Geri Dön

Yılbaşı yemeğinde bu hataları yapmayın

Yeni yıl heyecanını enfes yemeklerle kutlarken bazı beslenme hatalarına dikkat edin. Diyetisyen Gülşen Kadri dengeli, keyifli ve sağlıklı bir yılbaşı sofrasının nasıl olması gerektiğini anlattı.

Yılbaşı yemeğinde bu hataları yapmayın

Her yıl 31 Aralık gecesi yeni bir yılı karşılarken özenle hazırlanan yılbaşı sofralarında bolca yiyor ve içiyoruz. Çoğu zaman da ertesi güne uykusuzluk, halsizlik ve mide sorunları gibi bir takım rahatsızlıklar kalabiliyor. Sağlıklı bir yılbaşı menüsü hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair ipuçları veren Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Gülşen Kadri, yılbaşı sofraları için önerilerini şu şekilde sıralıyor…

Haberin Devamı

Başlangıç için çorba en ideali

Her zaman yemeklerimizin baş tacı olan çorbalar yılbaşı sofralarımızda da olmalı. Soğuk bir yılbaşı gününde, keyifli bir yemekten önce çorba ile hem midemizi hem de ruhumuzu yılbaşı yemeğine hazırlamak güzel bir başlangıç olacaktır. Etli, yağlı, ağır bir çorba yerine sebze çorbası gibi hafif bir çorba tercih edilmeli.

Hindi sevmeyenlere balık ya da beyaz et

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi, tercihe göre farklı şekillerde hazırlanabilir. Hindi, fırında ve zeytinyağı ile tatlandırılmış olarak tercih edilirse gayet lezzetli ve sağlıklı olacaktır. Hindiyi tercih etmeyenler balık ya da beyaz et seçeneklerini kullanabilirler. Kış sebzelerinden hazırlanabilecek salatalar sofralarda mutlaka yer almalı. Kışın bol miktarda bulunan lahana, havuç, brokoli, semizotu, karnabahar gibi sebzeler tercihe göre çiğ, haşlanmış ya da fırınlanmış olarak servis edilebilir. Hazırlayacağınız bu salatalar tokluk hissi sağlayacak ve rahatsızlık yaratmayacaktır.

Haberin Devamı

Olmasa daha iyi olurlar!

Tabi ki sofraların olmazsa olmazları olduğu gibi olmasa daha iyi olurları da var. Pirinç pilavı, makarna, kızartmalar, kavurmalar mümkün olduğunca yılbaşı sofralarından uzak tutulmalı. Tatlı seçiminde ağır ve şerbetli tatlılar yerine meyveli ya da sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Ev yapımı, içerisindeki şeker ve yağ miktarı belli olan şerbetli tatlılar da küçük porsiyonlarda tüketilebilir.

Kuruyemiş ve meyveyi yemekten bir saat sonrasına bırakın

Yılbaşı gecesinin vazgeçilmezlerinden biri de kuruyemişler. Yemekten 1 ya da 1.5 saat sonra maksimum bir avuç içi kadar karışık olarak tüketilebilir. Ceviz, badem, fındık, kabak çekirdeği gibi kuruyemişler tercih edilebileceği gibi ay çekirdeği, soslu kuruyemişler gibi kalori yüksek besinlerden kaçınılmalı. Diğer yandan meyve tüketimini yemekten bir saat sonrasına bırakın. Mevsim meyvelerinden tercihe göre bir porsiyon tüketebilirsiniz.

Porsiyon miktarına dikkat

Her zaman olduğu gibi yılbaşı sofrasında da en önemli olan porsiyon miktarı. Porsiyonlarınızı tüketeceğiniz miktarda tabaklarınıza almaya özen gösterin. Bu noktada dengeyi korumak ve ölçülü miktarlarda besinleri tüketmek çok önemli.

Haberin Devamı

2018’e pişmanlıklarla uyanmamak için tüm yıl olduğu gibi yılbaşında da dengeli ve sağlıklı beslenin, kararlılığınızdan ödün vermeyin..

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil ÇetinkayaSempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber