Türk Neonatoloji Derneği tarafından AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle nisan ayında başlatılan “Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın” projesi, Türkiye genelindeki yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde görev yapan sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler sunarak, prematüre bebekler için kritik bir öneme sahip ten tene temasın yaygınlaştırılmasını amaçlıyor.
Türk Neonatoloji Derneği, prematüre bebeklerin sağlıkları ve gelişimleri açısından kritik öneme sahip olan ten tene temas uygulamasını, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatan prematüre bebekler ile anne/babaları arasında yaygınlaştırmak için “Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın” projesini hayata geçirdi. AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle başlatılan proje kapsamında yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde görev yapan sağlık çalışanlarına verilecek eğitimler sonucunda bin 300’den fazla prematüre bebek ve ailesinin sadece hekimin uygun gördüğü bu uygulamadan yararlanması hedefleniyor.
Bebek ölümlerinin azalması amaçlanıyor
Prematüre bebekler, ne yazık ki anne temasından ve sıcaklığından yoksun kalarak doğal olmayan koşullarda yaşama başlıyor. Bu nedenle, annenin olabildiğince bebeğin bakımına katılabildiği aile merkezli yaklaşımlar giderek önem kazanıyor. Ancak, erken doğan bebeklerin cihazlara bağlı olması nedeniyle ten tene temas sınırlı bir şekilde uygulanabiliyor. Farkındalığı artırarak ve sağlık çalışanlarını eğiterek bu uygulamanın yaygınlaştırılması mümkün. “Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın” projesi, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatan prematüre bebekler ile anne ve babaları arasında ten tene temas uygulamasını yaygınlaştırmayı, sağlık çalışanları ve ailelerin bu konudaki farkındalıklarını artırmayı ve nihai olarak bebek ölümlerini azaltmayı amaçlıyor.
“Sadece hekimin uygun gördüğü bebeklere yapılabilen bu tekniği uygulayacak kişilerin eğitimli olması çok önemli”
8 ilde eğitimler veriliyor
Proje kapsamında, 8 ildeki yenidoğan yoğun bakım üniteleri, mükemmeliyet merkezlerine dönüştürülerek bebek bakımında kalite standartlarının yükseltilmesi sağlandı. Nisan ayından bu yana Sivas, Bursa, Kocaeli, Konya, Şanlıurfa ve Samsun illerinde düzenlenen eğitimler hem teorik derslerle hem de uygulamalı seanslarla desteklenerek başarıyla tamamlandı. Eğitimlerde, sağlık çalışanlarına ten tene temasın faydaları, doğru uygulama yöntemleri ve karşılaşılabilecek olası zorluklar hakkında detaylı bilgiler verildi. Proje kapsamında eğitim verilecek sıradaki iller ise Adana ve Aydın. Bu illerde düzenlenecek eğitimlerin ardından toplamda 200’ün üzerinde sağlık çalışanına ulaşılması planlanıyor. Böylece, daha fazla prematüre bebeğin ailesiyle birlikte bu önemli uygulamadan faydalanması sağlanacak ve Türkiye genelindeki yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde ten tene temas uygulamasının yaygınlaşmasına katkıda bulunulacak. Mükemmeliyet merkezlerinin bulunduğu kurumlar arasında Harran Üniversitesi (Şanlıurfa), Konya Şehir Hastanesi, Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas), 19 Mayıs Üniversitesi (Samsun), Çukurova Üniversitesi (Adana), Adnan Menderes Üniversitesi (Aydın), Uludağ Üniversitesi (Bursa) ve Kocaeli Üniversitesi yer alıyor.
Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, ‘Ten tene temas’ uygulamasının bebek ve ailenin yoğun bakımda yaşayabileceği sorunların üstesinden gelmek amacıyla çoğunlukla gelişmiş ülkelerde uygulanan bir yaklaşım olduğunu söyleyerek, “Sadece hekimin uygun gördüğü bebeklere yapılabilen bu uygulama bebeğin uygun koşullarda annenin, mümkün değilse babanın ve hatta kardeşin çıplak göğsüne direkt temas olacak şekilde konumlandırılmasıyla gerçekleştirilen bir teknik. Basit gibi görünse de uygulamayı yaptıracak kişilerin eğitimli olması, uygulamaya en az 1 saat süreyle devam edilmesi, fiziki koşulların uygunluğu gibi etkenler oldukça önemli. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan 8 ildeki hastanelerde yenidoğan ekibine nisan ayı itibarıyla ten tene temas konusunda teorik ve uygulamalı eğitimler vermeye başladık. Bu ünitelerde gerekli fiziksel düzenlemelerin yapılması sağlandı. Eğitim alan merkezlerdeki sağlık çalışanlarına eğitim öncesi ve sonrası ve uygulama başlatıldıktan sonra belirli aralıklarla yapılacak anketlerle konuya ilişkin bilgi ve düşüncelerini de takip etmeyi planlıyoruz. İlk olarak seçilen merkezlerden sonra ten tene temas uygulamasının Türkiye’deki tüm yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde uygulanabilmesi için gereken adımları atmayı ve uygulamayı genişletmeyi hedefliyoruz.”