Geri Dön

Günün iftar menüsü: 12. gün

Ramazan ayının ortalarına geldiğimiz bu günler de, iftar menüsünde sebzelere ağırlık verdik. Ezogelin çorbası, közlenmiş biber ve nohut yemeğinden oluşan iftar menüsünü hafif tutmaya çalıştık. İşte 12. gün iftar menüsü...

Günün iftar menüsü: 12. gün

Günün iftar menüsünün 12. gününde hafif ve doyurucu yemekleri sizinle paylaştık. Çorba oalrak egozelin çorbası, meze olarak közlenmiş kırmızı bibere yer verdik. Ana yemek olarak ise etli nohut yemeği ve son olarak tatlı da bülbül konağı tatlısını sizlere sunduk. İşte 12. gün iftar menüsü...

Çorba: Ezogelin çorbası

Günün iftar menüsü: 12. gün

Malzemeler:

-2 çay bardağı kırmızı mercimek
-3 yemek kaşığı pirinç
-2 yemek kaşığı bulgur
-1 adet kuru soğan
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-1 yemek kaşığı tereyağı
-6 su bardağı sıcak su
-1 tatlı kaşığı nane
-1 tatlı kaşığı tuz

Servisi için:

-1/2 adetlimon suyu
-1 tatlı kaşığıpul biber

Nasıl yapılılır?

-Sıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın. Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın.
-3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye aktarın
-Yaklaşık 35 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
-Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin.
-Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın.
-Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin.
-1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun.
-Kavrulan sosunuzu ocaktan alın.
-Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin.
-Sonra hızlıca karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin.
-Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin.

Meze: Közlenmiş kırmızı biber

Günün iftar menüsü: 12. gün

Malzemeler:

-4 adet kırmızı Biber
-1/2 türk kahvesi fincanı Zeytinyağı
-Yarım limonun suyu
-1 çay kaşığının ucuyla tuz
-2 diş sarımsak
-1 avuç maydanoz

Nasıl yapılır?

-Kırmızı biberleri közleyin. Kabuklarını soyun. Sap kısmını kesip tohumlarını güzelce temizleyin.
-Derin bir kase içine koyun.Bir kahve fincanında zeytinyağı, limon suyu, tuz ve sarımsak rendesini koyup karıştırın.
-Derin kasenin içindeki kırmızı biberlerle sosu buluşturun. Her yanına değmesine dikkat edin.
-Üstünü streçle kaplayıp 10 dakika buzdolabında bekletin.
-Çıkartıp servis tabağına kırmızı biberlerin şekilleri bozulmadan yerleştirin.
-Üstüne kasenin içindeki sosu dökün. En üste ince kıyılmış maydanozları ekleyin.

Ana yemek: Etli nohut

Günün iftar menüsü: 12. gün

Malzemeler:

-1 adet soğan
-1,5 su bardağı haşlanmış nohut
-350 gram dana kuşbaşı eti
-1,5 yemek kaşığı biber salçası
-1 adet limonun suyu
-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-3 su bardağı su
-1 tatlı kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı toz kırmızı biber
-1 çay kaşığı tuz1
-1 çay kaşığı kimyon

Nasıl yapılır?

-Bir tencerenin içerisine zeytinyağı, küp küp doğranmış soğan, salça ve etleri alın. Güzelce kavurun.
-Ardından üzerine su ekleyin ve orta ateşte kapağı kapalı bir biçimde etler yumuşayana kadar pişmeye bırakın.
-Etler yumuşayınca içerisine limon suyu, tuz, baharatlar ve nohutları ilave ederek birkaç taşım daha kaynatın.
-Tencereyi ocaktan alın. Etli nohut yemeğinizi sıcak sıcak servis edin.

Tatlı: Bülbül konağı tatlısı

Günün iftar menüsü: 12. gün

Malzemeler:

Hamuru için;

-250 gr tereyağı
-1 adet yumurta
-1,5 çorba kaşığı yoğurt
-1 çorba kaşığı üzüm sirkesi
-1 çay bardağı sıvı yağ
-1 paket kabartma tozu
-4-5 su bardağı un

Şerbeti için;

-4 su bardağı toz şeker
-4,5 su bardağı su
-4 de 1 kadar limon suyu

Üzeri için;

-1 yumurta akı
-Ceviz içi

Nasıl yapılır?

-Öncelikle şerbetin soğuması için şerbet hazırlanır. Çelik derin bir tencereye su ve şeker alınır.
-Kaynayana kadar beklenir. Daha sonra limon suyu eklenir ve birazcık daha kaynadıktan sonra altı kapatılarak soğumaya bırakılır.
-Tatlının hamuru için derin bir yoğurma kabına tereyağ/margarin, yumurta, sirke, sıvı yağ, yoğurt, kabartma tozu ve un alınır.
-Kulak memesi kıvamında bir hamur olması gerektiği için unu yoğurdukça ilave edilerek eklenir.
-Hamur yoğrulduktan sonra 2 parçaya bölünür.
-Parçalardan biri merdane yardımı ile çok kalın olmayacak şekilde açılır.
-Eğer ki yüksel ya da alçak olmasını istiyorsanız kalınlığını ve inceliğini kendiniz ayarlayabilirsiniz.
-Açılan hamur bir çay bardağı ile yuvarlak şekiller verilerek kesilir.
-Hamurlar yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine fırça ile yumurta akı sürülür.
-Diğer yarım hamur da merdane ile açılır. Çay bardağı ile kesilir.
-Bunların ortaları da küçük yuvarlak bir kapak ile veya elma çöpü çıkarıcısı ile kesilir.
-Bütün hamur bitene kadar işlemler uygulanır.
-Yumurta akı sürülen tatlının tabanına ortaları da kesilen hamurlar yerleştirilir.
-Her birisinin ortalasına yarım ceviz yerleştirilir. Tekrardan yumurta akı sürülür.
-Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
-Tatlılar fırından çıkar çıkmaz soğutulmuş şerbet üzerine gezdirilerek dökülür.
-Yanında isteğe bağlı şekilde kaymak ile servis edilebilir.

Afiyet olsun.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil ÇetinkayaSempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber