Zeynep Kakınç

Zeynep Kakınç

kakinczeynep@gmail.com

Tüm Yazıları

Dünya çapında şeflerin yarıştığı Bocuse d’Or Avrupa finaline kısa süre kaldı. Bu yıl Avrupa finalinde Türkiye’yi Şef Emre İnanır ve ekibi temsil edecek.

Dünyanın en prestijli şef yarışması olarak kabul edilen Bocuse d’Or’un, 2024 Avrupa finali için geri sayım başladı. 19-20 Mart’ta Norveç’in Trondheim şehrinde yapılacak olan, 20 ülkenin katıldığı yarışmada ülkemizi Şef Emre İnanır ve ekibi temsil edecek. Türk mutfağının tanıtımından bahsediyorsak, dünyada referans niteliği taşıyan bu tür yarışmalarda yer almak gerçekten çok önemli. Bocuse d’Or 1987 yılında Şef Paul Bocuse tarafından şefler için oluşturulan bir yarışma. Asya-Pasifik, Avrupa, Amerika ve Afrika kıta seçmeleri var. Türkiye 5’inci kez Avrupa seçmelerine katlıyor. Avrupa finalinde ilk 10’a giren ülkeler, Ocak 2025’te Fransa’nın Lyon şehrinde düzenlenecek dünya finaline katılmaya hak kazacak.

Haberin Devamı

Emre şef Avrupa finali yolunda

Türkiye Başkanı Mehmet Gök

Bocuse d’Or Türkiye Akademi Başkanı Mehmet Gök, yarışmayla ilgili “Hedefimiz ilk 10’da kendimize yer bulabilmek. Ekip olarak bunu başarıp dünya finali biletini almak istiyoruz” diyor. Mehmet Şef’le Bocuse d’Or ve yarışma sürecine yönelik keyifli bir sohbetimiz oldu; ancak bunu aktarmadan önce biraz kendisinden bahsetmek istiyorum. Mehmet Şef, aileden miras aşçılık mesleğini daha da geliştirmek için yurt dışında yaptığı çalışmaların ardından 2006 yılında Sultanahmet Four Seasons’ın ilk Türk Executive Chef’i oldu. Uluslararası zincir otellerde Türk şefin neredeyse hiç olmadığı bir dönemden bahsediyorum. Bu yolu açan Gök 2012 yılında Türkiye’ye gelip Bocuse d’Or Türkiye Akademisi’ni kuran ekibin içinde; 2018 yılından bu yana da başkanı.

Bocuse d’Or’u, katılan tüm şefler için büyük bir fırsat olarak değerlendiren Mehmet Gök’ün söylediklerini aynen aktarıyorum: “Öncelikle hem mesleki hem de kişisel olarak şefleri ve ekiplerini çok geliştiren bir yarışma. Dereceye giren şefleri takip eden büyük yatırımcılar var, yarışma her bir şefe farklı kapılar açıyor. Bu yarışmada öncelikle çok iyi şef olmanız ikinci olarak da mutfak kültürünüzü, tekniklerini iyi bilmeniz ve bu bilgiyi modern dünyanın teknikleriyle birleştirerek ortaya koyduğunuz tabağa değer katmanız isteniyor.”

Haberin Devamı

İşimiz zor

Türk ekibinin işi kolay değil. Avrupa elemelerinde yarışanlar, aynı zamanda dünya finaline de damga vuran takımlar. Çok uzun yıllardır sahip oldukları tecrübeyi, sponsor ve devlet desteğiyle her yıl daha da güçlendiriyorlar. Türk ekibinin ana sponsorları ise Metro ve Bonno. Mehmet Şef’in “Biz kazandığımız tecrübe ile her katıldığımız Avrupa elemesine biraz daha güçlü gidiyoruz” demesinden çıkardığım özet, bu yarışmada deneyimin önemi.

Emre şef Avrupa finali yolunda

Yarışmacı Şef Emre İnanır

Emre İnanır ve ekibi, 2022 seçmelerine de katıldıkları için oldukça deneyimli. Komisi Musa Karateke ve koçu Onur Dönmez ile yoğun bir şekilde yarışmaya hazırlanan Çırağan Palace Kempinski Tuğra Restoran’ın head şefi Emre İnanır’ın en güçlü gördüğü rakipler, genelde podyumun değişmez üçlüsü olarak nitelendirilen İskandinav ülkeleri. Danimarka, Norveç, İsveç sıralamada yerleri değişse de mutlaka ilk beş içinde yer alıyor.

Haberin Devamı

Emre şef Avrupa finali yolunda

Apiko balıkları

Çiğdem Alagök ülkemizin en üretken şeflerinden. Deniz ürünlerinin sürdürülebilir yaşamın temel kaynaklarından biri olduğu inancıyla yazdığı kitabı “Apiko”da, sardalyadan somona, tekirden hamsiye, kalkandan ıstakoza kadar 59 lezzetli reçeteyi paylaşıyor. Çiğdem Alagök’ün hayatında deniz hep bir tutku olmuş. Bu tutkuyla da okurlarını mavi dalgalar arasında bir maceraya çıkarıyor. Kitabının en dikkat çekici özelliklerinden biri de lezzetli tariflerine çocukluğundan günümüze taşıdığı keyifli hatıraların yol arkadaşlığı etmesi.

Emre şef Avrupa finali yolunda

İki ana temalı yarışma

Bu senenin iki ana temasından biri Norveç skrei balığı, Norveç deniztarağı ve kurutulmuş stockfish; diğer tema geyik incik, dil ve biftekten oluşuyor. Emre Şef ve ekibi yerel ürün olarak Antep fıstık dolgulu patates dolması servis edecek. Yine Taşköprü sarımsağı, kuru börülce, reyhan ve mantar çeşitleri gibi orada bulunamayacak ürünleri yanlarında götürüyorlar. Emre Şef ve ekibi, Avrupa seçmelerinde Lyon’a gidecek ilk 10 ülke arasına girerek Türkiye’nin başarı hikâyesini başlatmak için azimliler.