Günün mönüsü
Gurme yazar Ebru Omurcalı’nın bugünkü tariflerinde ekmek, pizza, kek ve tatlı var. Sabah kahvaltısında ekmek, beş çayında kek ve akşam yemeğinde pizzayla tatlı, günlük mönünüzü oluşturabilir.
Ebru Omurcalı, “Baharın en güzel günleri, pazarlar rengarenk... Meyveler ve sebzeler en canlı halleriyle iştah kabartıyor. Renkleri soframıza taşımayı düşünürken, Yağmur koşarak elindeki kayısılarla atölyeye geldi. Birlikte tezgahımızın başına geçtik ve önce güzel bir kayısılı kek yaptık. Meyve yemekten hoşlanmayan çocuklarınıza, aynı tarifi farklı meyvelerle de hazırlayabilirsiniz” diyor.
Cevizli ve kuru üzümlü ekmek
Malzemeler (6 kişilik)
* 3 su bardağı un l 1 çorba kaşığı kuru maya l Yarım su bardağı ılık su l Yarım su bardağı süt l 1 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı toz şeker * 3 çorba kaşığı zeytinyağı* Yarım su bardağı ceviz içi * 1 çay bardağı kuru üzüm
Hazırlanışı: Maya, süt, ılık su, tuz, ceviz ve sütü karıştırın, geniş bir kaseye koyun, karışımın hacmi iki katına ulaşıncaya kadar bekleyin. Karışımı un ve zeytinyağıyla birleştirin, yoğurun. Hamuru, oda sıcaklığında hacmi iki katına çıkacak kadar tutun. Mayalanan hamura, elinizle arzu ettiğiniz şekli verin. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 15 dakika bekleyin. 180 derece ısıtılmış fırında, altın rengini alana kadar 35-40 dakika pişirin.
Kayısılı ve tarçınlı kek
Malzemeler (6 kişilik)
* 1.5 su bardağı glutensiz un* 2 çay bardağı toz şeker * 1 tatlı kaşığı kabartma tozu (glutensiz) l 3 çorba kaşığı tereyağı l 1 adet yumurta
* 2 çay bardağı süt* 2 su bardağı doğranmış kayısı* 2 çorba kaşığı toz şeker (kayısılar için)* 1 çorba kaşığı tarçın
Hazırlanışı: Yumurta ve toz şekeri tereyağıyla çırpın.
Kayısılar hariç diğer tüm malzemeyi ilave edin ve karıştırın. Yağlanmış kek kalıbına hamuru boşaltın. Kayısıları hamurun üzerine dökün. Kayısıların üzerine toz şeker ve tarçın serperek, 160 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin.
Portakallı madlen
Malzemeler (6 kişilik)
1 su bardağı glutensiz un l 1 çay kaşığı karbonat l 10 çorba kaşığı tereyağı l 2 adet yumurta l 2 çay bardağı pudra şekeri l 1 adet portakal kabuğun rendesi l 2 çorba kaşığı limon suyu l 2 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi
Üzeri için 1 çay bardağı pudra şekeri
Hazırlanışı: Tereyağı ve pudra şekerini, krema kıvamını alıncaya kadar karıştırın. Üzerine diğer hamur malzemelerini koyun ve karıştırın. Yağlanmış minik kalıplarınıza, hamurunuzu çok ince dökün. 170 derecede ısıtılmış fırında, altın rengini alıncaya kadar pişirin. Üzerine pudra şekeri serperek servis edin.
Domatesli ve beyz peynirli pizza
Malzemeler (4 kişilik)
Hamuru için
1 su bardağı ve 2 çorba kaşığı glutensiz un l 1 adet yumurta l 3 çorba kaşığı zeytinyağı l 1.5 çay kaşığı xanthan gum l 1.5 çay kaşığı maya l 2 çay bardağı su
Üzeri için
2 adet domates l 10 adet kiraz domates l 1 çay kaşığı ezilmiş sarımsak l 1 adet biber l 1 tatlı kaşığı fesleğen l Tuz, karabiber l 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 su bardağı beyaz peynir
Hazırlanışı: Hamur malzemelerini geniş bir kasede karıştırarak yoğurun. Elinize yapışmayan, elastik kıvamda hamur elde etmek için, gerekirse, azar azar un ya da su ekleyin. Unlanmış bir tezgahta, hamurunuzu yarım parmak kalınlığında açın. Bardak yardımıyla yuvarlaklar kesin.
Üzeri için; rendelenmiş domatesi, sarımsak ve biberlerle beraber kavurun, baharatları ekleyin.
Yağlanmış fırın tepsinize, hamurlarınızı dizin, üzerine domates sosunu sürün, kiraz domates ve peynirleri yerleştirin. 160 derecede ısıtılmış fırında, kızarana kadar pişirin.