Geri Dön

Her tabakta yoğurt var

Sütün 4500 yıl önce mayalanmasıyla elde edilen ve lisan farklılıklarına rağmen tüm dünyada 'yoğurt' olarak adlandırılan eşsiz tadın sağlıkla bütünleştiği enfes tarifler...

Her tabakta yoğurt var

Yoğurtlu sebze kızartması (4 kişilik)
Gerekli malzemeler: 250 gr brokoli, 250 gr karnabahar, 250 gr misket havuç, 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Sosu için: 1.5 su bardağı yoğurt, 1 tatlı kaşığı nan, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, yarım çay bardağı zeytinyağı, tuz

Haberin Devamı

Sebzeleri iyice yıkayıp soğuk suda bekletip süzün. Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve sebzeleri hafif diri kalacak şekilde soteleyin. Servis tabağına alın. Sos için gerekli malzemeleri bir kapta iyice çırpın. Sebzelerin üzerine bolca gezdirin ve servis yapın.

Yoğurtlu bulgur topları (4-6 kişilik)
Gerekli malzemeler: 1 su bardağı ince bulgur, 1 su bardağı un, 1yemek kaşığı ayçiçeği yağı 1 yemek kaşığı salça, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı nane, 1 diş sarımsak, 1 su bardağı yoğurt, tuz, karabiber

Bulguru çukur bir tabağa alıp üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ekleyin. İyice kabarıncaya kadar bekletin. Daha sonra süzgeçten geçirip geniş bir kaba alın. Un, tuz ve karabiberi ilave edin. İyice yoğurup hamur kıvamına getirin. Minik toplar hazırlayın. Bir tencerede suyu kaynatın. Çok az tuz ekleyin. Köfteleri suya aktarıp haşlayın. Kevgirden geçirip servis tabağına alın. Sarımsakları dövüp bir kapta yoğurtla çırpın. Bulgur toplarının üzerine gezdirin. Sos için ayçiçeği yağını ısıtın. Salça, nane ve pul biberi ilave edip bir iki dakika pişirin. Üzerine döküp sıcak servis yapın.

Haberin Devamı

Yoğurt tatlısı (4-6 kişilik)
Gerekli malzemeler: 3 yumurta, 1 çay bardağı toz şeker 3 çay bardağı yoğurt 50 gr eritilmiş margarin 3 çay bardağı un, 2 çay bardağı irmik, 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Hindistan cevizi
Şerbeti için: 3 su bardağı toz şeker, 4.5 su bardağı su, yarım limon

Şerbet için şeker, su ve limonu kaynatın. Şerbetin içinden limonu alıp soğumaya bırakın. Yumurtaları çırpma kabına alıp şekerle birlikte iyice çırpın. Yoğurt ve margarini ekleyip karıştırın. Un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip düşük hızda mikserle iyice çırpın. Yağlanmış ve çok az şeker serpilmiş dikdörtgen fırın kabına hamuru aktarın. Önnceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlanmış fırında her tarafı iyice kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkınca üzerine şerbeti dökün. Şerbeti iyice çekinceye kadar bekleyip hindistan cevizi ile süsleyin. Dilimleyip servis yapın.

Yoğurtlu köfte (6 kişilik)
Gerekli malzemeler: 500 gr dana kıyma, 1soğan, yarım demet maydanoz, 1 yemek kaşığı galeta unu, 150 gr süzme yoğurt, 1 yumurta, tuz, karabiber, kimyon, 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

Haberin Devamı

Soğan ve maydanozları çok ince kıyıp bir kaba alın. Kıyma, süzme yoğurt ve yumurtayı ekleyin. Tuz, karabiber ve kimyon ilave edip iyice yoğurun ve karışımdan köfteler yapın. Ayçiçeği yağını tavaya alıp ısıtın. Köfteleri kızartın. İsteğe bağlı olarak patates püresi ya da pilavla birlikte servis yapın.

Yoğurtlu tavuk salatası (4-6 kişilik)
Gerekli malzemeler: 500 gr tavuk göğüs eti, 2 kereviz sapı, 2 salatalık , yarım su bardağı irice dövülmüş ceviz, 1 su bardağı yoğurt, yarım demet dereotu , tuz, karabiber
Süslemek için: Ceviz içi

Tavuk göğüs etlerini tencereye alıp tuzlu suda iyice haşlayın. Salatalık ve kereviz saplarını çok ince doğrayın. Yoğurdu çırpın. Haşlanmış tavuk etlerini ufak küp şeklinde doğrayın. Ceviz, tuz ve karabiberi ilave edip hepsini bir kapta karıştırın. Dereotunu ince kıyıp üzerine serpin. Ceviz içi ile süsleyip servis yapın.

Haberin Devamı

Yoğurtlu meyve salatası (4 kişilik)
Gerekli malzemeler: 8 kedidili bisküvi , 2 su bardağı yoğurt, 2 tatlı kaşığı pudra şeker, 2 çay bardağı kayısı suyu , 1 elma, 1 su bardağı mısır gevreği, yarım çay bardağı dondurulmuş böğürtlen , 1 muz, yarım çay bardağı dondurulmuş vişne, yarım çay bardağı frenk üzümü

Servis yapacağınız kuplara kedidili bisküvileri ikişer yerleştirin. Bir çay bardağı kayısı suyuyla bisküvileri ıslatın. Yoğurdu kalan kayısı suyu ve pudra şekerle çırparak inceltin. Karışımın yarısını bisküvilerin üzerine paylaştırın. Elma ve muzu küp doğrayın. Yoğurdun üzerine dizin. Tekrar yoğurtla kaplayıp üzerine bol mısır gevreği serpin. Böğürtlen, vişne ve frenk üzümüyle süsleyip servis yapın.

Lezzet Dergisi 2010 Mart

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil ÇetinkayaSempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber