Ekonomik, çevresel ve toplumsal boyutuyla her geçen gün daha fazla önem kazanan sürdürülebilirlik politikalarına sahip firmalar yatırımcıların tercihlerinde ön sıraya çıkıyor.
Üretim ve sanayinin bir paydaşı olarak görülen çevreye karşı duyarlılık hiç olmadığı kadar sıkı takipte. Şirketler uzun vadede sürdürülebilir bir faaliyet için çevreyi koruyucu tedbirler alıyor. Yatırımcılar da sürdürülebilirliği önceleyen firmaları tercih ediyor. Sürdürülebilirlik ekonomik, çevresel ve toplumsal boyutuyla, her geçen gün daha fazla öne çıkıyor. Süreç içinde sürdürülebilirlik politikasına sahip firmalar yatırımcıların tercihlerinde ön sıraya çıkacak.
Sürdürülebilir üretim, şirketlerin faaliyetlerini yürütürken karbon salımını önce minimize etmek, bilahare ilerleyen süreçte de sıfırlamayı öngörmekte. Çevreyle barışık bir üretimi zamanla yatırımcıların da benimsemesi sürdürülebilir ekonomiyi destekleyen bir unsur olacaktır. Sürdürülebilir üretimi teşvik edici politikaların gelişmesi de bu politikaları hayata geçiren firmalara avantaj sağlayacaktır. Avrupa da Yeşil Mutabakat çerçevesinde sürdürülebilir üretim ve ürünlere ihracatta öncelik tanıyor.
Borsada endeksi var
Yatırımcıların, Borsa İstanbul’daki Sürdürülebilirlik Endeksi’nin özelliğini keşfetmeleri oranında daha bilinçli ve düşük riskle kazanma olasılıkları artabilecektir.
Borsa İstanbul ise Sürdürülebilirlik Endeksi’ni oldukça önemsiyor. Sektör yetkilileri yatırımcıların, şirketlerin kurumsal sürdürülebilirlik performanslarını karşılaştırılabileceğini ve bunun sonucunda firmalar yönünden belli bir rekabetin oluşacağını, belirtiyor. Firmaların prestij ve itibarlarına önemli bir katkısının olacağını da belirtiyorlar.
Şimdi tematik fon zamanı
Yatırım fonlarında çeşitliliğe bağlı olarak ilgi de artıyor. Sürdürülebilirlikten yapay zekâya, e-araçlardan yenilenebilir enerjiye geniş bir yelpaze sunan tematik fonlar getiride de önde koşuyor. Örneğin, elektrikli araçlar, çevresel sürdürülebilirlik ve yeşil enerjiye olan artan talep nedeniyle geleceğin otomobil sektöründe önemli bir rol oynuyor. Tematik fonlar, belirli temalara odaklanarak stratejilerini oluşturan fonlar ve sektör fonlarından farklılık gösterirler.
Sektör fonları, yalnızca belirli bir sektöre ait hisse senetlerine veya enstrümanlara yatırım yaparken tematik fonlar çok daha geniş bir yelpazede enstrümanları portföylerinde bulundurabilirler.
Örneğin, sürdürülebilirlik, yapay zekâ, yenilenebilir enerji gibi temalar, yeni yatırımcıların ilgisini çekebilmekte ve bu merkezli fonlar talep görebilmekte. Tematik fonlar, hisse senedi yatırımcıları için de bir alternatif niteliğinde bulunuyor. Çünkü hisse senetleriyle bireysel olarak yatırım yapmak, birçok göstergeyi takip etmeyi gerektiren zahmetli bir uğraş. Oysa fonlar, bir bankadan tek bir işlemle sektörünün önde gelen şirketlerine yatırım kolaylığı sağlamakta ve farklı borsalarda işlem gören şirketlere yatırım yapabilmekteler.
10 SORUDA TEMATİK FONLAR
1-) Yatırımcılara çeşitlilik ve farklılık sunar mı?
Her fon, belirli bir tema veya sektöre odaklanır ve bu sayede yatırımcılar portföylerini çeşitlendirebilirler.
2-) Yeni ve yükselen trendlere yatırım yapma şansı verir mi?
Evet, tematik fonlar yeni ve yükselen trendlere yatırım yapma şansı verir. Örneğin, yapay zekâ, sürdürülebilirlik veya elektrikli araçlar gibi popüler trendlere odaklanan fonlar mevcuttur.
3-) Potansiyel yüksek getiri sağlayabilir mi?
Tematik fonlar belirli sektörlerin ve temaların büyüme potansiyelini hedefler, bu nedenle potansiyel yüksek getiri sağlayabilirler.
4-) Uzman yönetim altında mıdır?
Tematik fonlar uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilir ve ilgili sektörleri yakından takip ederek en uygun yatırım stratejilerini uygularlar.
5-) Riskleri dağıtma imkânı sunar mı?
Evet, tematik fonlar birden çok şirket ve varlık sınıfına yatırım yaparlar, bu nedenle riskleri dağıtarak yatırımcılara daha dengeli bir portföy oluşturma imkânı sunarlar.
6-) Kolaylık ve likidite sağlar mı?
Tematik fonlar, hisse senetleri gibi likit ve kolayca alınıp satılabilen yatırım araçlarıdır.
7-) Yatırım süreci basitleşir mi?
Tematik fonlar yatırım sürecini basitleştirir. Tek bir fon aracılığıyla bir tema veya sektöre yatırım yapmak, yatırımcılar için daha kolay ve etkili bir yöntemdir.
8-) Uzun vadeli büyüme potansiyeline odaklanır mı?
Tematik fonlar genellikle uzun vadeli büyüme potansiyeline odaklanır ve yatırımcılara uzun vadeli kazanç fırsatları sunar.
9-) Yeni piyasalara ve sektörlere erişim sağlar mı?
Tematik fonlar yatırımcılara yeni piyasalara ve sektörlere erişim sağlayarak portföylerini çeşitlendirmelerine yardımcı olur.
10-) Yatırımcılara sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk alanlarında yatırım yapma imkânı sunar mı?
Evet, bazı tematik fonlar sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk alanlarına odaklanarak yatırımcılara bu konularda yatırım yapma imkânı sunarlar.