Zeytinyağlı taze fasulye yaz sofralarında
Tazecik yeşil fasulyeler besin değerlerinin yanı sıra tadıyla da damak zevkimize hitap eden sebzelerden biridir. Dalından koparılıp pişirilebilen bu sebzenin faydaları ise tahmin ettiğinizden daha fazla...
Taze fasulye diyet yapanların vazgeçmemesi gereken bir sebzedir. 100 gram taze fasulyede sadece 31 kcal bulunur. Bu sebzede doymuş yağ asitleri yoktur ve vitaminler açısından çok zengindir.
Taze fasulye, sindirim sistemi ve metabolizmayı düzenleyen lifler açısından da bulunmaz bir sebzedir. Taze fasulyenin içeriğindeki maddeler bağırsak zarlarını koruyucu görev yapar ve kanser gibi istenmeyen hastalıkların oluşmasını önler. Lifler kolesterol seviyesini de düşürür.
Taze fasulyede hatırı sayılır miktarda A vitami bulunur. Ayrıca lutein, beta-karoten ve zeaksantin de ihtiva eder. Bu bileşikler oksijen kaynaklı zararlı maddelere karşı koruyucu görev üstlenir.
İçerisinde bulunan B-6 ve C vitamini ile enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Demir, kalsiyum, magnezyum ve manganez ile de metabolizmayı hızlandırır. Potasyum içeren taze fasulye, hücre içi ve vücut sıvıları için çok önemlidir. Bu sayede kalp atışı ve tansiyonu dengeler.
Taze fasulyenin "taze" olduğunu anlamak oldukça kolaydır. Uzun, diri ancak kırılgan olmalıdır. Elinizle kırdığınızda "tık" sesi çıkarmalıdır.
Taze fasulye pişirirken havuç mutlaka ekleyin. Ayrıca besin değerini arttırmak için zeytinyağı kullanın.