Yatırımda güvenli liman Cumhuriyet altını yılbaşından bu yana yüzde 14 yükseldi. Stopaj (vergi) artışına rağmen kıymetli maden fonlarına para girişi sürerken, getirisi yüzde 12 oldu.
Altın fiyatları, küresel ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik riskler nedeniyle yükseliş beklentisini koruyor. Merkez bankalarının altın alımlarını sürdürmesi ve yatırımcıların güvenli liman arayışı, fiyatları yukarı yönlü destekliyor. Onsu 2.883 dolar seviyesinde olan altına yönelik talebin devam etmesi halinde fiyattaki artış da sürecek. Risk algısına bağlı olarak yılı içinde 3.000 doları aşma olasılığı ise beklentiler arasında yer alıyor. Haftalık bazda yatırım araçlarına baktığımızda dolar kuru 0.72 artış ile 36.2 TL seviyesine yükselirken euro kuru yüzde 2.87 artış ile 38 TL seviyesinde bulunuyor. BIST 100 Endeksi ise yüzde 0.74 gerileyerek 9.877’ye çekildi.
Yatırımcı kazanç peşinde
Yatırım fonları piyasasında geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izlenirken, bazı fon kategorileri yatırımcılarını sevindirdi. Özellikle kıymetli maden ve katılım fonları, hem para
Yatırım geçiş döneminde seçenek arayışında. Düşüş yaşansa da faiz hâlâ cazip seçenek. Altın ise ilgi odağında duruyor. Stopaj avantajı nedeniyle mutlak getirili fonlar öne çıkıyor.
Hisse senetleri piyasası yatay ve zayıf bir seyir izliyor. Haftalık bazda yatırım araçlarına baktığımızda Cumhuriyet altını bir haftada yüzde 3.67 yükselerek 22.311 TL’ye çıkarken, euro yüzde 1.18 oranında yükseldi ve 37.17 TL oldu. Değişken piyasada yatırımcılar güvenli limanlarda rotalarını şekillendirmeye çalışıyor. Stopajda artış kararı sonrası vergi avantajı sunan hisse fonlarda güvenli liman niteliğindeki mutlak getirihedefli fonlar, daha fazla ilgi odağına gelirken mevcut para piyasası fonları ve borçlanma araçlarına ilgi sürüyor.
Şimdilik 11 fon var
Halihazırda piyasada mutlak getiri hedefi olan 11 hisse fonu var. Söz konusu fonlar, mevduat üzeri getiri hedefliyor. Ağırlıklı olarak serbest fonlar ve nitelikli yatırımcılara hitap ediyor. Yani 1 milyon TL’nin üzerinde hesabı olan yatırımcılar, nitelikli yatırımcı olmaları halinde bu
Mevduatta indirimli stopaj dönemi son buldu. Yatırımcı farklı enstrümanlara yönelebilir. Hisse fonlarında stopajın sıfırda kalması avantaj sağlıyor. Borsaya yabancı girişi var.
Para piyasalarına gelen yeni uygulamayla paranın akış yönünde değişikliğe gidiliyor. Faiz ve kâr paylarından alınan vergilerde genel oranlara dönüldü. Hisse senedi fonlarında sıfır stopaj uygulaması ise devam edecek. Para piyasası fonlarında biriken 1.5 trilyon TL ve mevduat hesaplarında görülen yüksek artış, stopaj düzenlemesiyle birlikte kademeli olarak dağılmaya başlayacak. Değişiklik, yatırımcıların mevduat ve fonlardan elde ettiği net getirileri düşürürken portföy tercihlerini ister istemez yeniden şekillendirecek. Özellikle stopajdan etkilenmeyen hisse senedi fonları ve alternatif yatırım araçlarına ilginin artması gündeme gelebilir. Artan stopaj maliyetlerine rağmen mevcut haliyle TL varlıklarda getiriler hala güçlü. Bu nedenle dağılımın hemen gerçekleşmesi beklenmemeli. Ancak enflasyondaki düşüş eğilimine paralel kademeli olarak para piyasası fonları,
Borsa 10.000 psikolojik seviyesinde tutunmaya çalışırken, sektörel bazda iletişim öne çıkıyor. Fon piyasasında borçlanma araçları yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor. Moody’s ise Türkiye’nin notunu pas geçti
Borsanın performansı bu hafta yatırımcılara “bekle ve gör” stratejisini benimsetmiş gibi görünüyor. 10.000 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışan BİST 100 Endeksi, son bir haftada yüzde 1,27 yükselerek 10.104’e ulaştı. En dikkat çeken sektör ise yüzde 6,30’luk artışla iletişim oldu. Taş toprak ve Maden hisselerinde de hareketlilik yaşanıyor. Özellikle BİST Geri Alım Endeksi’nin yüzde 2,75 artış kaydetmesi, şirketlerin hisselerindeki geri alımlarının fiyatlara yansıdığını gösteriyor.
‘Güvenli liman’
Risk almak istemeyen yatırımcılar için güven hep öncelikli olmuştur. Bu hafta fon piyasalarında borçlanma araçları, tam anlamıyla “güvenli liman” rolünü üstlenmiş görünüyor. Yatırım fonlarında 79.2 milyar
Merkez Bankası’nın indirim döngüsü sürüyor. Merkez Bankası yılın ilk toplantısında politika faizini 250 baz puan düşürerek yüzde 45’e indirdi. Böylece faizde iki ayda toplam 500 baz puanlık indirim yaptı. Süreç devam edecek.
