Sebzeleri nasıl yıkamak gerekir?
Yemeden önce sebzeleri yıkamak önemlidir. Modern dünyanın bir getirisi olan patojen mikroorganizmalardan kurtarmak gerekir. Peki, sebzeleri nasıl yıkamak gerekir?
Pek çok sebze bol su ile yıkandığında temizlenir. Ancak sebzenin üzerindeki kir ve kullanılan böcek ilaçları farklı temizlik yöntemlerini de gerekli kılar. Özellikle kıvırcık gibi pek çok kıvrımı olan sebzeleri akan suyun altında değil de bir kase içerisinde suya batırarak yıkamak daha etkilidir. Sebzelerin yıkandığı suya 1/3 ölçeğinde sirke de ekleyebilirsiniz.
Araştırmalar, sirke kullanıldığında bakterilerin %98’lik kısmının öldüğünü göstermektedir. Sirke haricinde sebze yıkamak için üretilmiş özel sıvılar da kullanılabilir.
Sebzeleri suda bekletmek, C vitamini açısından zengin olanlar için pek uygun değildir. Suda çözünen bir vitamin olan C vitamini bu nedenle akıp gitmektedir. Ancak temizlemeden yenilmeyeceği için büyük parçalar halinde suya koymaya özen gösterin. Çünkü ufak parçalara böldüğünüzde suyla temas artacak ve vitaminin akıp gitme ihtimali artacaktır.