Lif deposu yeşil mercimek
Mercimek, baklagiller ailesine mensuptur. Genelde her bir kabuk içerisinde 2-3 tanesi vardır. Yuvarlak veya oval şekilli bu taneler kırmızı veya yeşil renktedir. İşte tarihimize tanıklık eden besinlerden biri... Yeşil mercimek...
Özellikle kış sofralarında yanında yenilen soğan ile muhteşem bir uyuma sahip olan Yeşil Mercimek hem etli hem de etsiz olarak pişirilebilir. Kolay bulunabilen ancak değeri tadıyla ve faydalarıyla ölçülen mercimeğin özelliklerine bir göz atalım...
Mercimeğin faydaları
Haberin Devamı
- Mercimek diyet lifleri içerir ve bu lifler hem çözünebilir hem de çözünemeyen lifler olarak ikiye ayrılır. Çözünebilen lifler zararlı maddeleri hapsederek vücuttan atılmasını sağlar. Bu sayede kolesterolo düzeyi kontrol edilmiş olur.
- Mercimekte bulunan çözünebilen lifler kan şekeri seviyesini de düzenler. İnsülin dayanıklılığı, hipoglisemi ya da diyabet sorunu yaşayanların mercimek tüketilmesi önerilmektedir.
- Çözünemeyen lifler ise bağırsak şikayetleri gibi hazımsızlık sorunlarına karşı faydalı olmaktadır.
- Mercimek kalp dostu besinlerdir. Kalp sağlığını pekiştiren bu baklagiller folat ve magnezyum yönünden de zengindir.
- Demir açısından da zengin olan mercimek özellikle adet döneminde, hamilelikte ve emzirmede kadınların ihtiyacı olan demiri sağlar. Çocuk gelişiminde de oldukça önemlidir.
Pişirme önerileri
- Mercimeği pişirmeden önce taşlarından ayırmak ve bol su ile yıkamak gereklidir. Mercimeği soğuk ve akan suyun altında yıkamaya özen gösterin.
- Mercimek önceden ıslatılmadan da pişirilebilir. Bir bardak mercimek için 3 bardak su kullanın ve yemeğe katmadan önce kaynatın.
- Mercimeği kaynayan suya atarak da pişirebilirsiniz. Bu şekilde hazırlandığında sindirimi daha kolay olur.
- Yeşil mercimeğin pişme süresi 30 dakikadır. Kırmızı mercimeği ise 20 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.