Dondurmalı irmik helvası
Nefis irmik tatlısını bir de dondurmayla denemek ister misiniz?
Malzemeler:
500 gram irmik
1 paket margarin
Şerbeti için:
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 su bardağı şeker
İçi için:
Sade dondurma
Üzeri için:
Fıstık veya ceviz
Yapılışı:
Süt, su ve şekeri küçük bir tencereye alın, şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın. Kaynamasına gerek yok şeker erise yeterli gelecektir. Sonra ocağı kapatarak irmiği kavurmaya başlayabilirsiniz. İrmiği rahatça kavurabileceğiniz bir tencereye margarini alın ve eriyene kadar bekleyin. Margarin eridikten sonra irmiği ilave edin, tahta bir kaşık ile irmiğin rengi koyulaşana kadar sürekli karıştırarak kavurun. Helva yapmak basit ama kavurma aşaması için gerçekten kuvvetli bir kol istiyor. İrmiğin rengi dönüp nefis kokularını saldığında isterseniz küçük bir kaba bir kaşık irmikten alarak üzerine bir kaşık şerbet döküp rengini kontrol edebilirsiniz. İlk olarak elinize tencerenin kapağını alarak çok dikkatlice şerbeti dökün. Hemen tencerenin kapağını kapatın, şerbet sıçrayabilir. Daha sonra 6-7 dk kadar karıştırarak koyulaşmasını bekleyin. Ocağı kapatın ve tencerenin de kapağını kapatarak helvanın demlenmesini bekleyin. Karıştırıp küçük bir kaseye streç film sererek, tabanına ve kenarlarına helvadan döşeyin. Ortasına dondurma koyarak, ters çevirin. Üzerini fıstık veya ceviz ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!