Ev baklavasının püf noktları
Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden baklava yapımı oldukça zor bir tatlıdır.
Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden baklava yapımı oldukça zor bir tatlıdır. Fakat emek isteyen zorlu bir süreç sonunda yapılan enfes bir baklavanın tadına da doyum olmaz.
Pek çok farklı çeşidiyle enfes baklavalar sofralardaki yerini koruyor. Fıstıklısından cevizlisine, çikolatalısından şöbiyetine pek çok değişik baklavayı evinizde siz de yapabilirsiniz.
Ülkemizde genelde bayramlardan önce ev baklavaları açılır. Pastanelerden de ev baklavası alınabiliyorsa da evde yapılan baklavanın yerini tutamaz. Maharet ve emek isteyen bir baklava yapmanın kolayı var.
Baklava yapımının püf noktaları:
Baklava yufkasının çok ince açılması gerekir. Genellikle 40 kat yufka açılır. Yufkanın o kadar ince açılması durumunda da dayanıklı olabilmesi için yeterli miktarda yumurta kullanmanız gerekir. Hamurda sert buğday unu önerilir.
Baklavanın kıtır olmasını isterseniz hamura yarım limon suyu ekleyin.
Tereyağı baklavanın lezzetini artırır. Tereyağı tercih etmiyorsanız, süt oranı yüksek margarin de kullanabilirsiniz.
İçi ve üzerine serpmek için kullanacağınız Antep fıstığı ve cevizin taze olması gerekir. Mükmünde yeni hasat ürünler kullanın.
Mümkünse baklavayı odun ateşinde pişirmeniz gerekir. Bunun için hazırladığınız baklavayı mahallenizdeki fırında pişirtebilirsiniz.
Şerbete katacağınız çeyrek limon, şerbetin şekerlenmesini önleyecektir. Şerbeti yufkalar soğuduktan sonra dökmelisiniz. Yufkalar sıcakken dökerseniz hamurlaşabilirler. Soğukken dökerseniz baklava tam kıvamında olacaktır.
Özel günleriniz, davetleriniz için hazırlayacağınız enfes baklavalar ile misafirlerinize bir lezzet şöleni yaşatabilirsiniz. Afiyet olsun.