Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İzmir eğitimde ses getirecek bir işe imza attı. İZTO Başkanı Özgener, İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzelbahçe Kampüsü’nün 2 milyar liralık yatırım ile sıra dışı bir habitat olacağını söyledi.

Söze güzel bir hikayeyle başlayalım…

“Ana giriş her zamanki gibi canlı. Bisikletini yerleşke park noktasına bırakıyor. Solunda “üretim bahçesi” hasat hazırlığında. Hafta sonu üniversite dışından arkadaşlarıyla yine burada buluşacaklar, Mutfak Sanatları Fakültesi’nden öğrenci şeflerin Gastronomi Bahçesi’nin hasat ürünleriyle hazırladıkları yemek sunumuna katılacaklar. Tam karşısında tasarım öğrencilerinin proje sunumları Sanat Bahçesi’nden dere yoluna kadar sızmış. Bu yolu takip ederek “sosyal”e dönüyor; final sınavlarına hazırlanan öğrenciler kütüphane masalarını doldurmuş, bir yandan yıl sonu gösterilerinin provalarıyla büyük salon epey hareketli. Dere yolunun devamında, yurtların Sessiz Bahçe’sinde bireysel çalışmalarına odaklanmış öğrenciler yerini almış. Yoğun tempoya ara verenler ise yemekhane ve öğrenci merkezini doldurmuş… Bu verimli üretim mekanına katılmak isteyen her kentlinin, öğrenci, akademisyen ve mezunun; doğal ve yapılı çevre dengesinde uyum içinde var olabildiği kolektif bellekte yer etmiş canlı bir kozmos burası.”

Haberin Devamı

Proje raporundan alıntı bu satırlar, yakın zamanda temeli atılan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzelbahçe Kampüsü’nü anlatıyor. 3 yılda tamamlanması planlanan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Vakfı’na ait kampüs… 23 yılda, 23 bin genci mezun eden İzmir Ekonomi Üniversitesi, 2028’le birlikte eğitimdeki yerini çok daha sağlamlaştırmak adına bu kampüste yer alacak.

Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanlığını da yürüten İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, “Kampüs tam anlamıyla hayata geçtiğinde, 2 milyar liralık yatırım ile Türkiye’de bir üniversite tarafından tek seferde yapılan en büyük yatırım olacak” diyor.

Rüya kampüs İzmir’i uçurur

Hedef, ‘Global 500’

Başkan Özgener, tüm dünyada üniversitelerin kavramsal olarak bir değişimden geçtiğine inanıyor. “Her ne yapıyorsak yapalım, başarıya ulaşabilmek için küresel standartları karşılamak, onlara uyum göstermek zorundayız. Tüm bunları gerçekleştirirken de değişimi rahatlıkla ve hızla karşılamaya hazır olmalıyız” ifadesini kullanıyor.

Haberin Devamı

Ayrıca şu mesajı veriyor: “Vakıf üniversiteleri arasında birinci sıraya yükselmek ve dünyada tüm üniversite sıralamalarında ilk 500’de yer almak vizyonuyla stratejilerini belirleyen İzmir Ekonomi Üniversitesi de bir sıçramanın eşiğinde, hedeflerini ileri bir boyuta taşıyor.”

Özgener, yeni kampüsün bu yolda bir habitat, diğer bir deyişle fikirlere eşlik edecek bir yerleşke olacağını da sözlerine ekliyor.

İzmir’in temeli atılan “rüya kampüs”ü, şimdiden, cıvıl cıvıl, gençlerin umutla ve başarıyla yeşereceği bir ortam vaat ediyor.

Rüya kampüs İzmir’i uçurur

Yarışmayla seçildi tam 52 proje vardı

Bir üniversite yatırımı olarak oldukça yenilikçi olan kampüs yarışmayla 52 proje arasından seçildi. Kazanan proje Mimar Kerim Miskavi’nin ekip başı olduğu, Yüksek Mimar Elif Sarpaşar, Yüksek Mimar Şehir Plancısı Sabriye Derya Yüce ve Peyzaj Mimarı Cansu Güreser’e ait.

Haberin Devamı

130 bin metrekare kapalı alana sahip olacak kampüste, her fakültenin ihtiyacına yönelik mekanlar oluşturulurken, ortak alanlarla tüm fakültelerin entegrasyonunu sağlandı. Kampüste, temiz enerji teknolojilerini kullanılacak ve enerji performansları optimize edilmiş binalar yer alacak. Akademisyenler de araştırmaları için yeni laboratuvarlara, araştırma merkezlerine sahip olacak.

Öğrenciler, sadece teorik bilgiyi değil, aynı zamanda uygulamalı becerileri de burada kazanacaklar. Spor salonları, yüzme havuzu, futbol, tenis kortları, kültür ve yaratıcılık merkezi gibi tesisler de var.