Geri Dön

Salamura yaprak nasıl yapılır?

Mevsiminde satın alınan ve daha sonra taze olarak tüketilmek için bir çok sebze ve meyve salamura yapılarak bekletebilir. Ancak bunların içerisinde en çok merak edilen soru salamura yaprak nasıl yapılır sorusudur. Yazın sonunda taze olarak aldığınız üzüm yapraklarını salamura yapmak istiyorsanız size vereceğimiz önerilere göz atabilirsiniz. İşte salamura nasıl yapılır sorunun cevapları…

Salamura yaprak nasıl yapılır?

Salamura nedir?
Az sonlarına doğru bir çok sebzenin salamurası kış için kullanılmak üzere yapılır. Zeytinler turşular, üzüm yapraklarından kışın tüketmek üzere salamura elde edilir. Kısacası salamura mevsiminde alınan taze meyve ve sebzelerin bozulmadan saklanması amacı ile yapılır.

Haberin Devamı


Salamura yaprağı nasıl yapılır?
Salamura en klasik uzun süre dayanan salamura yöntemidir. bu yöntemde asma yaprakları tuzlanır pet şişelere veya cam kavanozlara konarak saklanır. Ancak salamura yaprağı pet şişede ya da cam kavanozda yaparken bir takım noktalara dikkat etmek gerekir. Pet şişede ve cam kavonozda salamura yapılan asma yaprakları farklı şekilde saklanmalı ve yapılmalıdır.



Cam kavanozda salamura yaprağı nasıl yapılır?


Malzemeler
Yarım kilo Kaya Tuzu
2 Litre Su
Cam Kavanoz
10 tane Asma Yaprağı
1 bardak Kaya Tuzu


Yapılışı:
1.Adım 8-10 tane asma yaprağı alınarak küçük desteler yapın.
2.Adım Yaprakların parlak yüzeyi üstte kalacak şekilde her destenin sap kısmına 1 çay kaşığı kaya tuzu dökün ve rulo yapın.
3.Adım Hazırlanan bu rulolar tercihen cam bir kavanozun içine aralarında boşluk kalmayacak şekilde sıkı sıkı bastırın. Kavanoz tamamen dolduktan sonra elle üstten tekrar sıkıştırılarak bastırın.
4.Adım Her 1 litre su için 200 gram kaya tuzu kullanarak hazırlanan tuzlu su soğuduktan sonra havası çıkması için birkaç seferde yavaş yavaş eklenir ve suyun dibe kadar inmesini sağlayın.
5.Adım Kavanozu ağzına kadar suyla doldurduktan sonra yaprakların suyun üzerine çıkmaması için ağırlık olarak temiz bir taş veya esnek plastik bir parça yerleştirin
6.Adım . Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır ve serin yerde muhafaza edilir. Ara sıra suyu kontrol edin. Eksildiyse üzerine tuzlu su ekleyin
7.adım. Bu yöntemde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yaprakların havayla temas etmemesini sağlamaktır.

Haberin Devamı

Cam kavonozda salamura nasıl yapılır?

1.Adım Pet şişe yönteminde yaprakları yıkamanıza gerek yoktur. Yaprakların üzerindeki kirli toz kağıt havlu ile temizlenir.
2.Adım Taze olan yapraklar temiz bir bez üzerinde gevce boyunca bekletilmelidir. Daha sonra yaprakları yuvarlak rulo haline getirerek şişenin içerisine konur.
3.Adım pet şişe dolmaya başladığında ince bir oklavva yardımıyla yapraklar itilir. Ancak yaprakların yırtılmamasına ve zarar görmemesine dikkat etmeniz gerekir.
4.Adım Kalan yapraklar aynı şekilde 4'lü desteler halinde rulo yapılıp şişeye atılır, ara sıra oklavayla bastırılıp sıkıştırılır.
5.Adım şişe tamamen dolduğunda yapraklara parmaklarla zedelemeden iyice bastırılır ve şişenin kapağı kapatılır.
6.Adım Serin ve loş bir ortamda yaprakların rengi sararana kadar bekletilir. Yaprakların rengi sararınca içerde kalan havanın çıkması için şişenin kapağı çok hafif oynatılır.
7.Adım Hava fıslayarak çıkınca şişeye hava girmemesi için kapak hemen sıkıca kapatılır. İstenildiği zaman şişenin altı kesilir ve yapraklar sıcak suda bekletilerek veya biraz haşlanarak kullanılır.

Haberin Devamı

Salamura yaprak yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Asma yapraklarının üzeri hafif beyaz olmalıdır.

Yaprakların altının ve üstünün aynı anda tüylü olmaması gerekir

Asma hyaprakları mayıs ve haziran aylarında toplanmalı veya satın alınmalıdır. Aksi taktirde kalın ve damarlı olacaktır.


Asma yapraklarını salamura yapana kadar poşette saklamak yerine bir beze sarıp saklamanız gerekir. Bulunduğunuz ortam sıcaksa açık bırakabilirsiniz. Terleme yapabilir.

Haberin Devamı

Salamura yapmadan önce yaprakları 1 gece dinlendirmeniz gerekir.

Asma yaprakları yırtık ve girintili çıkıntılı olmamalıdır.


Asma yaprakları buzlukta nasıl saklanır?

Asma yapraklarını buz dolabı poşetlerne bir kere pişirmelik olacak şekilde yerleştirin. Aksi taktirde çözülenlerden arta kalanlar olursa bir daha pişiremezsiniz. Sarma yapacağınız zaman donmuş asma yapraklarını suyun altında tutup çözebilirsiniz. Bu durumda hiçbir sakınca yoktur. Aynı zamanda asma yapraklarını buzluğa koyarken aralarına bir miktar kaya tuzu serpebilirsiniz. Bu şekilde sakladığınız asma yaprakları çözüldükten sonra yırtılmatyacaktır.

Asma yaprağında hamsi tarifi

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil ÇetinkayaSempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber