Gül kokulu tatlı
15. yy’da ilk kez Osmanlı saray mutfağında denene, içine eklenen gül suyundan dolayı ‘Güllü Aş’ adını alan ve günümüzde ramazanın vazgeçilmezi olarak kültürümüze yerleşen Güllaç…
Muhallebili Güllaç
4 Kişilik
Gerekli malzemeler: 5 güllaç yaprağı, 1 su bardağı ceviz içi, 750 ml süt, 1 paket vanilya,3/4 su bardağı toz şeker
Muhallebi için: 4 su bardağı süt, 1 su bardağı un, 1 su bardağı toz şeker, 1 paket vanilya, 75 gram margarin, 3 parça damla sakızı, kiraz şekerlemeleri, toz Antep fıstığı
Süt, un, şeker, vanilya ve damla sakızını tencereye alın ve orta ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Margarini ekleyip eriyinceye kadar karıştırın ve mikserle 3-4 dakika çırpın. Ceviz içlerini muhallebiye ekleyin.
Süt, şeker ve vanilyayı bir tencerede kaynatın ve geniş bir kaseye aktarın. Güllaç yapraklarını parçalara ayırıp, sıcak süte batırarak yumuşayıncaya kadar ıslatın.
Güllaç yapraklarının yarısını süt ile ıslatarak bir kaba yerleştirin. Üzerine sakızlı muhallebiyi dökerek yayın. Kalan yaprakları da süt ile teker teker ıslatarak muhallebinin üzerini kapatın. Üzerine bir miktar daha süt gezdirin. Kare dilimlere ayırıp üzerini toz fıstık ve kiraz şekerlemeleri ile süsleyerek servis yapın.
Lezzet, Ağustos 2010