Piyasalarda oynaklığın yüksek olduğu dönemdeyiz. Dolar/TL 7.15’e çıkarak zirve seviyesine yöneldi. Altın senaryoları ve değişen kırılımlar yeniden gündemde. Altının onsu 1.703 dolar, BIST 100 Endeksi 98.870 seviyesinde.
Piyasalar için hareket marjlarının yükseldiği bir dönemdeyiz. Dolar/TL kuru zirve seviyelerine doğru hızla tırmanışa geçerken altının onsu 1.703 dolar seviyesinde. Riskleri fiyatlayan piyasalar yurtdışından döviz gelmesine ilişkin adımlara kilitlendi. Bu konuda herhangi bir gelişmenin olmaması dolar/TL’nin 7.15’lere yükselişine neden oldu.
Sektörel hareketler
Koronavirüs sonrası döneme kademeli geçiş hazırlığı sektörel bazda hisseleri öne çıkarmaya başlıyor. Çok ciddi daralma yaşanması beklenen sektörlerde kısmi olarak iyileşme beklentileri bu sektörlerdeki hisselere yönelimleri artırmaya başlıyor. Borsada gerçekleşmeler satılır, beklentiler alınır.
Liglerin başlayacak olması spor hisselerini, turizm beklentisi turizm hisselerini canlandırmaya başlayabilir. Dip seviyelerde olan bankalar hareketlenme eğilimine girebilir.
Altın fiyatlarını yükselten 6 etken
1) Dünyadaki yüksek borçluluk
2) Koronavirüs salgını ile birlikte birçok sektörde yaşanan sıkıntılı süreç
3) Dövizlerdeki devalüasyonlar
4) Kıymetli maden piyasası spekülasyonu
5) Yetersiz fiziksel arz
6) Güvenli bir limana sığınma ihtiyacı
BDDK, bankaların yurt dışı konsolidasyona tabi kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıkları ile yurt dışındaki şubeleri de dahil olmak üzere, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasmanları, TL depo, TL repo ve TL kredilerin toplamının, en son hesapladıkları yasal öz kaynaklarının yüzde 0.5’i ile sınırlandırdı.