Rakı, dünya markası olacak
İskoçların viskiye saygılarını ve viski tanıtımı için çabalarını gördükten sonra Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu’na milli içkimiz rakı için neler yapıldığını sorduk. İşte Yorgancıoğlu’nun cevapları...
Önce ürünün uluslararası kalitede olması gerektiğini, sonra dağıtımın ne kadar önemli olduğunu ve son olarak da müşteriye raftan ürünü aldırabilmenin önemini anlattı Galip Yorgancıoğlu. Ürün kalitesinde ne kadar iyi olduğumuzu, geçen yıl Diageo’nun Mey İçki’yi satın almasıyla dağıtım avantajı yakalandığını ve şimdi sıranın müşteriye ürünü aldırmaya geldiğini anlattı.
Çağdaş Ertuna
cagdas.ertuna@milliyet.com.tr
“2004 yılında Rakı, 20 ülkeye ihraç edilirken bugün Almanya, ABD, İngiltere, Kıbrıs, Irak, Benelux, Türki Cumhuriyetler ve Doğu Avrupa dahil olmak üzere 40’tan fazla ülkeye ihraç edilmekte. 2011 yılında Rakı ihracatımız 4 milyon litrenin üzerine çıktı” dedi. Ardından da ekledi, “Yeni Rakı yalnızca Türkiye’de değil, dünya anasonlu içki pazarında da önemli bir konuma sahip. En önemli uluslararası sektör raporlarından Impact Databank 2011 raporuna göre Yeni Rakı anasonlu içkiler pazarında ciro olarak pazar lideri. Global alkollü içkiler pazarında da 14. sırada. Hedefimiz, Türkiye’nin en köklü ve değerli markalarından biri olan Yeni Rakı’nın dünya alkollü içkiler pazarındaki konumunu güçlendirmek ve bir dünya markası yapmak.”
Rakı dünyaya nasıl tanıtılıyor?
Peki ama bunun için neler yapıldı ve daha neler yapılacak? Önce anasonlu içki pazarının büyük olduğu ülkeler ve Akdeniz kültürüne yakın olan ülkeler hedef alındı. Yeni Rakı’nın iletişiminde İstanbul markası kullanılmaya başlandı. Almanya, pilot ülke seçildi. Örneğin, 20 Ekim’de Berlin’de Ottosantral’e benzeyen bir mekanda gerçekleşen ‘Spirit of Istanbul’ festivalinde, Berlin’de küçük bir İstanbul yaratıldı. Bunun için de Michelin yıldızlı tek Türk şef Ali Güngörmüş hünerlerini döktürdü. Şef Ali Güngörmüş bir yemek workshop’u düzenledi, Baba Zula ve Hakan Vreskala sahneye çıktı, DJ İpek İpekçioğlu set başına geçti. İstanbul sokak lezzetlerinden oluşan bir yemek pazarı kuruldu. Ayrıca özel bir nargile salonu da kuruldu, hatta dansöz gösterisi bile yapıldı.
“Spirit of Istanbul iletişimine önümüzdeki dönemde Amerika, İngiltere, Yunanistan, Benelux ve Doğu Avrupa ülkelerinde de başlayacağız” diyor Galip Yorgancıoğlu. “Geçen mayıs ayında Yeni Rakı ve Tekirdağ Rakısı’yla Kıbrıs’ın ilk rakı festivalini düzenledik ve bu etkinliği her sene gerçekleştireceğiz. Haziran ayında Yeni Rakı ile 59. Uluslararası Cannes Lions’da etkinlikler yaptık. Festival Sarayı’nın terasına kurduğumuz Meyhane ile dünyanın en önemli reklamcı, tasarımcı, pazarlamacı ve trendsetter’larına Türk mezeleri eşliğinde rakı denettirdik” diye anlatıyor Galip Yorgancıoğlu. “Bu ay Londra’da PRWeek, MediaWeek, Big Campaign ve Campaign Medya ödül-lerinde Yeni Rakı ile içki sponsoru olarak boy göstereceğiz. Klasik sunumumuzla birlikte, Tolga Germiyanoğlu’nun hazır-layacağı sakızlı ve kavunlu rakı kokteyl-leri ile de yer alacağız” diye ekliyor.
Yorgancıoğlu açıklamalarına devam ediyor, “Tüm bunların yanında rakı adabını, geçmişini, mekanlarını, geleneklerini, yerel ritüellerini anlatan ‘Rakı Ansiklopedisi’nin İngilizce, Almanca ve Fransızca çevirileri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu ansiklopediyle bu sene Paris’te düzenlenen Gourmand Cookbook Awards’da ‘Spirits’ (Distile Alkollü İçkiler) Kategorisi’nde birincilik aldık. Ansiklopedinin yanında rakıyı yurtdışında daha doğru anlatabilmek için hazırladığımız ‘Rakı: Spirit of Istanbul’ kitabımız da yakında Avrupa ve Amerika’da piyasaya çıkacak. 2020 yılına kadar Yeni Rakı’yı tam anlamıyla bir dünya markası yapmayı vizyonumuz olarak belirledik. Ciro bazında lider olduğumuz global anasonlu içkiler pazarında satış hacminde de lider olmayı hedefliyoruz.”
Gelişmeleri heyecanla bekliyoruz. Bu gidişle, ileride Türk rakısı da İskoç viskisi gibi tüm dünyada karşımıza çıkabilir.