Her daim çorba
Havalar ister sıcak ister soğuk olsun, ramazan sofralarının vazgeçilmezidir çorbalar.
Humus çorbası (8 kişilik)
Gerekli malzemeler: 2 su bardağı haşlanmış nohut, 6 su bardağı su, 5 diş sarımsak, 1 soğan, 1 kereviz,1 havuç, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 yemek kaşığı un, 1 defneyaprağı, 2 limon suyu, 3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı, 2 yemek kaşığı tereyağı, tuz nane karabiber, küp doğranmış karabiber
• Nohutları bir gece önceden ıslatın ve ertesi gün 4 su bardağı su ile haşlayın. Suyunu kullanmak üzere ayırın.
• Tencereye ayçiçeği yağı ve tereyağını alın, küp doğranmış soğanı soteleyin. Sarımsak ilave edip sotelemeye devam edin. Kereviz ve havucu da ekleyerek 5 dakika daha kavurun.
• Unu üzerine serpip karıştırın ve nohut suyu ile birlikte 6 su bardağı suyu sıcak olarak ekleyin. Su sebzelerle birlikte kaynadıktan sonra baharatları ve haşlanmış nohutu ilave edin. Defne yaprağı ve baharatları ekleyin. Pirinçler pişince limon suyunu ekleyip küp doğranmış beyaz peynir ve tane karabiberle servis yapın.
Tavuk paçası (6 kişilik)
Gerekli malzemeler: 1 bütün tavuk, 2 ekmek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı, 2 yemek kaşığı un, 6 su bardağı su, 4 diş sarımsak, tuz, karabiber, bir limonun rendelenmiş kabuğu Terbiye için: 1 limon suyu, 1 yumurta
• Tavuğu yıkadıktan sonra 6 su bardağı su ile haşlayın. Tencereye tereyağı ve ayçiçeği yağını alın. Unu ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Tavuğu haşladığınız suyu ekleyin ve karıştırarak pişirin.
• Çorba koyulaşınca, kemiklerinden ayırdığınız tavuk etlerini tuz, karabiber, limon kabukları ve ezilmiş sarımsakları ilave edin.
• Ayrı bir yerde limon suyu ile yumurtayı iyice çırpın. Çorbadan azar azar alarak terbiyeyi ısıtın ve tencereye ekleyin. Üzerine kırmızıbiberli yağ gezdirerek servis yapın.
Yaş tarhana çorbası (6 kişilik)
Gerekli malzemeler: 1 domates, 2 çarliston biber, 4 yemek kaşığı süzme yoğurt, 1 kırmızıbiber, 1 soğan, 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı, 5 su bardağı su, tuz, kuru nane
• Soğanı küp doğrayın ve yağlarla birlikte kavurun. Doğranmış çarliston ve kırmızıbiberleri ile küp doğranmış domatesleri ekleyip birlikte soteleyin. Üzerine unu serpin ve 2 dakika kavurun.
• Suyu sıcak olarak ekleyin. Su kaynayınca, yoğurdu ayrı bir kaseye alın ve sıcak çorbadan yoğurda azar azar ilave ederek yoğurdu iyice ısıtın. Karıştırarak pürüzsüz hale getirin. Hepsini birlikte bir taşım kaynatın, tuzu ekleyin. Üzerine bol kuru nane serpip sıcak servis yapın.
Pesto soslu sebze çorbası(6 kişilik)
Gerekli malzemeler: 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 soğan, 2 diş sarımsak, 2 kereviz sapı, 1 havuç, 1 kabak, 2 domates, 6 kahve fincanı su, 1 patates, çeyrek demet fesleğen, 1 kahve fincanı ince doğranmış ıspanak, tuz, nane, karabiberPesto sos için: 4 diş sarımsak, 2 demet taze fesleğen, 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık, yarım su bardağı zeytinyağı, yarım çay kaşığı tuz
• Tencereye zeytinyağı, doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyin. Soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun. Küp doğranmış kereviz sapı, havuç ve kabağı ekleyin 5 dakika daha kavurun. Domatesi de ilave edip 3 dakika daha kavurun. Suyu ekleyip 30 dakika pişirin patatesi de ekleyerek 15 dakika daha pişirin.
• Sos için gerekli tüm malzemeyi mutfak robotu ile püre haline getirin.
• Çorbayı ocaktan alıp sıcakken ıspanağı ve fesleğeni ilave edin. Üzerine pesto sos gezdirerek servis yapın.
Kremalı ıspanak çorbası (6 kişilik)
Gerekli malzemeler: 500 gr ıspanak, 1 soğan, 6 taze soğan, 1 patates, 1 su bardağı krema, 1 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı, 5 su bardağı su
• Ispanakları yıkayıp doğrayın. Küp doğranmış soğanları ayçiçeği yağında pembeleşinceye kadar kavurun. Unu serpin ve 2 dakika kavurun.
• Küp doğranmış patatesi ve taze soğanları ilave edin. Üzerine sıcak suyu ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra ıspanak yapraklarını ilave edin. 5 dakika pişirin. Çorbaları kaselere paylaştırın ve bir kaşık krema ilave edip servis yapın.
Pirpirim aşı (6 kişilik)
Gerekli malzemeler: 500 gr semizotu(pirpirim), 1 çay bardağı bulgur, 1 çay bardağı yeşil mercimek, 1 soğan, 5 diş sarımsak, 1 domates, 1 yemek kaşığı biber salçası, 3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı, 1 limonun suyu, 1 yemek kaşığı sumak ekşisi, tuz, karabiber, kırmızı pul biber, 5 su bardağı sıcak su
• Küp doğranmış soğanı ayçiçeği yağında kavurun. Doğranmış domates ve sarımsağı ekleyip birlikte kavurun. Biber salçasını ilave din ve 2 dakika kavurun. Mercimek ve bulguru da ekleyip, 5 su bardağı sıcak suyla birlikte yumuşayıncaya kadar pişirin.
• Yıkanmış ve doğranmış semizotlarını ilave edin. Birlikte bir taşım kaynatın. Çorba pişince baharatları, limon suyunu, sumak ekşisini ilave edin. Üzerine pul biber serperek servis yapın. Lezzet