GEÇEN cuma günü Bilkent Üniversitesi’nde bilimsel bir ödül törenini izledim. Hukuk ve siyaset bilimi profesörü Ergun Özbudun’a iki ödül verildi: Biri, “Prof. Dr. Ergun Özbudun’a Armağan” adıyla yayımlanmış iki ciltlik eserin kendisine takdimi... Öbürü, Varşova Avrupa Hukuk ve İdare Okulu’nun Özbudun’a verdiği “Fahri Profesörlük” beratının Rektör Prof. Jerzi Wiatr tarafından takdimi.
Saygın bilim adamları için böyle “Armağan” kitaplarının yayımlanması çok güzel bir gelenektir. Özbudun için yayımlanan kitap hayli hacimli; iki cilt, toplam 1800 sayfa!
Çünkü iki bilim dalını kapsıyor. Birinci cilt “Siyaset Bilimi”, ikinci cilt “Anayasa Hukuku” konularında.
Bu iki bilim dalında, çok saygın bilginlerimiz elbette var ama Prof. Özbudun düzeyinde uluslararası itibara sahip ikinci bir bilim adamımız henüz yoktur. Bunu nereden çıkarıyorum?
Hukuk ve siyaset
“Ergun Özbudun’a Armağan” kitabının birinci cildinde Ali Resul Usul’un “Ergun Özbudun’un Türk Siyaset Bilimine Katkılarının Değerlendirilmesi” başlıklı 15 sayfalık bir makalesi var.
İkinci cildinde ise Kemal Gözler’in “Ergun Özbudun’un Türk Anayasa Hukuku Doktrinine Katkısı” adlı 19 sayfalık bir makalesi yer alıyor.
Dikkat, Özbudun bu iki bilim dalında yerleşik görüş ve bilgileri ‘tekrarlamak’la yetinen bir profesör olmanın ötesine geçmiştir. Basmakalıp görüşleri eleştirerek, yeni bilgiler üreterek, yeni bakış açıları ve yeni kavramlar geliştirerek bu iki bilim dalına “katkı”da bulan bir âlimdir.
Onun için statükocu değildir, bu iki dalda gelişimin öncüsüdür.
Peki bu katkılarının değeri nedir? Değeri evrenseldir.
Prof. Özbudun, çeşitli Türk üniversitelerinden başka Harvard, Chicago, Columbia, Princeton, George Town ve Kudüs İbrani gibi itibarlı üniversitelerde, Paris Siyasal Araştırmalar Enstitüsü gibi itibarlı bilimsel kurumlarda ders veren bir isimdir. Yabancı dildeki eserlerinin çoğu bu tür üniversitelerce yayımlanmıştır. Özbudun’un bu eserleri aynı zamanda Türk modernleşme tarihinin akademik dünyaya tanıtımı niteliğindedir.
Prof. Kemal Gözler’in uluslararası “Sosyal Bilimler Atıf İndeksi”ndeki araştırmasına göre, Prof. Özbudun bu bilim dallarında en çok bilimsel makalesi yayımlanan ve eserlerine en çok “atıf” yapılan Türk bilim adamıdır; bu düzeyde başkası da henüz yoktur.
İşte Hoca’nın evrensel kalitesinin kanıtları...
Örnek bilim adamı
Türkiye’de 1924 Anayasası’nı okumamış, okumadığı için de “Atatürk anayasasına ‘Türk devleti’ terimini yazdırmadı” diye beyanlarda bulunabilen anayasa profesörleri vardır!
27 Mayıs’ın ve ihtilal mahkemesinin fetvacısı hukuk profesörlerinin adlarını zikretmeye bile gerek yok!
Prof. Kemal Gözler, “Armağan”daki makalesinde “Türk anayasa hukuku doktrini tarihi bir ‘siyasi kıvırmalar’ tarihidir” diyor: Siyasi ortama göre dün şöyle, bugün tam zıddına böyle konuşan, rapor yazan, taslak hazırlayan anayasa profesörlerimiz de vardır!
Hukuk bilimini ve bu bilimin ruhunu üstün tutan profesörlerimiz de vardır. Bunların içinde, Ergun Özbudun uluslararası hukuk ve siyaset bilimi camiasında Türkiye’nin yüzünü ağartan hakiki bir âlimdir; kafasıyla ve ahlakıyla...
Hocamı kutluyorum, saygılarımı sunuyorum.