Trabzon hurması nasıl kurutulur?
Trabzon hurması nasıl kurutulur sorusu ev hanımları tarafından oldukça merak ediliyor. Kışın sağlıklı yiyeceklerinden biri olan Trabzon hurması nasıl kurutulur sorusunun cevaplarını sizlere açıklayacağız. Seveninin olduğu kadar sevmeyeni de olan Trabzon hurması nasıl kurutulur diyorsanız işte cevabı…
Trabzon hurması nasıl kurutulur sorusunun cevabı aslında oldukça basit. Bir takım püf noktalarına dikkat ederek evinizde rahatlıkla trabzon hurması kurusu hazırlayabilirsiniz. Bunu hazırlamanız için ihtiyacınız olan şeyler ise güneşli nemsiz bir hava ip ve olgunlaşmış Trabzon hurmasıdır.
Trabzon hurması kurusu, Trabzon hurmasının taze halinden daha lezzetlidir. Güneşte kurutulduğunda sağlık açısından da oldukça faydalı hale gelen Trabzon hurması kurusunun sağlık açısından da çeşitli faydaları bulunmaktadır.
Trabzon hurması kurusunun faydalarından bahsetmeden önce ilk olarak Trabzon hurması nasıl kurutulur sorusunun cevabını verelim.
Trabzon hurması nasıl kurutulur?
Trabzon hurması eğer tam olgunlaşmamışsa iyice olgunlaşmasını ve yumuşamasını beklemeniz gerekir. Sert olarak kuruttuğunuz Trabzon hurmasının hem tadı lezzetli olmayacaktır hem de kuruması zaman alacaktır.
Trabzon hurması eğer yeterince olgunlaştıysa verdiğimiz aşama aşama kurutma işlemlerini uygulayabilirsiniz.
1. aşama: İlk olarak güzelce yıkayın. Ve kabuk kısımlarını soyun.
2. aşama: Sap kısımlarını koparmayarak. Saplarına düğümler atarak iplere bağlayın.
3. aşama: Tencerenin içerisine şeker ve tarçın ekleyin. Kaynayan şeker ve tarçınlı suya Trabzon hurmalarını 10 sn batırıp çıkartın.
4. aşama: Nemsiz ve güneş alan bir yere Trabzon hurmalarını asarak kurutabilirsiniz. 1 ayın sonunda Trabzon hurmalarınızı ipten asıp tüketebilirsiniz.
Trabzon hurması kurusunun tadının enfes olduğu kadar sağlık açısından da çeşitli faydaları bulunmaktadır. Trabzon hurması kurusunun sağlığımıza olan faydalarından bahsetmek gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz.
Trabzon hurması kurusunun faydaları
1. Kanseri önler
Trabzon hurması kurusu güçlü antioksidan özelliği sayesinde birçok kanser türünün gelişmesine engel olmaktadır. Düzenli olarak mevsiminde tüketilen Trabzon hurması kurusu vücudunuzda kanser gelişmesine engel olur.
2. Vitamin deposu
Potasyum, mangan, bakır ve fosfordan oldukça zengin olan Trabzon hurması kurusunun 100 gr’ı, günlük mangan içeriğinin %15’ini, günlük bakır içeriğinin ise %12’sini kapsar. Bakır içeriği, bağışıklık sistemi desteklediğinden, savunma sistemini kuvvetlendiren enzim yapısına katılır. Yani, vücudu savunan mekanizmaların çalışmasına yardımcı olur. Bakır da en az mangan kadar bağışıklık sistemi desteklemesinin yanında, kırmızı kan hücrelerinin de yapımını sağlar.
3. Bağırsakları hızlı bir şekilde çalıştırır
Trabzon hurması kurusu, Lif içeriğinin yüksek olması sebebiyle mide-bağırsak sisteminin çalışmasını sağlayarak, kabızlığı önleyecektir. Mide bağırsakta oluşabilecek iltihabik bağırsak sendromunu engeller.