Peynir Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? İyi Peynir Nasıl Anlaşılır?
Kahvaltıların vazgeçilmez gıda ürünlerinden birisi de peynirdir. Şüphesiz peynir pek çok kişi tarafından sevilmekte ve her sofrada bulunmaktadır. Fakat peynir seçiminde bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Peki, peynir alırken nelere dikkat edilmelidir? İyi peynir nasıl anlaşılır? Sizlere peynir alırken nelere dikkat edilmesi gerekenleri detaylıca derledik.
Peynir kazeinin peynir mayası ve peynir kültürü ile pıhtılaşması ve bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılması ile elde edilen fermente bir süt ürünüdür. Yapımı ve üretimi çok eskiye dayanan peynir sofraların vazgeçilmez ürünlerinden birisidir. Sağlık açısından da çok faydası olan peyniri satın alırken bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir.
Peynir Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Pek çok peynir çeşitleri bulunmaktadır. Zevk ve isteğe göre satın alınan peynir çeşitlerinde bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Peynir seçiminde dikkat edilmesi gereken püf noktalar ise şunlardır:
- Peynir seçiminde ilk olarak tadına bakılmalıdır. Hayvansal bir gıda olan peynir çok hızlı bakteri üretmektedir. Bu nedenle tadında ekşilik var ise o peynir tercih edilmemelidir.
- Genellikle paketli peynirler raf ömürlerinin uzun olabilmesi nedeniyle bazı maddeler barındırmaktadır. Bu durumda peynirin doğallığını bozmaktadır. Bu nedenle paketli peynirler tercih edilmemelidir.
- Peynir renginin tamamen beyaz olmasına da dikkat edilmesi gerekir.
- Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise peynirin her kenarının birbirine eşit olmasıdır.
- Pas, küf veya salamura kirliliği bulunup bulunmadığına da dikkat edilmesi gerekir.
- Beyaz peynirin rengi mutlaka canlı ve parlak olmalıdır.
İyi Peynir Nasıl Anlaşılır?
Peynir Türk mutfaklarının vazgeçilmez ürünleri arasında yer almaktadır. Kahvaltı sofralarının yanı sıra farklı pek çok tüketim şeklide bulunmaktadır. Çok sık tükettiğimiz peynirleri satın alırken peynir kalıbın düzgün ve her kenarının birbirine eşit olması gerekir. Üzerinde pas, küf kirlerinin bulunmaması gerekmektedir. İyi bir beyaz peyniri anlamının en etkin yolu rengidir. Renginin parlak ve canlı olması gerekir. Donuk, kirli beyaz, sarımsı gibi renkte olan peynirlerin tercih edilmemesi önerilmektedir.
Peynir yapısının homojen, pürüzsüz ve lekesiz olması gerekir. Ayrıca yüzeyinde delik ve çatlakların bulunmaması da çok önemlidir. Peynir fazla sert, kuru, kırılgan ve ufalanabilir olmaması gerekirken çok yumuşak olmamasına da dikkat edilmesi gerekmektedir.