştirin
7. Sosu için bir su bardağı sıcak su, domates salçası, biber salçası, yarım limon suyu ekleyip karıştırın.
8. Hazırladığınız sosu tencereye boşaltın ve zeytinyağı ekleyin. Dilerseniz bu aşamada tereyağı da kullanabilirsiniz
9. Tencerenizin içine bir tabak kapatın ve kapağını da kapatarak yaklaşık 50 dakika pişirin.
Afiyet olsun!