Avokado tost nasıl yapılır?
Vejetaryenler ve veganlar tarafından sıklıkla tüketilen avokado, oldukça sağlıklı bir besindir. Diğer meyvelerin aksine ağırlıklı olarak şeker değil, sağlıklı yağlar, vitamin, mineral ve antioksidan içeriyor. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan tostu avokado ile yapmayı denediniz mi?
Bazı tarifler kahvaltının vazgeçilmezidir, kahvaltılar o tarifler ile güzelleşir. İddia ediyoruz avokadolu tost kahvaltınızın vazgeçilmezi olacak. Birbirinden farklı kolay ve pratik avokadolu tost tarifleri…
Avokadonun faydaları nedir?
• Avokado, magnezyum, manganez, bakır, demir, çinko, fosfor, A, C, E, K vitaminleri, B1, B2, B3,B5, B6 vitaminleri, potasyum, folik asit, oleik asit ve alfa-linoleik asit ve omega-3 yağ asitleri içererek kolesterol seviyelerinin iyileşmesine de yardımcı olur.
• Avokado besin deposu olmasının yanı sıra, içeriğindeki sağlıklı yağlar ile sebzelerden gerçekten faydalanmanızı sağlıyor. Yani, sebzelerden aldığınız A, D, E, K vitaminleri, ve likopen, beta karoten gibi antioksidanlar sadece yağda çözülebiliyor.
Yapılan bir araştırmaya göre, salatalarınıza ve yemeklerinize avokado eklemek antioksidan emilimini 2.6 ila 15 kat arasında arttırdığı görülüyor.
• Avokado içerdiği fiber ile vücudun sindirimi, kilo kaybı, kan şekeri düzenlemesi ve midedeki iyi bakterileri besleyerek bağışıklığın güçlenmesine fayda sağlar. 100 gram avokadoda bulunan 7 gram fiber günlük ihtiyacınızın %27’sini karşılar.
• Avokado içerdiği doymamış tekil yağlar ile vücudu uzun süre tok tutar. Özellikle avokadonun içinde bulunan oleik asit beyninize tokluk hissi verir. Ayrıca, avokado fiber açısından zengin olması ve düşük oranda karbonhidrat içermesi kilo kaybına yardım eder.
• Avokado yiyenlerin kolesterol seviyesi düşer, trigliserit seviyesi %20, kötü LDL kolesterol seviyesi %22 oranında azalır ve iyi HDL kolesterol seviyesi %11 oranında artar.
• Avokadoda yüksek miktarda bulunan lutein gözlerinizi ileri yaşlarda oluşabilecek katarakt probleminden korur.
• Yapılan araştırmalara göre avokadonun antioksidan ve antienflamatuar özellikleri cilt ve prostat gibi bazı kanser türlerini karşı savaşır.
Birbirinden lezzetli avokado tost tarifleri…
İçerdiği sağlıklı yağlar ile kalp dostu olan avokado, kızarmış ekmek üzerinde yenildiğinde ortalama 230 kalori ediyor.
Tarçınlı cevizli avokado tostu
Malzemeler
• 2 dilim tam buğday tost ekmeği
• 1 adet avokado
• Ceviz
• Tarçın
• Bal
• Peynir
Yapılışı
Ekmekleri kızartın. Avokadoyu soyun ve püre haline gelene kadar ezin. Ayrı bir kapta ceviz, tarçın, bal ve peyniri karıştırın. Püre olan avokadoyu bu karışımın üzerine ekleyin. Kızaran ekmeklerin üzerine sürün.
Mısırlı avokado tostu
Malzemeler
• 2 dilim tam buğday tost ekmeği
• 1 adet avokado
• Tereyağı
• Mısır
• Peynir
• Maydanoz
• Tuz
Yapılışı
Ekmekleri kızartın. Avokadoyu soyun ve püre haline gelene kadar ezin. Ayrı bir kapta mısır, peynir ve tuzu karıştırın. Kızaran ekmeklerin üzerinde tereyağı gezdirin ve avokado püresini sürün üzerine hazırladığınız karışımı ekleyin maydanoz ile süsleyin.
Tahinli avokado tostu
Malzemeler
• 2 dilim tam buğday tost ekmeği
• 1 adet avokado
• Susam
• Tahin
• Dereotu
Yapılışı
Tost ekmeklerini kızartın. Avokadoyu soyun ve püre haline gelene kadar ezin. Kızaran ekmeklerin üzerine önce tahin sonra avokado sürerek susam serpin. En son dereotu ile süsleyin.
Avokado tostu
Malzemeler
•Yarım avokado
• 2 dilim tam buğday ekmeği veya glütensiz ekmek
• 1 çay kaşığı limon suyu
• 1 çay kaşığı zeytinyağı
• 1 dilim lor peyniri
• 5 adet çeri domates
• 4 dal maydanoz
• Tuz
• Pul biber
Yapılışı
Avokadoyu ikiye bölün ve çekirdeksiz kısmının kabuğunu soyun. Bir kase içerisinde avokadoyu püre haline gelecek şekilde ezin. Üzerine sırasıyla limon suyu, lor peyniri, doğranmış çeri domatesleri, tuz ekleyin ve karıştırın.
Ekmekleri kızartın, kızaran ekmeklerin üzerine çok az zeytinyağı gezdirin ve pul biberi serpin. Avokado karışımını ekmeklerin üzerine sürün ve maydanoz ile süsleyin.
Yumurtalı avokado tostu
Malzemeler
• 2 adet yumurta
• 2 dilim tam buğday tost ekmeği
• 1 adet avokado
• 1 çay kaşığı limon suyu
• Tuz
• Karabiber
• 1-2 tutam maydanoz ya da dereotu
Yapılışı
Tost ekmeklerini kızartın. Yumurtaları tavada istediğiniz gibi pişirin. Bir kâsede limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırın. Avokadoyu soyun, çekirdeğini çıkarın ve püre haline gelinceye kadar ezin, püre haline gelince diğer karışımın içine ekleyin iyice karıştırın. Kızarttığınız tost ekmeklerinin üzerine bu karışımı sürün ve pişirdiğiniz yumurtaları ekleyin. Son olarak maydanoz ya da dereotu ile süsleyin.