İftar'da nasıl beslenmek gerekiyor?
Ramazan'da dengeli beslenmek için iftar menüsünü doğru seçmek gerekiyor. İftar'da ideal beslenme nasıl olmalı?
İftar'da yediklerimiz Ramazan boyunca sağlıklı olmamız için çok büyük öenm taşıyor. İftar menüsünde ağır yemekleri tercih etmek sağlıksız, ancak yeterince besin tüketmemek güçsüz olmamıza ve vücut direncimizin düşmesine sebep olacaktır.
İftar'da tercih edilmesi gereken besinler ve örnek iftar beslenmesi nasıl olmalı?
• İftar yemeklerinde pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama veya fırınlama tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır.
• Pilav, makarna, börek gibi yardımcı yemekler yerine ekmek tüketilmelidir. Unutulmamalıdır ki 2 yemek kaşığı pilav veya makarna 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir.
• İftar mönüsünde çorbalara sık sık yer verilmelidir. Ancak kilo kontrolü ve sindirim problemi yaşanmaması için tavuk suyu, et suyu ile hazırlanmış çorbalardan kaçınılmalıdır. Çorbalar çabuk doygunluk hissi verdiğinden, az yemek yemeyi beraberinde getirecek, bu durumda iftarda sonraki uyku hali, hazımsızlık gibi şikayetleri ortadan kaldıracaktır.
• Günlük protein ihtiyacını karşılamak amacıyla, iftarda et tüketimine dikkat edilmeli, et olmadığında sebze yemeklerinin etli pişirilmesine özen gösterilmelidir. Sebze yemekleri et ile pişiriliyorsa, içine ayrıca yağ konulmamalıdır.
• İftar sofralarının olmazsa olmazı hurma, oruç açılırken tercih edildiğinde, kan şekerinin dengelenmesinde etkili olacağından, tatlı isteğini kısmen azaltacaktır. 3 orta boy hurma 1 porsiyon olarak düşünülmelidir.