İstiridye mantarı nedir, nasıl yetiştirilir?
İstiridye mantarı hem lezzet açısından hem de sağlık açısından oldukça faydalıdır. Doğada kavak ağaçlarında yetiştirilen istiridye mantarı, sağlık açısından faydalı olmasının yanında fiyat olarak da oldukça ekonomiktir.İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir diyenler, istiridye mantarı ile yapılan yemek tariflerini merak edenler, istiridye kompostu hazırlamak isteyenler tüm sorularının cevaplarını birazdan giderecekler.
istiridye mantarı hakkında bilgi sahibi değilseniz, istiridye mantarı tarifleriini, istiridye mantarı yetiştiriciliğini, istiridye mantarı kompostu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, doğru yerdeseniz. PembeNar.Com olarak sizlere istiridye mantarı ile ilgili tüm bilinmeyenleri araştırdık.
İstiridye mantarı nedir?
İstiridye mantarı doğada kavak ağaçlarında yetişen son derece faydalı bir besin türüdür. Şeklinin şapka şeklinde olması ve istiridye kabuğuna benzemesi nedeniyle adına istiridye mantarı denilmektedir. İstiridye mantarının üretiminin türkiyede yaygınlaşması sonucunda kırmızı ete rakip olduğu söyleniyor. Hem faydalarının git gide artması hemde ekonomik olması nedeniyle istiridye mantarı son zamanlarda oldukça revaçta… istiridye mantarının faydalarını açıklamadan önce dilerseniz istiridye mantarı nasıl yetiştirilir sorusunun cevabını verelim.
İşte istiridye mantarı nasıl yetiştirilir sorusunun cevabı…
İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir?
İstiridye mantarını yetiştirmek için bir takınm sistematik kurallara dikkat edilmesi gerekmektedir. Evde yetiştirilmesine imkan olmayan istiridye mantarı serin, gölgelik, bol oksijenli alanlarda yetişir. Bu nedenler kavak ağaçlarının köklerinde bulunmaktadır.
İstiridye mantarı kompostu nedir, nasıl oluşur?
Mantarın doğada yetiştiği kavak ve kayın ağacının oluştuğu ortamda kompost denilen ortam oluşur. İstiridye mantarı kompostu, mantar miselleri yani tohumlar uygun sıcaklık ve nem altında kuluçka döneminde mantar vermeye hazır hale gelir. Daha sonra yine uygun ortam şartları altında istiridye mantarı toplanacak boyutlara gelir.
İstiridye mantarını üretirken bir takım noktalara dikkat etmek gerekir.
İstiridye mantarı üreticiliği yapmak için aşağıda verdiğimiz bir takım hususları inceleyebilirsiniz.
1- sermayeniz muhakkak olmalıdır
2- Üretim tesisi için en az 200 metrekarelik alana ihtiyaç vardır.
3- Günde en az bir kişinin kontrol etmesi gerekir.
4- İstiridye mantar kompost karışımını oluşturmanız gerekir.
İstiridye mantarının üretimi hakkında bilgi sahibi olduğunuza sıra geldi işin en zevk verici kısmına. İstiridye mantarı ile yapılan tarifer… bolca istiridye mantarına sahipseniz ve istiridye mantarları ile şahane tarifler hazırlamak istiyorsanız size vereceğimiz istiridye mantarı ile yapılan yemek tariflerine göz atabilirsiniz.
İstiridye mantarı tarifleri…
İstiridye mantarı ile yaptığınız yemeklerle kırmızı etin tadını unutacaksınız. Tadı aynı ete benzeyen istirdiye mantarı ile harikalar yaratabilirsiniz. Bu tariflerden en basiti istiridye mantar sote tarifi. Hem leziz hem de pratik istiridye mantar sote tarfi için işte malzemeler…
İstiridye mantar sote malzemeleri
Yarım kilo istiridye mantarı
Dilediğiniz miktarda tuz ve zeytinyağı
4 adet soğan
3 diş sarımsak
İstiridye mantar sote nasıl yapılır?
İstiridye mantar sotenin yapımı oldukça basit ve pratik. İşte istiridye mantar sote yapılışı…
Derin bir tencerenin içerisine yağı atıın ve iyice kızmasını sağlayın. Doğramış olduğunuz mantarları ve sarımsakları 3 dakika soteleyin.
Daha sonra ocağın altını kısın ve tuz ilave edin. Kapağını kapattığınız tencerenin içerisinde mantarların suyunu salması için 5 dk pişmesini sağlayın.
Mantarlar suyunu saldığında tencerenin kapağını açın. 3-4 dk soteleme işlemine devam edin. Mantarlar tamamen piştiğinde doğranmış taze soğanların yarısını ilave edin, tuzunu biberini ayarlayın.
Afiyet olsun…
İstiridye mantarına dair herşeyden bahsettiğimize göre faydalarından da bahsedebiliriz. Bu kadar lezzetli ve bu kadar ekonomik olan bir yiyecek sağlığımıza ne gibi faydalar sağlıyor?
İşte istiridye mantarının sağlığımıza olan faydaları…
Kansızlıkla savaşır
Kansızlık probleminiz varsa ve kansızlığa bağlı gelişen hastalıklara sahipseniz bl bol istiridye mantarı tüketebilirsiniz. Folat veya demir eksikliği nedeniyle anemi şikayeti olan kişiler beslenmelerine istiridye mantarını dahil ederek bu hastalıktan kurtulabilir.
Kabızlığa biberebir
Kabızlık ve sindirim problemleri ile karşı karşıya kalanlar istiridye mantarı tüketip bu soruna elveda diyebilirler.
İstiridye mantarı besin değerleri açısındanda oldukça zengindir. Dilerseniz size istiridye mantarının besin değerlerinden bahsedebiliriz.
İstiridye mantarı besin değeri tablosu
Vitamin B6 %8
Folat %10
Demir %11
Fosfor %18
Magnezyum %7
Bakır %18
Manganez %8
Selenyum %5
Potasyum %18
Çinko %8