Geri Dön

Farklı ülkelerin sofra adetleri

Çatal bıçak kullanmak, ağzınız doluyken konuşmamak gibi genel sofra kurallarını hepimiz biliyoruz. Peki ya diğer ülkelerin kendi coğrafyalarına has yemek masası adetleri?

Farklı ülkelerin sofra adetleri

Rusya: Yemeğe davetli olduğunuzda, tabağınızda bir parça yemek bırakmak Rusya’da bir kibarlık göstergesi sayılıyor. Ayrıca sofrada neşeli olmak ve tartışma yaratmamaya da önem veriliyor. Bir başkasının tabağına gözünüzü dikip bakmanızı aslında sadece Rusya’da değil, hiçbir masada önermiyoruz ve elbette masadan kalkmadan önce yemeği pişiren kişiye beğeninizi sunmak da ülke sınırları içinde kalamayacak bir tavır.

Haberin Devamı

Filipinler: Yemek masasındaki konumunuzu belirleyen ev sahibi, yemek servisini de mutlaka kendisi yapmak istiyor. Size ise sunduğu hiçbir şeyi reddetmemek ve mutlaka tadına bakmak düşüyor.
Yemeğinizi bitirdikten sonra, çatal ve bıçağınızı tabağınızın üstüne açık bir şekilde bırakmalı ve
yemek masasını toparlarken her zaman ev sahibine yardım etmelisiniz.

Pakistan: Pakistanlılar her yemekten önce mutlaka Allah’ın adını tekrarlarlar ve yemeğe asla ailenin ya da misafirlerin en büyüğü masaya oturmadan başlamazlar. Pakistan’da yemek yerken ses çıkartmak çok ayıp sayılıyor, bu yüzden lokmalarınızı sessiz şekilde çiğnemeniz gerekiyor. Yenmeden önce mutlaka küçük parçalara ayrılan ekmek ise sadece sağ elde tutuluyor.

Haberin Devamı

Japonya: Japonya’da bir eve yemeğe davet edildiğinizde, başlamadan önce ev sahibinin size 3 kez yemeğe başlayabileceğinizi söylemesini beklemelisiniz. İçki servisi masada yaşça en küçük kişi tarafından yaşça en büyük olana servis yapılarak başlanır. Son olarak ise en büyük kişi, ev sahibinin içkisini koyar. Yemek yerken çatal bıçak kullanmayan Japonlar, bunlar yerine kullandıkları ‘chopstick’leri üstündeki kıymıkları atmak için birbirine sürtemezler çünkü bu ev sahibine karşı kabalık olarak algılanıyor. Masada tabaklara servisi sadece kadınlar yapıyor ve erkekler bu işe hiç karışmıyorlar. Japonlarda sıcak noodle yenirken ağız şapırdatmak ayıp sayılmıyor çünkü ağza kaçan havanın noodle’ı daha lezzetli yaptığına inanıyorlar.

Tanzanya: Tanzanya’da yemeğe erken gitmek çok kaba bir davranış olarak algılanıyor, yemeğe genellikle söylenilen saatten 15-20 dakika daha geç gidiliyor. Ve eğer yemek yerde yeniliyor ise ayaklar hep arka tarafta saklanıyor, asla öne uzatılmıyor.

Hindistan: Her yemekten önce ve sonra ellerini mutlaka yıkayan Hintliler, sağ elleriyle yemek yerken sol ellerini ortak yemeklerin değiş tokuşunda kullanıyorlar. Hindistan’da tabakta yemek bırakmak çok kaba bir davranış olarak kabul ediliyor ve yemek masası ancak herkes yemeğini bitirdikten sonra terk edilebiliyor.

Haberin Devamı

Çin: Japonlar gibi yemek yerken chopstick kullanan Çinliler, bu çubukların keskin olmayan taraflarını servis tabağından kendi tabaklarına yiyecek almak için kullanıyorlar. Ve bunu yaparken de onlara en yakın uzaklıkta olan parçayı alıyorlar yani aralarından güzel olanı seçmeye yeltenmeyecek kadar kibarlar.

Afganistan:Afganistan’da eve yemeğe gelen bir misafire kraliyet ailesinin bir üyesi gibi davranılıyor. Yemek servisi ilk sokak kapısına en uzak olan noktaya oturtulan misafirlere yapılıyor, en çok yemek misafire konuluyor ve misafirin yemeğe ilk olarak başlaması bekleniyor.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil ÇetinkayaSempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber