Guarana Nedir, Ne İşe Yarar? Guarana Faydaları Nelerdir?
Brezilya‘da yetişen guarana, pek çok kahve, alkolsüz enerji içeceği ve zayıflamaya yardımcı olan ürünlerin neredeyse en temel içeriklerinden birisidir. Yüksek dozda kafein içeren guarana bitkisi Amazon kabileleri tarafından aslında yüzyıllardan beri diüretik özelliği ile kramplar, baş ağrısı ve ateş gibi sağlık sorunlarının tedavisinde ve afrodizyak özelliği nedeni ile kullanıyordu. Guarana nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Amazon yerlileri tarafından toz haline getirilerek kullanılan guara bitkisinin tadı asidik, sert ve biraz acıdır. Amazon yerlileri tarafından guarana bitkisi, uzun yıllar boyunca yaşam iksiri olarak kullanıldı.
Guarana Nedir?
Guarana, Amazon havzasına özgü olarak ve Brezilya bölgesinde yetişen bir bitkidir. Paullinia cupana olarak da bilinen bu bitki, meyvesi sayesinde çok tanınan bir bitkidir. Olgunlaşmış bir guarana meyvesi, kahve meyvesi boyutundadır. Olgunlaşmış olan guarana meyvesi, insan gözünü andıran ve siyah çekirdeğinin çevresinde kırmızı bir kabuk bulunan bir görünüme sahiptir.
Guarana Ne İşe Yarar?
Guarana, yüksek oranda kafein içerdiği için uyarıcı bir özelliğe sahiptir. Yüksek kafein oranı dışında saponin ve tanen yani bir diğer adı ile tannik asit içeren bu bitkinin çekirdekleri ise, ekstra uyarıcı bir özelliğe sahiptir. Brezilya’da çok sık kullanılmasına rağmen son yıllarda tüm dünyada enerji kuvvetli ve artırıcı performans özelliği sayesinde sıkça kullanılmaya başlanmıştır.
Guarana Faydaları Nelerdir?
Kafein gibi sinir sistemini uyarmaya yardımcı olur.
Bilişsel etkinliği iyileştirir ve kilo sorunu yaşayan kişilerin kilo vermesine yardımcı olur.
Polifenol içeriği yüksek olan bu bitki, antioksidan ve antibakteriyel özellikler gösterir.
Ödem atıcı etkisi vardır.
Vücuttaki yağ yakımını hızlandırır ve vücutta yağ birikimini önler.
İştah mekanizmasının kontrol altında tutulmasına ve ruh halinin düzelmesine yardımcı olur.
Kalp damar hastalıkları üzerinde oldukça etkili olan guarana bitkisi, özellikle trigliserid düşmesine neden olur.