Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Putin’in kısmi seferberlik kararı sonrasındaki Rusya’dan kaçış ve toplu protestolar, gözaltı görüntüleriyle birlikte “isyan, darbe” iddiaları, tartışmaları da pik yaptı. Yani Ukrayna hesabı tutmayınca hüsrana uğrayan Putin, çıkarlarını ve hedeflerini koruma gayretiyle yaptığı yeni vites yükseltme hamlesinde de sıkıntılı bir süreç yaşıyor. ABD ve Batı istemeden savaşın bitmeyeceği dikkate alındığında da uzun süreli ekonomik ambargo, kısıtlamalar ve bir silahlanma yarışının Rusya’yı zaman içinde daha fazla yıpratacağı, buna bağlı olarak da ülke içinde ekonomik, siyasi, sosyal sorunların tetikleneceği açık. Böyle bir ortamda da zaten var olan istihbarat savaşlarının hepten ivme kazanma durumu da söz konusu. Malum, yaptırımlarla Rusya’yı yıpratmaya ve içeriden vurmaya çalışan ABD’nin hedefinde siyaseten Putin’i çökertmek, bitirmek de var, onun için de her yolu deniyor. Açıkçası, Biden Putin’siz bir Rusya istiyor. Dolayısıyla, önümüzdeki süreçte başta ABD olmak üzere Batı ülkelerinin istihbarat servislerinden Putin’e yönelik olarak “derin” hamle olasılıkları hayli yüksek. Kışkırtma, kırılganlıkları tetikleme, algı operasyonlarının daha da yoğunlaşması gibi... MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş anlatıyor:

Haberin Devamı

“Şu anda zaten istihbarat savaşları var. Gerek Rusya’nın gerek Çin’in bunun karşısında ABD’nin ve Batı sisteminin, NATO sisteminin karşılıklı istihbarat savaşları en aktif şekilde, en yoğun şekilde devam ettiriliyor. Bu sadece istihbarat savaşlarıyla da kalmıyor tüm bunlar geniş anlamlı güvenlik riskleri karşısında ekonomik açıdan, siyasal açıdan, jeopolitik açıdan karşılıklı kavgaları derinleştiriyor ve özellikle ülkelerin iç bünyelerini de etkileyecek şekilde ortaya yeni riskler çıkıyor. Ülkemizde bu risklerin oluştuğu önemli hedeflerden birisi. Çünkü Türkiye jeopolitik bakımdan çok önemli. O bakımdan milli birliğini, mili gücünü en yüksek noktada tutmak durumunda.”

Neler yaşanabilir bu süreçte?

“Bir ABD-Rusya doğrudan savaşını, nükleer silahların kullanıldığı doğrudan savaşları beklemiyoruz, bekleyemeyiz. Çünkü bu ülkelerin yok edilmesi demek ama bölgesel çatışmaları, ülke içi çatışmaları, ayrışmaları ortaya çıkaracak istihbarat savaşlarını, ekonomik savaşları bekleyebiliriz ve bu günümüzde de gördüğümüz şeyler. Ortadoğu’daki gelişme, Kafkaslardaki durum bütün bu çatışmaların devam edeceğini ve bu savaşlar içerisinde ekonomik, enerji imkânları silah gibi kullanılarak ittifakları dağıtma ve güçsüzleştirme arayışları devam edecektir. ABD şu anda Putin’siz bir Rusya’yı istemekte ve şekillendirmek için mutlaka çalışmaktadır.

Haberin Devamı

CIA Putin’e yönelik faaliyette yani?

“Mutlaka. Olmadığını düşünmek mümkün değil. Putin iktidarının devamlılığına yönelik mutlaka çalışmalar vardır. Özellikle Putin’e karşı bir muhalefet oluşturma çalışmaları vardır. Rus oligarklarıyla Batı sisteminin ittifakları, iş birlikleri mutlaka devrededir, çalışmaktadır mutlaka.”

Yani ABD özellikle tek kutuplu dünyadaki öncülüğünü ve bu sistem içerisindeki çıkarlarını bırakmak istemiyor. Dolayısıyla,  Putin’i hepten bitirmek niyetinde ve buna yönelik arayışta. Öneş, devam ediyor:

Haberin Devamı

“Putin Ukrayna’ya karşı harekâtında beklediği sonuçları alamadı. O bakımdan bir referandum arayışları güneyden kendi amaçları istikametinde Ukrayna’yı bölme, parçalama arayışları yoğunluk kazandı ve Avrupa’ya karşı petrol kısıtlamalarını silah olarak kullanması bu uzun süreli kendisine yönelik kuşatmayı kırma arayışlarıdır. Daha kısa süreçlere çekme arayışlarıdır. Ancak ABD öncülüğündeki NATO sistemi ise uzun süreli bir kuşatma içerisinde Rusya’yı yıpratma, Putin’e karşı muhalefeti yükseltme ve Çin-Rusya dayanışmasını kırma çabası içerisindedir.  O bakımdan, bu gelişmeler NATO içindeki Türkiye’ye yönelik bir tercih sınırına gelme sürecini yaşatabilir. Yani Türkiye’ye NATO sistemi içinde olduğunu hatırlatıcı ikazlar önümüzdeki günlerde yoğunlaşacaktır.”

Putin’e karşı Rusya’da ayaklanma, darbe durumu olabilir mi?

“Kısa sürede beklenmiyor ama ekonomik sorunlar ağırlaştıkça, kuşatma ağırlaştıkça Rusya içerisinde de toplumsal desteği olan bir muhalefet hareketi gelişebilir ve Rusya sistemi bir yeni lider arayışına girebilir. Buna hayır diyemeyiz. Bunu gerçekleştirmek için mutlaka devrededirler.

Putin’e karşı suikast planı, olasılığı da mı?

“Böylesine uzun süreli kısa, orta, uzun vadeli çatışma süreçleri içerisinde ve küresel çatışmaların boyutu içerisinde iç politikadaki ortaya çıkacak muhalefet hareketleri niteliği tabii ki böylesine suikast olaylarını da devreye sokabilir. Şartlar öylesi gelişmeleri ortaya çıkarabilir ama şu anda vardır, yoktur diye bir bilgimiz olmadığı için söyleyemeyiz ama tarih bize bunların hepsinin olabileceğinin örneklerini veriyor.”

Özetle; savaş bitiyor mu, biter mi derken, darbeler, sabotaj olasılıkları ve yeniden nükleer silah tehditlerinin de söz konusu olduğu ürkütücü bir süreç yaşanıyor.