Bezelye çorbası
1 yaş ve sonrası çocuklar için bezelye çorbası tarifi.
Malzemeler
1/2 kg bezelye (ayıklanmış yıkanmış)
1 büyük soğan (yemeklik doğranmış)
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Süt
1/2 demet dereotu (ince kıyılmış)
Hazırlanışı
Tencereye yağ ve soğan koyularak soğan şeffaflaşıncaya kadar pişirilir. Bezelyeler ekleyip biraz daha karıştırılır. Üzerini öretecek kadar su eklenir. Bezelyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Eğer çocuğunuz dereotunu çorbanın içinde görüp yemiyorsa, dereotunu çorbanızı robottan geçirmeden önce ekleyebilirsiniz. Robottan geçirilmiş çorbaya istenilen kıvama gelinceye kadar su ve süt ilave edilerek bir taşım daha kaynatılır. Gaz sorunu olan çocuğunuz var ise çorbanıza 1 çay kaşığı toz kişniş ekleyebilirsiniz.
Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu
Yaşam döngüsü kısa ve gözlemlenebilir olduğu için Gregor Mendel'in genetik araştırmalarında kullandığı bu tarihi öneme sahip bitki, nişasta, lif, antioksidan, karoten ve protein oranı yüksek bir sebzedir. Bezelye C vitamini yönünden diğer baklagillere göre daha zengindir. İçeriğinde C vitamini yanı sıra A vitamini, B vitamini, demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri barındırır. Bezelye lif yönünden zengin olması sayesinde kalp-damar hastalıkları yönünden koruyucudur ve kan şekerini dengeleyici bir etkiye sahiptir. Kolayca çözümlenebilir çeşitli lif maddelerini çok miktarda içerdiğinden, özellikle kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürücü etki yapar, kalp krizi geçirme riskini de azaltır. Gene bu yüksek orandaki lif, midede uzun süre kalır. Böylece kandaki şeker düzeyi artma ve azalmalarını bir düzene sokarak bedenin enerji düzeyini sabit tutar. Zengin lif içeriği ile bağırsak kanseri riskini azalttığı gibi kabızlık sıkıntısı çeken çocuklarımız için de iyi bir kaynaktır.
Tarif: Executive Chef Ayşe Nil Dinler