Geri Dön

Günün iftar menüsü: 19. gün

İftar menüsünün 19. gününde de birbirinden lezzetli ve klişe yemekleri aratmayacak tarifler ile karşınızdayız. Mükemmel lezzete sahip perde pilavı ve zeytinyağlı yaprak sarması ile günü kurtarabilirsiniz. İşte 19. gün iftar menüsü...

Günün iftar menüsü: 19. gün

Günün iftar menüsünü sizinle paylaşmaya devam ediyoruz. 19. günde de birbirinden lezzetli ve farklı lezzetleri arayanlar için mükemmel yemek tariflerine yer verdik. Çorba olarak; sütlü domates çorbası, ara sıcak olarak sofraların prensesi zeytinyağlı yaprak sarması ve ana yemek olarak ise sofraların kraliçesi perde pilavı tarifine yer verdik. Hafif tatlı arayanlar için ve yapımı çok basit olan ev usulü kazandibi ile iftar menünüzü sonlandırabilirsiniz. İşte 19. gün iftar menüsü...

Çorba: Sütlü domates çorbası

Günün iftar menüsü: 19. gün

Malzemeler:

-5 yemek kaşığı tereyağı
-4 dolu yemek kaşığı un
-2 dolu yemek kaşığı domates salçası
-1 cay kasigi toz biber
-5 adet küçük yada iki adet büyük yaz domatesi
-1,5 litre sıcak su
-1 tatlı kaşığı sirke
-1 çay bardağı ılık süt
-3 çay kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı toz şeker (domatesin ekşiliğini gidermek, kırmak için)
-Karabiber

Üzeri için:

-Eriyebilen yağlı bir peynir parmesan/ taze kaşar peyniri / eski kaşar peyniri/cheddar peyniri

Nasıl yapılır?

-Domatesi ve suyu bir tencerede domatesler pişip süzülebilecek kıvama ulaşana dek pişirin.
-Tel süzek ile gegiç bir kaba süzün. Tencereye tereyağ ve unu alıp un kokusu çıkana dek kavurun.
-Salçasını ve toz biberi ekleyip tekrar kavurun. Ilık sütü azar azar karıştırarak çorbaya ilave edin.
-Sirkeyi, tuzunu, şekerini ve karabiberini ekleyin.
-Servis esnasında eriyen bir peyniri ince ince kesip kâselerin üzerlerine bırakabilirsiniz.

Ara sıcak: Zeytinyağlı yaprak sarması

Günün iftar menüsü: 19. gün

Malzemeler:

-Salamura bağ yaprağı (istenilen miktarda)
-Zeytinyağı

İçi için:

-2 su bardağı pirinç
-1 su bardağına yakın sıcak su
-2-3 adet soğan
-1 yemek kaşığı salça
-Tuz, karabiber, nane, pulbiber

Üzerine dilimlemek için :

-Limon

Nasıl yapılır?

-Öncelikle iç harcını hazırlayalım. Soğanı yemeklik doğrayıp bir miktar zeytinyağında pembeleşene kadar kavuralım.
-Ardından pirinci ekleyip kavurmaya devam edelim. Pirinç kavrulunca salçayı ekleyip baharatları ilave edip karıştırıyoruz.
-Sıcak suyu da ilave edip pişmeye bırakıyoruz. (içi sarma ile de pişeceği için fazla su ilave etmiyoruz. )
-Pirinçler suyunu çekince altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Bağ yapraklarını yıkıyoruz. Bir tencerede su kaynatıyoruz.
-Yaprakları demet halinde kaynayan su içine atıyoruz. 5 dakika k kadar hafif yumuşatıp sudan çıkarıp süzgece alıyoruz.
-Bağ yaprakları bitene kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz. Sarmayı dizeceğimiz tencerenin dibini bağ yaprağı ile kapatıyoruz.
-Yaprağın parlak yüzü alta gelecek şekilde bir tepsinin içine koyalım. Hazırladığımız harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup uzunlamasına yaydıralım.
-Yaprağın bize bakan geniş kısmını harcın üzerine kapatıyoruz. Yan kısımlarını da kapatarak saralım. sardığımız sarmaları tencereye dizip üzerine zeytinyağı gezdirip hafif tuz serpelim. (yapraklar tuzluysa tuz serpmeyebilirsiniz.)
-Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edelim.
-Üzerine 3-4 dilim limon koyarak pişerken dağılmaması için üzerine porselen bir tabak kapatalım.
Suyunu çekip sarma pişene kadar yaklaşık 30-35 dk pişirelim. Pişince dinlenmeye bırakalım.

