En lezzetli yöresel tarifler
Türk ve Dünya mutfaklarından seçme tarifler ile yöresel yemek tarifleri sizler için derledik. Günün menüsü olarak bugün sizlere, Lahana Yemeği, Ispanaklı Topalak Çorbası ve Tepsi Kebabı yemek tarifi ve hazırlanışını sunduk. Afiyet olsun.
Lahana Yemeği Karadeniz Yemeği
Malzemeler
2 küçük bağ lahana
1 çay bardağı bulgur
1 büyük baş soğan
1 su bardağı barbunya fasulye
1 tatlı kırmızı biber
1 küçük acı biber veya pulbiber
1 orta boy domates
2 kaşık sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı biber salçası
tuz
Hazırlanışı
- Barbunya akşamdan ıslanır(taze iç barbunya koyarsanız ıslamanıza gerek yok).
- Ertesi gün biraz haşlanır ve suyu süzülür.
- Lahanalar yıkanır ve ince ince doğranır, bir kaç kez bol su ile yıkanıp sıkılır.
- Bir tencereye yarım su konup kaynatılır.
- Kaynayan suya haşlanmış barbunya ve lahanalar katılıp kaynatılır.
- Bulgur yıkanıp ilave edilir.
- Diğer tarafta tavada yağda soğanlar biraz kavrulur, domatesin kabuğu soyulup ince ince doğranıp ilave edilir.
- Kırmızı tatlı biber kıyılıp katılır ve kavurmaya devam edilir.
- Salçalar eklenip biraz tuz ile kavrulur.
- Biraz pişmiş lahanaya karışım katılır ve kaynamış su ve tuz ilavesi ile pişirilir.
- Acı biberin çok acı olmasını istemiyorsanız çiğden katabilirsiniz veya domatesli karışımla kavurabilirisiniz.
Ispanaklı Topalak Çorbası
Malzemeler:
Köfte için
2 su bardağı ince köftelik bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz, kuru nane
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
150-200 gr. ıspanak (yaklaşık 1 demet)
Çorbanın sosu için
25-30 gr. bitkisel margarin
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
8 su bardağı et ya da tavuk suyu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Hazırlanışı
Köftelik bulguru derin bir kaba koyup, üzerine sıcak suyu gezdirin ve bulgurun yumuşayıp kabarması için 10 dakika kadar bekleyin. Üzerine un, tuz ve kuru naneyi ilave edip iyice yoğurun. Elinizi sık sık suya batırarak macun kıvamına gelinceye ve malzemeler birbirine yapışıncaya kadar yoğurun. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın ve bir tepside biriktirin. Diğer taraftan, ıspanağın kök kısımlarını kesip attıktan sonra yıkayıp ince ince doğrayın.
Çorbanın sosunu hazırlamak için; margarini orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte eritin. Domates ve biber salçasını ilave edip et ya da tavuk suyunu aktararak karıştırın. Tuz ve karabiberi serpiştirip kaynayıncaya kadar bekleyin. Çorba kaynamaya başlayınca hazırladığınız köfteleri tencereye aktarın. Haşlanmış mercimeği ve doğranmış ıspanağı da tencereye ilave edip arada sırada karıştırarak 20 dakika kadar pişirin ve ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
Tepsi Kebabı
Malzemeler
1 kg. kuşbaşı kuzu eti
5-6 adet domates
5-6 adet sivribiber
1 baş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağ
Kristal kayatuzu
Karabiber, pul biber
Hazırlanışı
Etlerimizi bir tepsinin içine dizelim. 4-5 tane biberin içini çıkartıp ikiye bölün. İri bir şekilde parçalamadan etin içine atıyoruz. Birkaç tane domatesi halka şeklinde kesip tavanın içinde etin üstüne koyalım.
Bir baş sarımsağı komple hiç bölmeden üzerine atalım. Üzerine bir miktar kayatuzumuzu serpiştirelim. Şimdi de üzerine tereyağını ekleyin. Son olarak tepsiyi fırına verin ve pişmesini bekleyin. Afiyet olsun.