Sürdürülebilir finansman piyasasının küresel bazda 2025’e kadar 15 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini belirten DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Finansmanın daraldığı bu dönemde sürdürülebilir finansman kaynakları turizme destek olabilir” dedi.
Türkiye’nin her beldesi her mevsimde bir başka güzel. Yedi düvel de bu güzelliğin her geçen gün daha fazla farkına varıyor, gezip görmek, yaşayıp deneyimlemek istiyor. Bu ilginin yoğunluğunu, turizm sektörünün yükselişinden izlemek mümkün.
Geçen hafta 12. Uluslararası Resort Turizm Kongresi için Antalya’daydık… DenizBank’ın sponsor olduğu ve iki gün süren kongrede sektör paydaşları ile konuşma imkânı bulduk. Önce gözlemlerimi aktarayım… Antalyalı turizmciler efsane, pespembe bir turizm sezonu geçirmeyi bekliyorlar. Sinyaller de bu yönde. Türkiye turizminde yüzde 13 büyüme var. Büyüme hızında İspanya ve Portekiz’den daha iyiyiz.
Çevreye odaklanılmalı
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ev sahipliğinde, DenizBank ana sponsorluğunda düzenlenen 12. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş içeriği güçlü bir konuşma yaptı. Banka olarak en başından beri kongrenin destekleyicisi olmaktan gurur duyduklarını söyleyen Ateş, “Salgın döneminde Türkiye turizm sektörü muazzam bir sınav verdi ve güvenli turizm adaptasyonu ile 30 milyar dolar seviyelerine ulaştık. Şimdi de sürdürülebilirlik sertifikası ile önümüzdeki 10 yıllara hakim olacak, emisyon hacmini daraltıcı, çevreci yatırımlara odaklanmak gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Turizm sayesinde, 100 milyar dolarlık enerji faturasına rağmen cari açığın 39 milyar dolar seviyelerinde kaldığına işaret eden Ateş, “Salgın döneminde seyahat kısıtları sebebiyle azalan turizm gelirleri, 2022’de en iyi yılımız olan 2019’u geçti. 2022 yılı için beklentimiz 50 milyon turist, 45 milyar dolar gelir” dedi.
100 ülkeden turist
Türkiye’nin, turizmde salgın öncesine göre istihdam katkısını arttıran öncü ülke olduğunu aktaran Ateş, “Yaşanan jeopolitik gelişmelerden olumsuz etkilenmesine rağmen, 100’e yakın ülkeden turist çekebilen bir ülkeyiz” değerlendirmesini yaptı.
Ödeme sorunu yok
Ateş, turizmde ve turizmi besleyen yatırımlarda DenizBank’ın hep olduğunu vurgulayarak, “DenizBank olarak turizm sektöründe lider banka olmayı sürdürüyoruz. Sadece büyük firmalara değil, KOBİ sınıfına giren küçük otellere, restoranlara, işletmecilere ve sektörün tedarikçilerine de destek oluyoruz” dedi.
Turizm yatırımlarının güvenli, sağlıklı, yeşil ve sürdürülebilir bir geleceğe yönlendirilmesinin önemine vurgu yapan Ateş, bunun için finansman kaynağının olduğunu vurgulayarak, “Sürdürülebilir finansman piyasasının 2025’e kadar 15 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Yıllık sürdürülebilir tahvil ihracı 1.8 trilyon dolara ulaştı. Finansmanın daraldığı bu dönemde sürdürülebilir finansman kaynakları turizme destek olabilir” ifadelerini kullandı. Türkiye’de turizm sektörünün finansmanının zayıf olduğunu, 2021’de 21 milyar dolar seviyelerine çıksa da bu yıl 13 milyar dolara kadar gerilediğini belirten Ateş, “Bizim turizm sektörü finansmanında yüzde 17 payımız var, finansmanımız 2.3 milyar dolar seviyelerinde. Turizm, geri ödeme anlamında şahane bir sektör. Aldığı bütün paraları geri ödüyor” dedi.
Enflasyon, erken rezervasyonları artırdı
Kongrede dikkat çekici sunumlar da yapıldı. Google Turizm Sektör Lideri Yeşim Öztekin’in anlattıkları önemliydi:
“Seyahat artık ihtiyaç olarak görülüyor. İnsanlar parası varsa seyahat etmek istiyor, pandemide seyahatin önemini daha çok anladık. Yüksek enflasyon sebebiyle erken rezervasyon oranlarının arttığını gözlemliyoruz. Beklentiler de değişiyor. İnsanlar sadece deniz, kum, güneş değil deneyim arıyor. Sürdürülebilir seyahat istiyorlar, para ödemeye hazırlar.”
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, kongrede önemli mesajları olan bir konuşma yaptı.
Dijital dönüşümün yolu bulutta
İş ve teknoloji dünyasının prestijli ödüllerinden “Yılın SAP Dönüşüm Ödülleri 2022”nin kazananları açıklandı. Endüstri ve iş birimleri bazında öncü dijital dönüşüm projeleri için düzenlenen ödül töreninin açılış konuşmasını yapan SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan, toplam küresel ticaretin yüzde 87’sini SAP müşterilerinin oluşturduğunu ve dünyanın en yeşil 100 şirketinden 97’sinin SAP kullandığının altını çizdi.
Artık şirketlerin ajandalarında önceliğin bulut teknolojileri olduğuna değinen Candan, 100’den fazla bulut çözümleri ile dünya genelinde 240 milyona yakın bulut kullanıcısına ulaştıklarını belirtti. 2021 yılında, bir önceki yıla göre bulutta yüzde 50’ye yakın büyüdüklerini ve artık bulutun bir seçenek olmaktan çıkıp, ihtiyaca dönüştüğünü sözlerine ekledi.
Uğur Candan
Dört firmaya ödül
Bu sene ilk defa, sadece Türkiye’de değil dünyada örnek gösterilen uçtan uca dönüşüm hikâyelerine imza atan Anadolu Efes, Petrol Ofisi, SOCAR ve Şişecam’a “Yılın SAP Dijital Dönüşüm Ödülü” verildi. Anadolu Efes CEO’su Can Çaka güvenlik, altyapı, hız ve mobiliteyi bir araya getirdikleri yeni bir iş yapış şekli yarattıklarını, bu sistemi yapay zekâ ve robotik süreçlerle desteklediklerini dile getirdi.
SOCAR Türkiye Dijital Transformasyon ve Bilişim Teknolojileri Başkanı Hakan Irgıt ise Project Earth adını verdikleri projenin SOCAR Türkiye’nin tüm iş akışlarının yeni omurgasını oluşturacak bir iş dönüşümü projesi olduğunu söyledi.
Şişecam CEO’su Görkem Elverici de uyguladıkları kapsamlı dijital dönüşüm projesiyle genel merkezlerinin dünyanın bütün noktalarından gelen verileri kolayca görebildiğini, bu sayede yüzde 74 oranında kısa zamanda yapılan raporlamalarla anlık kararları kolaylıkla alabildiklerini belirtti.