Yeşil çay ağız ve diş sağlığını koruyor
Prof. Dr. Erdem Yeşilada, yeşil çayın bir efsaneye göre 4000 yıl kadar önce Çin İmparatoru Shennong tarafından tesadüfen bulunmuş olduğunu ve o tarihten beri Uzakdoğu toplumlarında hem içecek hem de ilaç olarak kullanıldığını söylüyor.
Çay, rengi ne olursa olsun tüm dünyada milyarlarca insanın vazgeçemediği bir tutku olarak biliniyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, yeşil çayın bir efsaneye göre 4000 yıl kadar önce Çin İmparatoru Shennong tarafından tesadüfen bulunmuş olduğunu ve o tarihten beri Uzakdoğu toplumlarında hem içecek hem de ilaç olarak kullanıldığını söylüyor.
Yeşil çayın insan vücuduna yararlarına gün geçtikçe bir yenisi daha ekleniyor. Prof. Dr. Erdem Yeşilada “Yeşil çayın etkili olduğu alanlardan biri de ağız sağlığıdır. Yeşil çay tüketiminin yüksek olduğu Japonya’da 49 ile 59 yaşları arasında 940 Japon erkek üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiş ve yeşil çay tüketimi arttıkça diş eti hastalıkları gelişimi arasında ters bir ilişki oluştuğu gözlemlenmiştir. Bu etkiler özellikle yeşil çay içerisinde bulunan polifenolik yapıdaki kateşinlere bağlıdır. “ diyor.
Yeşil çay içerisindeki kateşinlerin tespit edilen önemli özelikleri arasında ağız kanserlerini ve diş çürümesini önlemesinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yeşilada, bu kateşinlerin aynı zamanda önemli bir ağız sorunu olan kötü ağız kokusunun tedavisinde de yararlı olduğunu belirtiyor.
Yeşil çay tüketiminin sigaranın ağız ve diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine karşı koruyucu rol oynayabileceğini, yeşil çayın çeşitli ülkelerde diş hastalıklarının önlenmesi ve tedavisine yönelik kullanılması için ağız gargaraları ve benzeri ürünler şeklinde pazarlandığını belirten Prof. Dr. Yeşilada, ağız sağlığında istenilen etkinliğinden yararlanabilmek için yeşil çayın şekersiz içilmesi gerektiğinin altını çiziyor.