Dışarıda kumpir yeme fırsatı bulamayanlara ev usulü kumpir
Soğuk kış günlerinde, sıcacık dumanı tüten bir kumpire kim hayır diyebilir? Eğer sizde bol malzemeli bu lezzete hayır diyemeyenlerdenseniz, bir de ev usulü kumpiri denemelisiniz.
Sokaklarda ve alışveriş merkezlerinde karşınıza çıkan, içerisinde birçok çeşit malzeme ve sos barındıran kumpirin ana malzemesi patatestir.Fırınlanan patatesin ortadan yarılarak içerisine bol miktarda tereyağı ve kaşar peyniri koyulmasıyla oluşur. Sıcağın etkisiyle eriyen orta kısma damak tadınıza uygun her çeşit malzemeyi ekleyebilirsiniz. Eğer evde kumpir yapmaya karar verdiyseniz damak tadınıza uygun malzemeleri satın almakla işe koyulabilirsiniz.
Malzemeler (4 kişilik)
•4 adet büyük boy patates
•1 kavanoz hazır garnitür ya da küp küp doğranıp haşlanmış patates, havuç ve bezelye
•1 kutu konserve ya da haşlanmış mısır
•Sosis
•Salam
•Kısır
•Lahana turşusu
•Yeşil zeytin
•Siyah zeytin
•1 çay kaşığının ucuyla tuz
•1 çay kaşığının ucuyla karabiber
•3 yemek kaşığı yoğurt
•10 tane kornişon turşu
•Tereyağı
•Rendelenmiş kaşar
•Mayonez
•Ketçap
•2-3 dal yeşil soğan
•Mantar
•Közlenmiş biber
•Közlenmiş patlıcan
•Acuka
Yapılışı
(Kumpir yapımı her damak tadına göre farklılık göstereceğinden yukarıda belirtilen malzemelere ekleme ya da çıkarma yapabilirsiniz.) Fırının ısısını 250 oC olarak ayarlayıp ağzını kapatınız. Fırın ısınana kadar 4 adet büyük boy patatesi temizlenene kadar yıkayın, teker teker kurulayın ve alüminyum folyoya sarın. Fırın ısındığında ister en üst rafta ızgara üzerinde ister fırın tepsisine koyarak patatesleri pişirin. Yumuşayıp piştiğinden emin olmak için patateslere kürdan batırarak kontrolü sağlayabilirsiniz.
Pişen patateslerin sırayla alüminyum folyodan çıkarın ve ortadan kesin. Yardığınız patatesin arasına tereyağı koyarak erimesini sağlayın ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip içerisini karıştırın. Patatesin iç kısmı püre haline gelene dek bu işleme devam edin.
Patatesler hazır olduğunda arasına yukarıda belirttiğimiz malzemelerden ekleme yapabilirsiniz. En son üzerine rendelenmiş kaşar ekleyerek, mayonez ve ketçap sıkarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.