Geri Dön

Günün iftar menüsü: 17. gün

Günün iftar menüsünün 17. gününde; pirinçli yoğurt çorbası, çok sevilen zeytinyağlı kuru patlıcan dolması, mantarlı et sote ve fincanda kadayıf tatlısı tarifini paylaştık. İşte 17. günün iftar menüsü...

Günün iftar menüsü: 17. gün

17. gün iftar menüsünde, damak zevkinizden şaşmayacak tarifleri sizinle paylaştık. Çorba olarak; pirinçli yoğurt çorbası, ara sıcak olarak; zeytinyağlı kuru patlıcan dolması ve ana yemek olarak ise mantarlı et sote tariflerine yer verdik. Tatlı olarak ise çok basit ve pratik olan fincanda kadayıf tatlısı tarifini paylaştık. İşte 17. gün iftar menüsü...

Çorba: Pirinçli yoğurt çorbası

Günün iftar menüsü: 17. gün

Malzemeler:

-4 yemek kaşığı pirinç
-1 yemek kaşığı un
-1 su bardağı süzme yoğurt
-1/2 su bardağı yoğurt
-3,5 su bardağı su
-1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

-2 yemek kaşığı tereyağı
-1 tatlı kaşığı kuru nane

Nasıl yapılır?

-Orta boy bir tencerenin içerisine pirinçleri aktarın. Üzerine suyu ilave edin.
-Kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin.
-Bir kabın içerisine süzme yoğurt, yoğurt ve unu aktarın. Güzelce çırpın ve içerisinde unun topaklanmamasına özen gösterin.
-Ocağın üzerinde pişen pirinçlerin suyundan bir kepçe alıp güzelce yoğurtlu karışıma yedirin. Ardından bu işlemi birkaç kepçe daha ilave ederek gerçekleştirin.
-Ocakta pişmekte olan pirinçlerin üzerine yoğurtlu karışımı çok dikkatli bir şekilde, incecik bir ip halinde dökerek bir yandandan da karıştırın.
-Bu şekilde tüm yoğurdu ilave ettikten sonra kaynayana kadar güzelce karıştırın. Bu aşamada kıvamı size çok yoğun gelirse bir miktar su ilave edebilirsiniz.
-Kaynadıktan sonra içerisine tuzunu ilave edin.
-Ayrı bir tavanın içerisinde tereyağını eritin ve üzerine kuru naneyi ekleyerek hafifçe yakın.
-Elde ettiğiniz bu sosu çorbanın üzerine gezdirin. Ardından sıcak sıcak servis edin.

Ara sıcak: Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması

Günün iftar menüsü: 17. gün

Malzemeler:

-25 kurutulmuş patlıcan (dolmalık)
-4-5 soğan
-3 baş sarımsak
-2 yemek kaşığı domates salçası
-2 yemek kaşığı biber salçası
-2 su bardağı pirinç
-1 çay bardağı zeytinyağı
-1 yemek kaşığı toz şeker
-2 su bardağı sıcak su
-Karabiber
-Kırmızıbiber
-Yenibahar
-Tuz
-2 limonun suyu
-Yeterince su

Nasıl yapılır?

-Kuru patlıcanları geceden kaynar suya ekleyip çatal geçecek şekilde haşlayın.
-Dolma içini hazırlamak için kıyılmış soğan ve sarımsağı zeytinyağında kavurun.
-Salçaları ekleyip karıştırın. Yıkanmış pirinci ilave edin.
-2 bardak sıcak su, baharat, tuz ve şekeri ekleyip suyu çekene kadar pişirin.
-Hazırladığınız harcı patlıcanların içine üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun.
-Dolmaların ağız kısmı diğerinin alt kısmına gelecek şekilde tencereye dizin. Üzerine hafifçe tuz serpin.
-Dolmaların üzerini geçecek şekilde kaynar su ekleyip 20 dakika pişirin.
-Limon suyu ekleyip 10 dakika daha pişirin. Ilık olrak servis yapın.

Ana yemek: Mantarlı et sote

Günün iftar menüsü: 17. gün

Malzemeler:

-400 gram dana eti
-1 adet rendelenmiş domates
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-2 adet soğan
-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-250 gram mantar
-2 diş sarımsak
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı kimyon

Nasıl yapılır?

-Mantarları ıslak bir bezle silerek temizleyin. Saplarını da çıkarın ve ince ince doğrayın.
-Etleri de jülyen biçimde ince ince kesin. Soğanları da incecik doğrayın.
-Bir tavann içerisine zeytinyağı ve soğanları alın.
-Soğanlar güzelce sotelendikten sonra kısık ateşe alın ve etleri ilave edin.
-Etleri karıştırarak pişirmeye başlayın. Ardından üzerine rendelenmiş domatesi ilave edin ve tavanın kapağını kapatın.
-Etler suyu çektiğinde içerisine mantarları ve rendelenmiş sarımsakları ilave edin.
-Yüksek ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin. Gerekirse zeytinyağı ilave edin.
-Mantarlarda piştiğinde içerisine tuz ve baharatlarını ilave edin. Güzelce karıştırın.
-Ardından sıcak sıcak servis edin.

Tatlı: Cevizli fincan kadayıf

Günün iftar menüsü: 17. gün

Malzemeler:

-600 gram tel kadayıf
-1 su bardağı eritilmiş tereyağı
-1 su bardağı kaymak
-1,5 su bardağı dövülmüş ceviz içi

Şerbeti için:

-3 su bardağı su
-2 su bardağı toz şeker

Nasıl yapılır?

-Şerbeti için, bir sos tenceresinde şeker ve suyu, homojen hale gelene dek karıştırın.
-Şeker eridikten sonra orta ateşte kaynamaya bırakın.
-Kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu damlatın ve ocağın altını kısın.
-10 dakika kadar daha ocakta tuttuktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.
-Tel kadayıfları geniş bir kaseye alın. Üzerine eritilmiş tereyağını gezdirip, tüm kadayıfları koparmadan ayıra ayıra yağı yedirin.
-Ayrı bir kasede kaymak ve dövülmüş cevizi karıştırın.
-Bir kahve fincanının içerisine, ortası boşluk kalacak şekilde tel kadayıfı koyun.
-Ortasındaki boşluğa kaymaklı ceviz karışımını yerleştirin.
-Üzerini de bir miktar tel kadayıf ile kapatıp fincanı fırına gidecek kalıbın içerisine ters çevirin.
-Bu işlemi fırına gidecek kabın tamamını kaplayana kadar uygulayın.
-Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerileri kızarana kadar, yaklaşık 25 dakika pişirin.
-Soğumuş olan şerbeti, fırında kızarmış ve sıcak olan tel kadayıfların üzerine dökün.
-Şerbetini çektikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil ÇetinkayaSempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber