Köz üzerinde dibek kahvesi
Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde mesire alanlarında yapılan piknik sonrası mangalardaki köz üzerinde fincanda dibek kahvesi yapmak yaygınlaştı.
İzmir’de çalışan Serap Bilen, bayram tatili için geldiği memleketi Hisarcık’ta piknik amacıyla gittiği Esire kaplıcaları mesire alanında yakınlarına mangaldaki köz üzerinde fincanda dibek kahvesi pişirerek ikramda bulundu.Fincanda pişen dibek kahvesini ilk kez İzmir Kızlarağası Hanında tattığını ve çok hoşuna gittiğini söyleyen Serap Bilen, ” Fincanda kahve pişirmeyi kız arkadaşımdan öğrendikten sonra özellikle piknikte mangal közünde fincanda dibek kahvesi pişirmeye başladım. Bu bende alışkanlık yaptı. Tatil için geldiğim memleketim Hisarcık’ta da anne, baba ve yakınlarıma “Size fincanda kahve pişireyim” dediğimde, “ Fincanda kahve pişer i? Kahve cezvede pişer.” dediler. Közde pişirdiğim kahvenin lezzetini tadınca çok hoşlarına gitti. Artık her yemek sonrasında fincanda dibek kahvesi pişirmemi istiyorlar.” dedi.
Fincanda pişirilecek kahvenin tazeliğinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Bilen,” Kahve pişirmede kullanılan su klorlu olmamalıdır. Arıtılmış su veya şişe suyu kullanmak gerekir. Kullandığımız su soğuk olursa kahve daha güzel köpürür. İçerisine su kahve ve şeker atılan fincanlar köz üzerine konmadan önce iyice karıştırılırsa çok yumuşak bir kıvamı olur. Kahve çok ağır ateşte pişmelidir, közde veya mangalda pişen kahvenin çok lezzetli olmasının sebeplerinden biride ağır ateşte pişmesidir. Köz üzerine aralıklarla konan kahve fincanları kabarmaya başladığında taşmadan teker teker alınarak servis edilir” diye konuştu.