Ana yemek: Perde pilavı

Günün iftar menüsü: 19. gün

Malzemeler:

-1,5 su bardağı baldo pirinç
-2 yemek kaşığı tereyağı
-2 su bardağı sıcak tavuk suyu
-1 adet haşlanmış tavuk budu
-1 adet haşlanmış tavuk göğsü
-3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
-1 yemek kaşığı kuş üzümü
-1/2 çay kaşığı tuz
-1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
-1/2 çay kaşığı karabiber
-1/4 çay kaşığıy enibahar

Hamuru için:

-2 adet yumurta
-3 yemek kaşığı yoğurt
-1 çay bardağı zeytinyağı
-1 çay kaşığı tuz
-2,5 su bardağı un

Kalıpları yağlamak için:

-100 gram tereyağı
-100 gram kabuksuz badem

Nasıl yapılır?

-Haşlanmış tavuk but ve göğüs etlerinin derilerini ayıklayın. Kemikli kısımlarını ayıkladığınız tavuk etlerini uzun ince parçalar halinde didin.
-Kuş üzümlerini ılık suda bekletin. Pirinçleri berrak bir su salana kadar bol suda yıkayın, fazla suyunu süzdürün.
-Tereyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde eritin. Dolmalık fıstıkların yarısını katıp kısık ateşte kavurun.
-Pirinçleri ilave edip kısık ateşte şeffaf bir görünüm alana kadar kavurun. Kalan dolmalık fıstıklar, tuz, toz kırmızı biber, karabiber, yeni baharı katıp karıştırın.
-Sıcak tavuk suyu ve bol suda yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz kuş üzümlerini ekleyin. Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Demlenmeye bırakın.
-Pilavı kaplayacak hamuru hazırlamak için; yumurta, yoğurt, zeytinyağı ve tuzu geniş bir karıştırma kabına alın. Azar azar un ekleyip tüm malzemeyi toparlanana kadar karıştırın.
-Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlayana kadar yoğurun.
-Kullanacağınız ısıya dayanıklı porsiyonluk kapları tereyağıyla bolca yağlayın.
-Kenar kısımlarına ortadan ikiye ayırdığınız kabuksuz bademleri bastırarak yerleştirin.
-Hazırladığınız yumurtalı hamuru dört eşit parçaya böldükten sonra oklava yardımıyla fazla kalın olmayacak şekilde açın.
-Hamurları kenar kısımları dışarı sarkacak şekilde kalıpların içine oturtun. Bademlerin düşmemesine dikkat edin.
-Demlenen pilava didilmiş tavuk etlerini katıp alttan üste doğru karıştırın. Pilavı kalıplara paylaştırıp üzerlerini düzeltin.
-Kenara sarkan hamur parçalarıyla kapatıp tereyağı sürün.
-Hazırladığınız perde pilavlarını önceden ısıtılmış 190 derece fırında 30 dakika kadar pişirin.
-Fırından aldıktan sonra dikkatli bir şekilde ters çevirip sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.

Tatlı: Ev usulü kazandibi

Günün iftar menüsü: 19. gün

Malzemeler:

-6 su bardağı süt
-3 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu
-3 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
-1 su bardağı toz şeker
-1 yemek kaşığı tereyağı
-3 tatlı kaşığıpudra şekeri
-1 çay kaşığıtarçın

Nasıl yapılır?

-6 su bardağı süt, 1 su bardağı toz şeker, 3 yemek kaşığı pirinç unu ve 3 yemek kaşığı mısır nişastasını derin bir tencereye alın.
-Karışımı bir çırpma teli yardımıyla pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın ve kıvam alana kadar pişirin.
-Son olarak tereyağını ekleyip tatlının sıcaklığıyla erimesini sağlayarak karıştırın.
-Yağlanmış bir fırın tepsisinin tüm yüzeyini 4 yemek kaşığı pudra şekeri ve 1 tatlı kaşığı tarçın karışımıyla kaplayın. Üzerine iki kepçe muhallebiyi eşit miktarda yayın.
-Tepsiyi ocak üzerinde çevire çevire karışımı yakın. Yakma işlemi bittiğinde kalan muhallebiyi de tepsiye dökün. Üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin.
-Buzdolabına kaldırıp kıvam alması için soğuttuğunuz tatlıyı, ince uzun dilimlere ayırın ve spatula yardımıyla kıvırarak rulo şeklinde sarın.
-Rulo yapabileceğiniz tatlıyı, yanık tarafı üstte kalacak şekilde kare dilimler halinde de servis edebilirsiniz.Arzuya göre servis tabaklarına birer top sade dondurma ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil ÇetinkayaSempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber