Deprem bölgesindeki gönüllü, dernek ve STK’lar çocukların yüzleri gülsün diye, onların iyi olma hâline biraz olsun katkı sağlamak için pek çok etkinlik düzenliyor.
En buruk 23 Nisan’lardan birini yaşıyoruz. Ama çocuk olmak demek bitmeyen umut demek! Çocuklar çevrelerinde onlara güven veren yetişkinler olduğunda, gülümseyerek ve umutla yola devam etme konusunda âdeta birer uzman. Onların yüzü biraz olsun gülsün diye pek çok gönüllü ve kurum deprem bölgesinde etkinlikler ve gösteriler yapıyor. Bunlardan biri de Kırmızı Çocuklar Derneği. Koruma altındaki çocukların yuva ve aile yanlarına alınması ve takibi konusunda yıllardır çalışan dernek, Kahramanmaraş’ta Kırmızı Çatı Çocuk Destek Merkezi kuruyor. Merkezde iki yıl boyunca 500 çocuk, oyun ve eğitimlerle desteklenecek. Bin metrekarelik bir alanda oluşturulan prefabrik yaşam merkezi bugün kapılarını açıyor.
“Oyun İyileştirir” diyerek yola çıkan Kırmızı Çatı’da hedef, prefabrik kentte periyodik ziyaretlerle aynı yerde, aynı aileler ve çocuklarla sürekli iletişim hâlinde olmak ve ailelerle bağ kurulmasını sağlamak.
Kırmızı Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Simay Bülbül Sarıpınar, 6 Şubat depremi sonrası hızla bölgedeki koruyucu ailelerin tahliyesi için çalışmaya başladıklarını söylüyor. Uzun yıllardır travmalı çocuklarla çalıştıklarını ve bu çocukların öncelikli ihtiyacının süreklilik ve bağlılık olduğunu bildikleri için, uzun soluklu bir projeyle bir çocuk merkezi kurmaya karar verdiklerini anlatıyor: “Projenin en kıymetli kısmı, aynı çocuklarla uzun bir yola çıkmamız. Ailesini kaybettiğini tespit ettiğimiz çocuklarımız ve bölgedeki koruyucu ailelerde olan çocuklarımız var. Bu çocuklarla etkinlikler doğrultusunda hem bağ kurup hem takiplerini yapabileceğiz. Belki hem eğitim hem psikolojik olarak özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarımızı tespit edebileceğiz. Pedagoglarla ve uzmanlar eşliğinde oyunlar ve etkinlikler düzenleyeceğiz. Çok değerli tasarımcı arkadaşlarımız, sanatçılar haftada 2-3 defa Kırmızı Çatı’ya gidip etkinliklerde bulunacak. Gastronomi, bilim, sanat ve pek çok farklı branşlarda etkinlikler yapacağız. 3-12 yaş arasındaki tüm bu çocuklarla 2 yıl boyunca bu süreci götüreceğiz. Yaşlarına göre bazen oyun oynayacağız, bazen eğitimler yapacağız.”
Önümüzdeki 2 yıl boyunca 500 çocuğa temas etmeyi planladıklarını bildiren Bülbül, koruyucu aileler yanındaki çocukların da sürece dâhil edileceğini söylüyor. Kahramanmaraş Kipaş Prefabrik Kent’te kurulan Kırmızı Çatı Çocuk Destek Merkezi’nin ikinci durağının Hatay olması planlanıyor.
“Oyun parkı ve bostan bahçesi var”
Kırmızı Çatı 225 metrekare kapalı alanı olan prefabrik bir yerleşim alanı olarak kuruldu. 125 metrekare ortak oyun alanı ve kütüphane, teknoloji, pedagog, misafirhane, mutfak olmak üzere 8 odası bulunan bir alan olarak dizayn edildi. 700 metrekare açık alan ise oyun parkı ve bostan bahçesi olacak şekilde düşünüldü. Yaş gruplarına göre organize edilecek tasarım, sanat, eğitim, bilim, teknoloji, spor, doğa ve aile etkinliklerini kapsayacak bir düzen planlanıyor.
Deprem bölgesindeki çocuklar için Mutlu Çantam
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Hatay Defne, Gaziantep Nurdağı ve Adıyaman’da çocuk, ebeveyn ve kadın dostu AÇEV merkezleri kuruyor. Vakıf, merkezden uzak köylerde yaşayan çocuklar, ebeveynler ve kadınlara da gezici hizmet araçlarıyla ulaşmaya hazırlanıyor. James Dyson Vakfı iş birliğinde yola çıkacak ilk araç, 23 Nisan’da Adıyaman’da olacak. Merkezlerde, ruh sağlığı uzmanları iş birliğinde, depremden etkilenen çocuklar, anne babalar ve kadınları psikososyal olarak ve eğitim programlarıyla desteklemek amaçlanıyor. AÇEV, çocuk koruma, çocuk yaşta erken ve zorla evlilikleri önleme, ihmal ve istismarı önleme konularında ebeveynler ve bakım verenler için seminerler düzenleyecek. Depremde evleriyle birlikte kişisel eşyalarını, eğitim malzemelerini ve oyuncaklarını da kaybeden çocuklar, merkezde toplu kullanım için erişecekleri malzemelerin yanı sıra kendilerine ait erken çocukluk gelişim setleriyle de desteklenecek. Ayrıca içerisinde hijyen kiti, kırtasiye ürünleri, oyuncaklar, kitaplar ve ebeveynler için yönergeler bulunan Mutlu Çantam ise 23 Nisan’dan itibaren bölgedeki çocuklarla buluşacak.
Çocuklar kendini özgürce ifade ediyor
Oyun Hareketi Derneği, deprem bölgesinde uzun soluklu çalışan ekiplerin başında geliyor. Oyun İstanbul ekibi, gönüllü eğitimciler ve yerel paydaşlardan oluşuyor. Her seferinde farklı bir bölgede, mahalle mahalle, çadır çadır dolaşarak çocuklarla esnek oyun alanları yaratıyorlar. Çocukların kendi hayal güçlerini kullanarak oluşturdukları oyuncaklarla çocukların önderliğinde oyunlar oynayan ekibin amacı, çocukların kendi duygularını ifade etmelerine aracı olmak. Nedim Buğral önderliğindeki ekip, 23 Nisan’da da bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Yaz boyunca belli aralıklarla sahada olacak olan ekip, desteklerin azalmadan devam etmesi gerektiğine işaret ediyor.
Renkli atölyeler
İBB Kültür’ün Film Kooperatifi ve Oyuncular Sendikası ile yaptığı iş birliği sonucunda hazırlanan Hatay Antakya Expo İller Bahçesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Şenliği’nde renkli atölyeler, film gösterimleri, tiyatrolar ve çocuk oyunları yer alıyor. İBB Kültür, bölgede palyaço gösterisi, çocuk ve yetişkin film gösterimleri, stop motion ve akıl oyunları atölyeleri, tiyatrolar ve Gençlik Filmleri Festivali düzenleyecek. Oyun İstanbul ve Yaban İstanbul Oyun Alanı’nda çocuklar keyifli anlar geçirirken, Gezici Mobil Kütüphane’den kitaplar armağan edilecek. Şenlik 24-25 Nisan’da da Hatay’da devam edecek. Sadri Alışık Tiyatrosu’nun “La Fonten Orman Mahkemesinde” adlı oyunu da minik Hataylı sanatseverler için iki gün sahnede olacak.