Doğal yollarla kolesterolü düşürün
KadıköyŞifa Kadıköy Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Deniz Hızlıbacak, zeytinyağı, sarımsak, enginar ve balık gibi doğal besinlerin; düşmanımız olan kolesterolü düşürdüğünü vurguluyor.
Yüksek kolesterolü olan birçok insan, aslında bunun farkında bile değil. Oysa bu tehlikeli ve ciddiye alınması gereken bir durum. Çünkü yüksek kolesterol; yüksek tansiyon, aşırı kilo ve sigaranın yanı sıra kalp krizi, kalp ağrısı ve böbrek yetmezliği gibi damar hastalıklarının da ana etkenlerinden biri. Yılda en az bir kez kolesterol ölçtürmek, birçok sağlık sorununun ortaya çıkmasını önlüyor.
İyi ve kötü yönleri
Kolesterol kalp, beyin, karaciğer, sinirler, bağırsaklar ve genel olarak tüm vücudumuzda bulunan yağımsı bir maddedir. Vücudumuz, çok az miktardaki kolesterol sayesinde bazı hormonları ve safra asitlerini üretir. Diğer taraftan kalpte yağ molekülü olarak birikmeye başlar ve ciddi sonuçlara sebep olabilir. Vücudumuz her gün karaciğerde 1 - 1,5 miligram (mg) kolesterol üretir. Buna ilaveten besinlerle aldığımız miktar da var. Toplam miktar çok fazla yükseldiğinde, vücut 'üretimi' azaltır. Sonuç olarak yüksek kolesterol meydana gelir.
İyi kolesterol - Kötü kolesterol
İyi huylukolesterol, HDL (High Density Lipoprotein: Yüksek yoğunluklu lipoprotein) kandakikolesterolün bir kısmını karaciğere geri götürür ve damarlarda birikenkolesterolün bir kısmını da temizler. Normal değeri; desilitrede 40 mg'ınüstünde olmasıdır. 35 mg altına düşünce kalp rahatsızlıkları olasılığı artar.
Kötü huylu kolesterol, LDL'in (Low Density Lipoprotein: düşük yoğunluklulipoprotein) düzeyinin yüksek olması kalbe giden damarların tıkanmasına nedenolarak kalp krizi ve felç riskini artırır. Normal değeri desilitrede (dl) 160miligramın altında olmasıdır.
Toplam kolesterol, iyi ve kötü kolesterolün toplamı anlamına gelir. Desilitrede 200 mg'ın altında ideal düzeydir.
Alışkanlıklarınızı değiştirin
Konu üzerindeyapılan araştırmalar; düzenli spor yapmanın ve sağlıklı beslenmenin kolesterolüdüşürdüğünü gösteriyor. Kırmızı et, balık, beyaz et, tereyağı, yumurta, süt vekaymak gibi gıdalarda kolesterol bulunuyor.
Sağlıklı besinler:
• Zeytinyağı; doymamış yağ asitleri açısından zengindir ve kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü yükseltir.
• Sebze, meyve ve tahıllarda kolesterol bulunmaz.
• Balıkyağında kolesterolü düşüren omega - 3 yağ asitleri bulunur. Bununla birlikte enginar ve sarımsak da aynı etkiyi yaratır.