Zeynep İşman

Zeynep İşman

zeynepisman@gmail.com

Tüm Yazıları

Neye odaklanırsak onu çoğaltırız. Kadına ve çocuğa şiddetin doruğa çıktığı gündemde özellikle kız çocuklarının güçlenmesi ve ayakları yere sağlam basan yetişkinler olmaları için desteğe ihtiyaçları var.  “Milyon Kadına Mentor” programı bu amaçla yürütülen pek çok güzel projeden sadece biri

Son günlerde üst üste yaşanan olaylar hepimizi derinden sarstı. Bir kız çocuk annesi olarak, çocuğa ve kadına şiddet haberleri her ebeveyn gibi beni de çaresizliğe sürüklüyor ve çok endişelendiriyor. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü diye bir günün olma nedeni de cinsiyetler arası eşitsizlik. Siyasetten teknolojiye, eğitimden sağlığa toplumun her alanında kadının daha çok varlığını gösterdiği bir düzene ihtiyaç var.

Haberin Devamı

Güçlü kızlar, mutlu yarınlar

STEM Eğitimi Türkiye Raporu verilerine göre; ÖSYM yerleştirmelerinde ilk binde yer alan sayısal bölüm öğrencileri içinde, erkeklerin STEM (Science, Technology, Engineering ve Mathematics/Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik eğitimini bütünleştiren bir öğrenme, uygulama ve geliştirme yaklaşımı) alanlara yerleştirme oranı yüzde 81.4 iken, kızlarda bu oran yüzde 18.6. Aradaki bu büyük fark, iş hayatındaki kadın-erkek istihdam oranlarına da yansıyor. “Milyon Kadına Mentor” programının kurucusu Melek Pulatkonak, “İstediği her sayısal bölüme girebilecek genç kızlarımızın önündeki en büyük engel, rol model, bilgi ve fırsat eşitliği eksikliği. 2021 yılında başladığımız Milyon Kadına Mentor Lise Mentorluk programının ilk pilot çalışmasında bu engelleri birlikte aşabileceğimizi sevinçle gördük” diyor.

Hedef 1 milyon mentorluk

- Liseli ve üniversiteli kızlara yönelik program neler içeriyor?

Milyon Kadına Mentor Hareketi ile 15-25 yaş arasındaki genç kızları güçlendirmek ve onlara ilham vermek için mentorluk ve rehberlik sağlamayı amaçlıyoruz. Özellikle devlet okullarının başvurularını önemsiyoruz. Liselerin programa başvurmaları sonrasında, 15-18 yaş arasındaki kızlarımızla kurumunda en az 5 yıllık deneyime sahip, alanının uzmanı mentorlarımızı eşleştiriyoruz. 2021 yılından bugüne, bin 500 gönüllü mentor ve 3 binden fazla menti (öğrenci) ile yola devam ediyoruz. 2031 yılına kadar 1 milyon mentorluk bağlantısı gerçekleştirerek kariyer hedefi olan kız çocuklarına destek olmak istiyoruz.

Haberin Devamı

Güçlü kızlar, mutlu yarınlar

- Öğrenciler nasıl seçiliyor? Eşleşme nasıl yapılıyor?

18-25 yaş arasındaki okuyan, yeni mezun, erken kariyer döneminde olan genç kızlar programımıza başvurabiliyor. Mentilerimiz, çoklu filtreleme yöntemini kullanarak kendilerine en uygun mentoru dijital bir platform olan BinYaprak.com’da bulup başvurabiliyor. 15-18 yaşlarındaki lise öğrencileri ise okullarının başvurularıyla Milyon Kadına Mentor Lise Programı’nda rol modelleri ile grup mentorluk buluşmalarında bir araya geliyor.

- Mentorluk süreci ne kadar sürüyor? Kızlarda ne gibi gelişmeler, değişimler gözleniyor?

Üniversitelilere sunduğumuz, birebir mentorluk programımızdaki zaman taahhüdü 6 ay. Lise Mentorluk programımızda ise 6 mentor, 1-2 saatlik buluşmalarla grup buluşmasını gerçekleştiriyor. Mentor öğrenim ve kariyer hikâyesini anlatıyor, yaşadığı engelleri ve zorlukları nasıl aştığı ile ilgili paylaşımda bulunuyor; programa katılan öğrencilerin (mentilerin) sorularını yanıtlıyor ve onlara perspektif sunuyor.

Haberin Devamı

Programa katılanlar süreci anlatıyor

- “Kendime inanarak başarabileceğimi öğrendim bu mentorluk sürecinde; bundan kaynaklı şimdiki okul hayatımda daha gayretli olmam gerektiğinin farkına vardım, gelecek sene ise staj seçimlerimi STEM alanlarından yapacağım.”

- “Üniversite sınavının hayatın sonu olmadığını anladım. Kendimi geliştirdiğim sürece kapıların bana açılacağına inanıyorum. Ben azim ve hırsla ders çalışmaya devam edeceğim, hayallerimin peşinden gideceğim.”

- “Kadınların erkeklere oranla daha az görev aldığı işlerde başarılı olmaları beni motive etti. Azimle çalışır ve kendimize inanırsak her şeyi başarabileceğimizi öğrendim.”

- “Bize ilham verdiler ve yapabileceğime gerçekten inandırdılar.”

Üniversiteden yeni mezun Ayşe Tosun’un hikâyesi:

“Yıl 2020. Gece saat 01.00-02.00 suları. Yine bir arayış içindeyim. LinkedIn’de yazılar okuduğum sırada Milyon Kadına Mentor programına denk geldim ve başvuru formunu özenle doldurdum. Tabii o zamanlar doldurduğum o uzun formla aslında hayatımdaki boşlukları dolduracağımı, kafamdaki soru işaretlerine bu denli cevap bulacağımı; dahası mezun olmadan işe yerleşeceğimi de tahmin etmiyordum. Derken sistemde 6 ayda bir yenilenen mentorlarımla öyle ustalıkla süreç ilerlettik ki… Her bir mentorumla olan ilişkim, onların engin deneyimleri, samimiyetleri ve en önemlisi bilgeliklerini benimle cömertçe paylaşmaları kariyer hayatımı, sosyal yaşamımı ziyadesiyle olumlu etkiledi. Hedeflerime ulaşmam noktasında bana rehber olan mentorlarıma ne kadar teşekkür etsem o kadar az.”