Merkez Bankası politika faizini 250 baz puan indirerek 45 puana çekti. Böylece art arda ikinci faiz indirimini gerçekleştirmiş oldu. Piyasalar, aralık ayında başlayan faiz indirim sürecinin bu toplantıda da devam edeceğine kesin gözüyle bakıyordu. Aralık ayında 22 aylık aranın ardından TCMB faizi 250 baz puan düşürerek yüzde 50 seviyesinden yüzde 47,5 seviyesine çekmişti. Bu indirimle birlikte faizde düşüş döngüsünün devam edeceğini işaret etmiş oldu.
TCMB, politika metninde verdiği mesajla aylık enflasyon seyrinden ziyade yıllık enflasyon hedefine odaklanmış görünüyor. Politika metni, belli bir sıkılığın korunacağına dikkat çekiyor.
Hizmet kalemleri öne çıkıyor
TCMB, ocak ayı enflasyonuna vurgu yaptı. Ocak ayı ücret artışlarının yaşandığı bir ay olurken artışlarda
Borsa geçtiğimiz hafta yüzde 0.68 yükselirken BIST 100 Endeksi 9.978 oldu. Sigorta sektörü ise yüzde 6.43 artışla endeksin performansının hayli üzerinde yer aldı. İletişim sektörü yüzde 4, ulaştırma da yüzde 3 yükseldi. Yatırımcılar büyüme odağındaki sektörlere yöneliyor
Borsa İstanbul’da geçtiğimiz hafta farklı sektörlerde önemli hareketlilikler yaşandı. Sigorta hisseleri yüzde 6.43, iletişim yüzde 3.84 ve ulaştırma yüzde 2.97 ortalama yükseliş kaydetti. Endeksin yüzde 0.68 yükseldiği bir ortamda sektörel hareketlilik yatırımcıların seçiciliğini gösteriyor.
Sigorta yükseliyor
BİST Sigorta Endeksi, haftayı yüzde 6.43’lük artışla kapatarak en çok kazandıran sektör oldu. Sektördeki tüm hisseler yükseldi. Getiriler yüzde 3 ile yüzde 11.30 arasında değişti. Ray Sigorta bir haftada yüzde 11.30 değer kazandı. Anadolu Sigorta yüzde 7.25 yükseldi. Türkiye Sigorta yüzde 6.91 değer kazandı.
BIST İletişim güçlendi
BİST İletişim End
Para piyasası fonlarında 10 günde 82 milyar TL net büyüme yaşandı. Dolar Endeksi DXY iki yılın zirvesine yöneldi. 10 günde en fazla yükselenler altın ve para piyasası fonları ve mevduat oldu. Borsada yatırımcılar küçük hisselere yöneldi.
Son dönemde küresel piyasalardaki dalgalanmalar ve artan belirsizlik, yatırımcıları güvenli liman arayışına yöneltti. Para piyasası fonlarında sadece 10 gün içinde 82 milyar TL’lik net büyüme yaşanması, riskten kaçış refleksinin en somut göstergesi oldu. Dolar Endeksi (DXY), 109,68 seviyesine yükselerek son iki yılın zirvesine doğru çıktı. Güvenli liman yatırımlarına olan ilgi hızla arttı. Bu süreçte en fazla yükselen yatırım araçları arasında Cumhuriyet altını, para piyasası fonları ve mevduat ön plana çıktı.
Para piyasası talebi
Para piyasası fonlarına ilgi oldukça yüksek. Merkez Bankası’nın faizi yüzde 50’den 47.50’ye indirmesine rağmen enflasyon karşısında faiz oranlarının yüksek seyri para piyasası fonlarına ilgiyi canlı tutuyor.
Piyasalar yeni yıla hızlı başladı. BIST 100 ilk iki gün üst üste 140 milyar TL’nin üzerindeki işlem hacmiyle 10 binin üzerine çıktı. Borçlanma araçları fonlarında 6 milyar TL’lik net büyüme yaşandı.
Piyasalar 2025’e yüzde 1,03’lük aralık enflasyonu ile başladı. Faiz indirim döngüsünün başladığı ve politika faizinin yüzde 47,50’ye indirildiği ortamda yıllık enflasyon yüzde 44,38 oldu. Enflasyondaki gerileme önümüzdeki dönemde TCMB’nin elini rahatlatacak.
Borçlanma araçları fonlarında bir haftada 6 milyar TL’lik büyüme yaşandı. BIST 100 Endeksi kısa ve orta vadeli hareketli ortalamalarının üzerine çıkarak haftayı 10.075 seviyesinden tamamladı. Borçlanma araçları fonları ve hisse senetleri mevcut ekonomik verilerin devamı halinde yıl genelinde daha fazla öne çıkacak.
Yükselişe geçebilir
Borsada aralık sonu kapanış verileri itibarıyla pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı son 1 yılda yüzde 10 azalarak 6 milyon 878 bin oldu. Mayıs ayında borsadaki yatırımcı