Geri Dön

Anadolu yemekleri

Los Angeles Times’ın eski yazarlarından, dünyaca ünlü yemek uzmanı Charles Perry, Türk kuzu etinin dünyada yediği en güzel kuzu eti olduğunu, baklayava da "bayıldığını" belirtti.

Anadolu yemekleri

Perry, Pasifik Enstitüsü tarafından Los Angeles’ın güneyindeki Orange County Güney Park’ta 52 dönümlük arazi üzerinde bu yıl ikincisi düzenlenen Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali’nde, Anadolu yemekleri hakkında konuştu ve baklavanın yapılışını anlattı.

Haberin Devamı

Programdan sonra A.A’ya açıklama yapan Perry, yemeklerin tarihini her zaman çok merak ettiğini, bu konuda Anadolu kadar "büyüleyici" başka bir yer bulunmadığını kaydederek, Anadolu için "Birçok farklılığı içinde barından, zengin bölge" ifadesini kullandı.

Perry, yemek isimlerinin kökenlerine ilişkin, "cacığın Ermeni, lahmacunun Arap kültüründen geldiğini, baklavanın kökeninin karmaşık olmasına rağmen yapılış tarzının Türk usulü olduğunu" ifade etti.

"En iyi kuzu eti Türkiye'de"

Perry, son 12 yıldır her yıl Türkiye’ye gittiğini belirterek, Türk yemeklerinin en sevdiği yemeklerden olduğunu ifade etti. Özellikle kuzu etini çok sevdiğini anlatan Perry, "Türk kuzu eti dünyada yediğim en iyi kuzu eti" dedi.

Haberin Devamı

Perry, Türkiye’de hamur işi tatlıları yemeyi de sevdiğini ve özellikle baklavaya "bayıldığını" kaydederek, "Sadece baklava yemek için iki kez
Gaziantep’e gittim" diye konuştu.

Perry, İstanbul’da Güneydoğu yemekleri yapan restoranlara gittiğini, ancak Güneydoğu Anadolu bölgesinin başka illerini de ziyaret edip, bu lezzetleri oralarda tatmayı arzuladığını dile getirdi.

"Cacık Ermeni, lahmacun Arap kültürünün ürünü"

"Eğer bir kategori ayrımı yapsaydım, Türk yemeklerini, çeşitlilik içermesi ve taze malzemelerin mükemmel kullanımı nedeniyle İtalyan yemekleriyle aynı sınıfa yerleştirirdim" diyen Perry, Osmanlı mutfağının ise Fransız mutfağıyla karşılaştırılabileceğini söyledi.

Perry, Anadolu yemeklerinin kökenlerinin karmaşık olduğunu ifade ederek, bu konuda en yakın kaynakların Hititler olduğunu, yemekle çok ilgili olan Hititlerin 22 ayrı türde ekmek yaptığını anlattı.

Modern Anadolu yemeğinde Yunanlıların etkisinin olduğunu ifade eden Perry, Ermenilerin de Türk mutfağını etkilediğini kaydetti. İsimlerin kökenlerine atıf yaparak "cacığın Ermeni, lahmacunun Arap kültüründen geldiğini" savunan Perry, "Cacık kelimesi Türkçe durmuyor, Yunanca, Farsça ve Kürtçe de değil. Ermenice gibi gözüküyor. Lahmacun da Arapça bir kelime" dedi.

Devamı: Baklavanın kökeni de karşık

"Baklavanın kökeni de karışık"

Haberin Devamı

En sevdiği tatlı olan baklavanın da kökeninin karmaşık olduğunu belirten Perry, baklavanın katmanlardan oluşmasının ise Türklere ait olduğunu söyledi. Perry, Türklerin, baklavada olduğu gibi Orta Asya’da katmanlı ekmekler yaptığını, ancak baklavanın içine ceviz konulmasının Fars kültüründen geldiğini kaydetti.

Perry, "Ayrıca, göçebe kültüründe fırın yoktu. Baklavanın pişirme usulünün nereden geldiği belli değil, Bulgar, Arnavut, Arap, Türk ve Yunan mı belli değil" dedi.

Yoğurdun ise Türkçe bir kelime olduğunu ve "kıvamlaştırma" anlamına geldiğini vurgulayan Perry, "Ancak bunu Yunanistan ve Bulgaristan’da da yapıyorlar, bunu orada yapınca Bulgar, Yunan yoğurdu oluyor. İthal ederken, nereden olduğuna bakıyorlar, ona göre adı geçiyor" diye konuştu.

"Amerikalılar hamsi ve mısır ekmeğine yoğun ilgi gösterir"

Festivalde de daha çok yöresel yemeklere ağırlık verilmesini tavsiye eden Perry, festivale Karadeniz mutfağı da eklenirse Amerikalıların mısır ekmeği ve hamsiye yoğun ilgi göstereceğinden emin olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Gaziantep yemeklerini çok etkileyici bulduğunu belirten Perry, "Alinazik, fıstıklı baklava gibi yemekler sunan lokantaların başarılı olacağını düşünüyorum. Amerikalılar, en azından California’da bu yemeklere ulaşma imkanına sahip değiller" ifadesini kullandı.

Bir soru üzerine, ABD’deki Türk restoranlarının elinden gelen en güzel şekilde yemek yaptığını, ama Türkiye’deki kuzu etinin tadının burada bulunmadığını ifade eden Perry, "Tekrar ediyorum, Türk kuzu eti mükemmel bir şey, onun gibisi yok" diye konuştu.

Türk festivalini 40 bin kişi ziyaret etti

Öte yandan, 4 gün süren festival ABD’de yaşayan Türk ve Amerikalılardan yoğun ilgi gördü ve festival sonunda etkinliği 40 bin kişinin ziyaret ettiği öğrenildi.

Türkiye’nin İstanbul, Konya, Antalya, Mardin ve Van olmak üzere 5 ilini tanıtan ve bu illerin Topkapı Sarayı, Mevlana Müzesi, Aspendos Antik Tiyatrosu, Mardin taş evi ve Akdamar Kilisesi gibi sembollerinin üç boyutlu dev maketlerinin sergilendiği festivalde, 99 çeşit Türk yemeği de konuklara sunuldu. Festivalde yemekler bölümünde en fazla Maraş dondurması ile mantı ilgi gördü.

2
Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil ÇetinkayaSempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber