Günün sahur menüsü: 19. gün
19. gün sahur menüsünde çok beğenilen milföy yufkalı börek ve salçalı sosis tarifini paylaştık. İçecek olarak ise midenizi rahatlatacak reyhanlı ayran tarifi sizi bekliyor. İşte 19. gün sahur menüsü...
19. gün sahur menüsünde pratik, lezzetli ve doyurucu tarifleri sizile paylaşmaya devam ediyoruz. Bugünki menümüz de milföy yufkalı börek, salçalı sosis ve reyhanlı ayran tarifi bulunuyor. Salçalı sosisi ev yapımı salça ile yapmayı ihmal etmeyin. Midenizde reflü varsa, baharat ve salça durumlarını göz önüne almayı unutmayın. İşte 19. gün sahur menüsü...
Milföy yufkalı börek tarifi
Malzemeler:
-18 adet kare milföy hamuru
-3 adet yufka
-1 şişe maden suyu
-2 adet yumurta
-1 çay bardağı sıvı yağ
İç malzemesi için;
-400 gr kavrulmuş kıyma
-1 adet büyük boy soğan
-1 adet kırmızı kapya biber
-2 adet yeşil biber
-1 tutam maydanoz
-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-Tuz
-Karabiber
Üzeri için:
-1 adet yumurta sarısı
-Çörek otu ya da susam
Nasıl yapılır?
-İlk olarak iç malzemeyi hazırlayın.
-Biberleri minik minik doğrayın ve soğan ile kavurun.
-Üzerine kıymayı bekleyin ve tüm karışımı kavurmaya devam edin.
-Maydanozu, tuzu ve karabiberi ocaktan alırken ilave edin ve ılıması için kenara alın.
-Böreğin sosu için; derin bir kabın içine yumurtaları kırın ve üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ ile 1 şişe maden suyunu ekleyin ve iyice karıştırın.
-9 adet milföy hamurunu un serptiğiniz tezgah üzerinde yan yana ve alt alta kare olacak şekilde dizin ve kenar kısımlarını eliniz ile birleştirin.
-Tek hamur olacak şekilde büyük fırın tepsisi içine sığacak şekilde merdane ile açın.
-Açtığınız milföy hamurunu yağlı kağıt serili fırın tepsisi içine yerleştirin.
-Üzerine 1 adet yufkayı yanlardan sarkacak şekilde serin ve hazırladığınız sostan sürün.
-Diğer 2. yufkayı da 4'e bölüm ve her parçayı sosa batırıp, tepsi içine yerleştirin.
-üzerine hazırladığınız tüm kıymalı harcın tamamını koyun.
-3. yufkayı da 4'e bölüp, sosa batırarak, harcın üzerine yerleştirin.
-Yanlardan sarkan yufkaları içe doğru kapatıp, tekrardan sostan sürün.
-Kalan milföyleri aynı şekilde merdane ile tek yufka olarak açın ve böreğin üzerine yerleştirin.
-Bıçak yardımı ile kare kare kesin ve son kalan sosu üzerine gezdirin.
-Sosunu çekmesi için 2-3 saat buzdolabında saklayın.
-Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Salçalı sosis tarifi
Malzemeler:
-2-3 adet sosis
-1 yemek kaşığı salça
-1 çay bardağı su
-1 yemek kaşığı tereyağı
-Tuz, karabiber, nane, kekik, pulbiber
Salçalı sosis nasıl yapılır?
-Tereyağını tavada biraz eritip üzerine doğradığımız sosisleri ilave edip güzelce kavuruyoruz.
-Pişen sosislere baharatları da ekliyoruz.
-Bir kabın içinde salçayı suyla açıp sosislere döküyoruz.
-Salçalı sos bir iki kaynadıktan sonra sosisimiz hazır.
Reyhanlı ayran tarifi
Malzemeler:
-400 gram yoğurt,
-10-15 yaprak taze reyhan, tuz.
Nasıl yapılır?
-Bir rondoya ya da blendera yoğurt ve reyhan yapraklarını ekleyin.
-Reyhan yaprakları tamamen parçalanana kadar blenderdan geçirin.
-Damak zevkinize göre tuz ekleyin.
-Tuz tüketimini mümkün olduğunca en aza indirmek için ayran yoğurt vb. yiyecek ve içecekleri taze ya da kuru baharatlarda tatlandırabilirsiniz.
Afiyet olsun.