Gerçek bal nasıl anlaşılır?
Uzmanlar gerçek ham balın uzun yıllar kendisini koruyabilmek için şekerlenerek, sertleştiğini ve donarak kristalize olduğunu belirtiyor.
Tarih boyunca doğal bir ilaç olarak kullanılan bal, sofralara kattığı lezzet ve oruç tutanlara sağladığı faydalarla Ramazan’ın en gözde şifa kaynağına sahip besinleri arasında gösteriliyor. Özellikle şu dönem iftar ve sahur alışverişlerinin yoğunlaşmasıyla hareketlenen tezgahlarda satılan balların ise gerçek olup olmadığı merak konusu. Balın, raf ömrü en uzun gıdalar arasında yer aldığını ve çam balının hariç gerçek balların kristalleştiğini belirten Balın gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, yüzyıllarca bozulmadan saklanabilen bal, kendisini koruyabilmek için dört beş ay içinde şekerlenip, donmaya başlar dedi. Aksoy, gerçek ham balın şekerlenmesinin doğal bir olay olduğunu ve balın kendisini koruyabilmek için en geç bir sene içinde kristalize olabileceğini sözlerine ekledi.
Gerçek Bal Donar ve Kristalize Olur
Gerçek balın kristalize olduğunu ancak donan her balın gerçek bal olmadığını vurgulayan Balın gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, “Hakiki çiçek balı çabuk donar ancak glikoz şurubu ve esans eklenerek bal adı altında satılan sahte ballar kristalize olmaz. Bal, binlerce yıl bozulmadan kalabilmek için kendisini korumaya alır ve bu nedenle kristalleşir. Kristalize olan bal, besleyici özelliğinden ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmez. Özellikle Avrupa ülkelerinde kristalize bal kullanımı oldukça yaygındır. Bizde ise donan bala şeker benzetmesi yapılır ama değildir. Hakiki, doğal ham çiçek balı donar, şekerlenir ve kristalize olur. Bu balda doğal bir olaydır.’’ açıklamasında bulundu.
Donan Bal Dikkatli Isıtılmalı
En doğrusu, şekerlenen balı hiçbir işleme tabi tutmadan doğal haliyle yemektir diyen Aksoy, “Balı eski haline getirmek için tek yöntem benmari usulü eritmektir. Balların kristalize ve fermente olmasını önlemek amacıyla bilinçsiz bir şekilde işleme tabi tutularak ısıtılması, bu balların bilimsel anlamda besin değerlerini tamamen yitirmelerine neden olmaktadır. Bal, bir anda yüksek sıcaklığa maruz kalarak, kaynarsa; aromasını, enzimlerini ve besleyici değerlerini kaybeder. Isıtma mutlaka gerekiyorsa, balın ısısının 45 derecenin üzerine çıkmaması gerekiyor.’’ dedi.